Gjyzepina Kosturi

gjyzepina kosturi
Gjyzepina Kosturi këngëtare lirike, soprano, Artiste e Merituar. Gjyzepina Kosturi (Misloca) lindi më 12 prill 1912 në një familje shkodrane në Tivar. I ati i saj quhej Gjokë Misloca, ndërsa e ëma Paolina Kodheli (Marubbi). E ëma ishte motra e fotografit shqiptar Kel Marubbi (Kodheli). Familja Misloca është një familje e vjetër shkodrane. Gjoka ishte i pari i katër vëllezërve: Gjokë Misloca - me dy vajza dhe një djalë (Aneta, Antoni, Gjyzepina). Pashk Misloca (me djalë Karletin) dhe Nush Misloca me dy vajza (Gjyljana Curani dhe Manda Mala).

Artikull nga gazeta "Phoenix - Qendra e Studimeve Shqiptare "Ernest Koliqi" Shkodër shkruar nga Willy Kamsi - i pari ambasador i Jashtzakonshëm i Republikës së Shqipnisë pranë Vatikanit. Në artikullin "Pjetër Ndoc Daragjati Pioner i Tregtisë Shqiptare" shkruhet: "Në kohën e Luftës së Parë Botnore, tue qenë n'Itali, qe i internuem nji vjet me gjithë familje në Kozencë, sepse, tue qenë Shkodra n'atë kohë e pushtueme prej trupave të Austri-Hungarisë, Italia i mbante me një orientim pro-austriak. Disa miq italjanë me autoritet banë që me gjithë familje ta ndërronte selinë e internimit nga Kozenca në Romë. Në të njëjtën kohë qenë internuar në Isili (Sardenjë) edhe Gjokë Misloca, Filip e Zef Guraziu me familjet e tyne."

Gjokë Misloca është një fytyrë e pastër atdhetare që njihet pak. Në kohën kur banonte në Mal të Zi dhe merrej me tregti, u kërkua nga Krajl Nikolla që shqiptarët, të cilët zhvillojshin veprimtarinë e tyne n'atë vend, të veshin "kapicë" në krye, d.m.th. të merrshin nënshtetësinë malazeze. Gjoka si shqiptar e si atdhetar, nuk ndigjoi ta bante. Mori çka kishte mundësi të merrte dhe erdhi në Shkodër, tue lanë nji tregti në lulzim, vetëm për hir të atdheut. Gjithashtu si djalë të djalit hallës është kompozitori i parë shqiptar At Martin Gjoka. Nga ana e nënës (duke pasur dajë Kel Marubbin), djali i vajzës së dajës është kompozitori Tonin Harapi.

Gjyzepina kryen shkollën e mesme në Itali (Bari) dhe në vitin 1931 kthehet me gjithë familjen në Shqipëri. Në vitin 1932 fiton një bursë për në konservatorin "Santa Cecilia" në Romë dhe fillon konservatorin. Pas përfundimit të konservatorit qe e fejuar me Rexhai Kosturin (atëherë drejtori i parë i Turizmit të sapo themeluar shqiptar).

Vdiq në vitin 1985. "Rruga Gjyzepina Kosturi" në Tiranë mban emrin në nder të saj.

gjyzepina kosturi soprano

COMMENTS