Sado te flasesh per kengen qytetare shkodrane, ndjen se fare pak ke mundur te thuash per te. Muzika Popullore Shkodrane ruan profilin e koherave qe ajo e ka kapur me aq art eshte e veshtire ta riprofilosh ..

Kënga qytetare shkodrane, dallëndyshja e parë e këngës shqiptare

Kënga qytetare shkodrane, ahengu shkodran
Në qytetin verior prej shekujsh ka jetuar një popull artist që çdo gjë e ka bërë këngë, domethënë e ka bërë të pavdekëshme. Tingull pas tingulli, në këngën qytetare shkodrane, është skalitur fizionomia më tipike e qytetit të lashtë. Ashtu si aparati i vjetër i fotografit atdhetar, Kel Marubi, edhe ajo ka fiksuar jetën e pasur historike e shoqërore të qytetit me rrugicat e ngushta e muret e larta bleruar me shermashek. Në këtë kuptim, ajo nuk është vetëm art e gëzim popullor, por edhe histori, kronikë, ditar, dashuri, trimëri, besnikëri, bashkësi zakonesh dhe psikologji kohërash.

Dëshiron të dish diçka për trimërinë në vite?
Ja ku ke trima të tillë si Oso Kuka, Bajram Curri, Dedë Gjo' Luli, Dasho Shkreli, Bec Patani, Teofik Çanga e të tjerë.

Don të mësosh më shumë për qëndresën proverbiale të këtij qyteti?
Kujto vargjet që me dy rreshta thonë më shumë se çdo libër që mund të lexosh:
Mori Shkodër, moj mizore,
Pak na u duke e shumë na dole...

Kërkon të hulumtosh për jetën tragjike të kurbetlinjve të vjetër?
Atë mund ta gjesh të plotë me tërë dhëmbjen e saj vetëm në një strofë:
Tri ditë ymër kem
Në këtë tokë fallçore,
Edhe këto të mjera
Në kurbet na i more.

Don të rijetosh dëshpërimin shekullor të djemve kur u fejoheshin të dashurat e tyre me djem të tjerë?
Atëherë merrja këngës që e bën tepër fisnik dhe njëkohësisht madhështor këtë dëshpërim:
Për mue paska kenë kisme
Me kenë ti e tjera kujt...

Mos ke kuriozitet të dish emrat e vajzave që e kanë ngrysur vajzërinë pas dritareve me kafaz? Disa, si Gjylën e Nurijen i gjen aty në këngë, me emrat e tyre të vërtetë, pa e çarë kokën se çfarë thotë bota. Po të tjerat? Ah, të tjerat! Ato të gjitha janë të fshehura nën petale lulesh. Njërës ia ka marrë emrin një vjollcë, tjetrës një luleborë, e kështu me radhë emrat e tyre janë kthyer në trëndafila, zambakë, karajfilë me erë etj. Duke kaluar në kujtesë aq sa mund të mbash mend nga kënga qytetare shkodrane, të ngjan se çdo lule e kopshteve të qytetit nuk është vetëm një lule. Ajo është edhe një vajzë, së cilës ia ka fshehur me kujdes emrin nga fanatikët e kohërave.

2. Është e pamundur të përcaktosh ç'thellësi vitesh përshkon pentagrami i këngës qytetare shkodrane! Tregimet e ahengxhinjëve të vjetër të çojnë tutje tre shekujve të fundit. Ndoshta mosha e saj mund të gjëndet diku larg në moshën mijëra vjeçare të qytetit. Është vetë kënga shkodrane që të tërheq në këtë pandehmë. Kënga legjendë e kalasë së Shkodrës duhet të jetë shumë e vjetër, pavarësisht nga ndryshimet që mund të ketë pësuar gjatë shekujve, ashtu si edhe vetë kështjella:
Ç'po punojshin tre vllazën
Murin e qytetit - o...

Në përmbledhjën "Zana Popullore", botuar në shtypshkronjën "Ora e Shkodrës" me 1933, tek përmbajtja e lëndës, mbledhësi Kasem Taipi, këtë këngë e ka shënuar kështu: "Kanga e Kalas së Shkodres në kohna të vjetra". Po në kohra të vjetra. Madje unë do t'i shtoja: Në kohra shumë të vjetra.

Kënga shumë e njohur "Krisi Topi" vjen nga vitet e largëta njëmijë e shtatëqind e gjashtëdhjetë. Ajo ka përshkuar shekujt që nga koha e autorit të saj Molla Hysen Dobraçi e deri tek interpretimi aq i madhërishëm i këngëtarëve bashkëkohorë Bik Ndoja e Shyqyri Alushi:
Krisi topi, gjëmoi deti
Thonë që doli Molla Begu...

Duke ndjekur gjurmët e lashtësisë së këngës qytetare shkodrane, vjen një kohë që më në fund takon, jo këngëtarë të veçuar, por grupe ahengëxhinjësh popullorë. Kjo gjë të bën të mendosh se kemi të bëjmë me një traditë të lashtë të konsoliduar mirë, deri në atë pikë sa është arritur tek grupet artistike të këngës. Kjo padyshim flet për një fazë të organizuar mirë të këngës qytetare në Shkodër, për të cilën sigurisht janë dashur shekuj.

Grupi më i vjetër i ahengëxhinjëve që mbahet mend është ai i Mehmet Shllakut. Sipas të dhënave, kjo ndërmarrje e madhe artistike për kohën daton në vitin 1825. Këtë grup Mehmeti e krijoi me mjeshtra të tillë si vjolinistin Karlo Berati, këngëtarin Halil Tophana e humoristin Tuke Vasia. Përveç këtyre kishte edhe një dajrexhi e një me kavall. Ky grup dha shfaqje në kështjellë, i ftuar nga valiu. Të nesërmen, ndërsa grupi zbriste kodrën e Barbanës, mbi të cilën është ndërtuar kalaja, populli ishte mbledhur në shpatin verior të kodrës me qëllim që ta priste grupin me këngë. Humoristi i grupit, Tuke Vasia, me shakatë dhe bejtet e tij shpërndante hare duke kaluar përmes njerëzve të gëzuar...

Pas këtij grupi pasojnë grupe të tjerë instrumentistësh dhe këngëtarësh të vjetër që ruhen në kujtesën e popullit të Shkodrës, ndër të cilët më të mjohurit janë grupet e Kasem Xhurrit, Simon Marketës, Osos së Falltores, Jak Kakarriqit dhe Hilës së Files, Xhoxhit të Preçit, grupi i Shirokës e të tjerë. Grupin e Kasem Xhurrit e përbënin Marku i Krajanes - këngëtar, Kola i Qorres - violinist, Temo Dajria - dajrexhi. Te grupi i Simon Marketës këngëtar ishte Shtjefën Shahiri, violinist - Kolë Simoni dhe dajrexhi - Beqo Kavaja. Në grupin e Osos së Falltores këndonte Ndrekë Biruca (Prekula), Simon Shpori i binte dajres dhe Ndrekë Teneqja violinës. Jak Kakarriqi dhe Hila i Files, në grupin e tyre, njëri i binte violinës e tjetri këndonte, Manin e Zykos e kishin në saze dhe Simon Shporin në dajre. Këngëtarë ose instrumentistë si Simon Shpori kanë marrë pjesë në më shumë se një grup.

Xhoxhi i Preçit, në grupin e vet, udhëhiqte vetë në violinë ku ishte virtuoz dhe këngëtar kishte shumë të njohurin, Shtjefën Jakova.

Në vitet e para të shekullit njëzet edhe Kolë Gurashi formoi një grup ahengxhinjësh. Ai vetë luante në harmonikë, Nush Pali në saze, Filip Muzhani në violinë, Ejll Çeka në klarinetë dhe Hafiz Efendi Gogoli në dajre. Tashmë ahengxhinjët shkodranë u kishin shtuar veglave të tyre edhe harmonikën, të cilën për herë të parë e solli nga Venediku Cuku i Gjon Lalës më 1870.

Por shoqëri muzikore të kualifikuara formuan kompozitori Palokë Kurti dhe Frano Ndoja. Shoqëria "Daulla" e Palokë Kurtit kishte Shanin e Ndocit të Mark Hilës violinist. Ky grup ishte më i madhi i njohur gjer atëherë. Përveç vetë Palokës dhe Shanit, në të bënin pjesë edhe Gjovalin Anastasi, Gjon Jubani, Palokë Pjetri, Kolë Tafili, Zef Preka, Kolë Idromeno, Hila i Files, etj. Ky grup mblidhej në një dhomë të farmacisë së Shanit. Fryt i kësaj shoqërie janë mbi tridhjetë këngë qytetare shkodrane të kompozuara, të kënduara dhe të bëra popullore. Kurse Frano Ndoja, si mjeshtër i bandës muzikore të Bashkisë së Shkodrës, e drejtoi këtë formacion të madh muzikor me dinjitet profesional. Këngët më të njohura e më të bukura qytetare i vuri në partitura për çdo instrumentist. Në fund të shekullit nëntëmbëdhjetë dhe në fillimet e shekullit njëzet ai ishte aq i njohur në Shkodër sa Gjergj Fishta e bëri proverbial me sentencën: "Më ushtojnë veshët si daullet e Frano Ndojës".

Kryesisht kënga qytetare shkodrane ishte atribut i zantçinjëve të talentuar. Në shekullin e XIX nga një dugajë këpucari të Pazarit të Vjetër jehonte zëri i fortë prej tenori i shegertit që punonte aty, Markut të Krajanes. Nga pijetorja në ballë të urës së Bunës gjithë ditën dëgjohej kënga melodioze e Simon Marketës. Ndoc Galigaçi rrobat kombëtare, me të cilat furnizonte tregun, i qepte nën tingujt e këngës së tij. Dhe kështu pothuajse të gjithë: Mani i Zykos ishte berber, Gjon Shahini dhe Shan Koleka - rrobaqepës, Xhoxhi i Preçit, Ndrekë Biruca, Nush Pali - këpuctarë etj. Puna dhe kënga i mbushnin së bashku të gjitha ditët. Punën për vete, këngën për brezat.

Edhe më vonë e njejta traditë. Para dritareve të rrobaqepësisë së Bik Ndojës e ndjeje veten si në një koncert. Të njëjtën ndjenjë mund të provoje edhe po të qëndroje në cepin e dyqanit ku shiste File Gjeloshi...

Shkodra, pra, ishte një qytet disi i çuditshëm, ku, nga të gjitha anët shpërthenin këngët. Prandaj nuk mbetej asgjë pa u ngritur në këngë. Jo vetëm evenimentet, por edhe detajet më të imëta të tyre. Në këpucarinë e Hasan Prezës ritmi i këngës dhe ritmi i çekiçit përbënin një harmoni jo të zakonshme.

Nga që kënga qytetare shkodrane ishte atribut i zanatçinjve të vjetër, shpesh edhe mjetet artistike të këngës frymëzoheshin nga zanati që kishte ai që bënte këngën. Ja vini re këtë këngë të këpuctarit Hasan Preza:
Po kush asht ai kundraxhia
Që ty masën ta ka marrë?

Ndërsa shoferi Adem Kastrati, duke veçuar burinë si gjënë më poetike të makinës së tij dhe njëkohësisht si mjet artistik për lajmërimin e së dashurës, e vë atë në një rol të tillë që të mbajë gjithë peshën emocionale të këngës:
Kur kalova andej pari
E burisë i rash' tri herë...

Ndrekë Milla, që kishte kaluar shumë vite në Izmir, ku sixhade nga më të bukurat shtronin dhomat, këtë objekt me pamje lirike e përdorë me sukses në këngë. Ai i drejtohet vajzës:
Bama odën taze
Shtroje me sixhade,
Shumë nazet i paske...

Gjithashtu për një mjeshtër rrobash kombëtare nuk mund të kishte objekt artistik më të qëlluar se sa xhamadani i artë i mbërthyer me sumbulla. Madje sumbullat e zbërthyera në gjoksin e vajzës e vishnin këngën me një lirizëm të këndshëm:
Unë në kumbull, ti në kumbull,
Xhamadanin me një sumbull...

Krijimi i një kënge nga këngëtarët dhe kompozitorët e vjetër shkodranë lidhej, jo vetëm me profesionin e atij që e krijonte, por nganjëherë edhe me profesionin e babajt të vajzës për të cilën ngrihej kënga. Një vajzë e bukur e kohës, e cila quhej Marije, e kishte babain dentist dhe në Shkodër e thërrisnin Heqim Njala. Është pikërisht ky profesion që e frymëzon këngën, sepse tek Heqim Njala mund të shkoje për të parë Marijën me sebepin se të dhëmb dhëmballa:
Mua të mjerit m'dhëmb dhëmballa,
Vë në gojë një faculetë.
Hajde t'shkojmë te Heqim Njala
O m'jep bar, o m'thotë me hjekë...

3. Po të vështrosh këngët e dasmës shkodrane të habit fakti se këngëtarët e vjetër e kanë ndjekur me këngë çdo hap të nuses. Një hap i saj, një këngë:
Nusja në rrugë,
Karajfil në tubë.

Pastaj nusja hedh hapin e parë, me këmbën e djathtë, brenda avullisë dhe ndërsa ajo përshkon madhërisht oborrin kënga shpërthen:
Nusja në oborr
Si lulja n'shatorr...

Por dalëngadalë ajo fillon të ngjitë shkallët e shtëpisë e pas e ndjek kënga. Tani kënga duhet t'i përshtatet këtij gjesti plot solemnitet:
Nusja në shkallë
Drandofil i bardhë...

Ndërsa kur nusja është në derë të shtëpsë, së bashku me orizin që i hedhin mbi supe, shpërthen edhe kënga:
Nusja në derë,
Karajfil me erë...

Të një interesi të veçantë janë këngët e dasmës që shoqërojnë sofrën e shtruar për dasmorët. Ato fillojnë me këngën:
Mirëmbrama,
Mirëmbrama i zoti i shtpisë
A ke bukë,
A ke bukë o me na dhanë?

Sa ka deti,
Sa ka deti ujë e ranë,
Simitçitë,
Simitçitë i çoj në kambë...

Kur në sofër shtrohet pilafi fillon kënga e tij:
Urdhnoni zotni e merrni
Pilafin taim e keni,
Lugë pas luge ju ta çoni
Ma do zemra ta mbaroni.

Nga ato që sërvirën në sofër, në ditën e gëzuar të dasmës, kënga nuk le asgjë jashtë:
Kokërrmadh na duel japraku
Vjen bakllava sa çardaku
U shpërthye rrethi i tepsisë
Duhet çue me kallaisë
Paguen paret zoti shtpisë.

Dhe kur sofra është në të çuar, kënga e ahengxhinjëve e shoqëron, duke futur në punë edhe humorin e mprehtë shkodran:
Hangre mjaft e pive mjaft,
Hangre dashin me mushkni,
Pive venën me fuçi,
Hangre pitën me tepsi,
Nisu tash e shko në shtëpi.

Dasma ishte një spektakël i shkëlqyer. Ishte një paradë e vërtetë e këngës qytetare shkodrane. Ndodhte që në dasëm merrte pjesë si ahengxhi edhe i dashuri fatkeq i nuses, pa e ditur se kush ishte nusja. Ajo për të ishte një ditë e madhe hidhërimi. Padrejtësia shekullore ia kishte rrëmbyer të dashurën e zemrës, pa pyetur fare për ndjenjat e tij. Atëherë ai ngrinte krye në një mënyrë të veçantë. Bënte aty për aty një këngë dhe e këndonte me një mall aq të madh sa shastiste gjithë dasmën. Dëshpërimin e tij të pafund e kuptonte vetëm një njeri - nusja. Edhe pse e vrarë përfundimisht, dashuria e tyre e pastër hynte në këngë për t'u bërë e pavdekshme.

Pikërisht kështu ka lindur një nga perlat e këngës qytetare shkodrane: "Për mue paska kenë kismet ", të cilën kompozitori i vjetër Palokë Kurti e bëri dhe e këndoi aty për aty, nën një peshë të madhe dhimbjeje, kur pa se nusja, për të cilën kishin shkuar të bëjnë aheng, ishte e dashura e tij...

Por ndodhte ndonjëherë që kënga bënte mrekullinë e ralizimit të asaj që dukej krejt e pamundur. Kështu i ndodhi Alush Beqarit, i cili donte vajzën e Vezirit të Shkodrës. Ishin vitet njëzet të shekullit nëntëmbëdhjetë. Në darkën e përurimit të një fortifikimi të ri që kishte bërë Veziri ai duke shikuar vajzën e tij ia nisi këngës që kishte bërë për të:
Moj e vogla si florini
Përmbi hazna xhevahiri,
Përmbi pashallarë Veziri,
Shota moj zylyfe
Je mbi shoqet tuaja mori drit.

Dhe mrekullia ndodhi. Kur Veziri e mori vesht se ai (që e donte vajzën e tij dhe i drejtohej aq direkt e trimërisht në këngë, sa mund t'i ikte koka) ishte edhe vetë djalë i një pashai, dha bekimin e martesës.

Dasëm pa aheng nuk ka. Mjeshtrat e vjetër të ahengut shkodran thonë se ky aheng u pasurua në vite dhe në shekullin njëzet erdhi me afro 330 këngë.

Ahengu Shkodran fillon me "dymbëdhjetë mekame" dhe kalon nëpër shtatë tone apo pjesë. Atë duhej ta zotroje kështu, ndryshe mjeshtrat e tij thoshin: "S'din me ba aheng".

4. Këngëtarët dhe krijuesit e këngës qytetare shkodrane ishin njerëzit më të dashur dhe më të respektuar të popullit. Ditën e vdekjes së kompozitorit popullor Palokë Kurti, në shenjë mirënjohjeje, u mbyll pazari i madh dhe të gjitha dyqanet e qytetit. Shkodra shpalli ditë zije. E përcolli krijuesin më të spikatur dhe më të kulturuar të këngës me qepena të ulura dhe me derën e madhe të Bezistenit të mbyllur. Dhimbja për njeriun që këndoi gëzimet dhe dertet e popullit ishte një dhimbje e madhe e shprehur me tërë madhështinë e saj të zymtë...

Ishte viti 1920. Karrocës - katafalk, me trupin e Palokë Kurtit, i vente pas një Shkodër e tërë e pikëlluar. Ai po ikte, por Shkodrës dhe gjithë Shqipërisë po i linte një repertor këngësh të pavdekshme.

Dashuria e popullit për këngëtarët e njohur që i gëzonin jetën e tij shprehej kudo e në çdo gjë. Ai ishte i gatshëm t'ua plotësonte atyre edhe ndonjë trill që janë të zakonshëm tek njerëzit e talentuar. Kolë Vjerdha, autori i këngës: "Kur më shkon si zog n'hava" kishte një trill. Meqenëse atëherë shteti u vinte numra biçikletave të qytetarëve, Kola donte me çdo kusht që numrin "1" ta mbante gjithmonë biçikleta e tij. Ndaj, sa herë që ndrroheshin numrat e biçikletave, numri "1" hiqej në një anë dhe i ruhej këngëtarit. Ndarja fillonte nga numri "2".

5. Kënga zbukuronte jetën me aq sa mund të zbukurohesh një jetë e tillë e rëndë e plot halle. Ajo frymëzohej nga jeta dhe i shërbente asaj, frymëzohej nga të gjitha bukuritë, duke filluar nga bukuritë e natyrës e bukuritë e vajzave. Hila i Files, i mahnitur nga bukuria e një vajze italiane që takoi në rrugë dhe që Shkodra e quente Vitorja e Venedikut, aty për aty bëri këngën "Kur çohën rosat prej lumit".

Edhe drejt vdekjes këngëtarët e vjetër shkodranë shkonin me këngë në gojë. Optimizmi dhe dashuria për jetën e asgjësonin në mënyrë të habitëshme aktin tragjik të kalimit në jetën e përtej varrit. Në vitin 1900, Marku i Krajanes, në shtratin e vdekjes bëri këngën: "Sillet moti për së mbari". Ai nuk deshi të ikë nga kjo botë pa i lënë popullit të tij që e deshi aq shumë një këngë plot optimizëm. Vdekja po e pushtonte ngadalë, e ftohtë dhe e verdhë, por ai shpejtonte ta sfidonte atë dhe pranverën që kishte në zemër ta vendoste në këngë si trashëgim për brezat që do të vinin. Vdiq me dy-tre zymbyla në dorë, që ia solli e shoqja nga kopshti, dhe me vargjet e këngës në gojë:
Sillet moti për së mbari,
Çelin vjollca e zymbyla,
Se na erdhi prapë behari,
Bahçet mbushën me bylbyla.

Vdekja erdhi, por se mori dot pa mbaruar këngën... Shtërngoi zymbylat në dorë dhe vargjet e fundit në buzë... Një vdekje kaq madhështore s'besoj ta ketë pasur asnjë mbret.

6. Kënga qytetare shkodrane është dallëndyshja e parë e këngës shqiptare, që u përhap në të gjitha hapësirat e vendit, duke pushtuar shpirtërat. Ajo shumë herë i kaloi edhe kufinjtë e shtetit, për t'u bërë e njohur dhe e duartrokitur edhe në Europë. Ndërsa shekulli XIX po i afrohej fundit të vet plot rrëmujë e luftra, më 1885 këngëtarin e njohur shkodran, Ndoc Galigaçin, e ftuan për të kënduar në teatrin "Scala" të Milanos. Kjo ishte një krenari jo vetëm për këngëtarin dhe qytetin që e lindi, por edhe për gjithë kombin shqiptar, të cilin, Fuqitë e Mëdha përgatiteshin ta copëtonin tragjikisht.

Ndoc Galigaçi këngët e tij i kishte bërë për të kënaqur bashkëqytetarët e vet nepër dasma e gëzime dhe kurrë nuk i kishte vajtur mendja se kënga e tij mund të fluturonte aq larg, sa të kalonte edhe detin. Mendja e këngëtarëve të atëhershëm nuk mund të përfshinte hapësira të tilla. Ndoshta për ta e gjithë bota ishte qyteti i tyre. Një botë tepër e vogël, por që ata e donin shumë dhe për modestinë e tyre ishte e mjaftueshme. Një episod mallëngjyes me Isuf Myzyrin, autorin e famshëm të shumicës së këngëve qytetare të Elbasanit, e nënvizon në mënyrë të thjeshtë, por tepër madhështore modestinë e skajshme të këngëtarëve të vjetër. Ishte viti 1955. Në mos gabohem vetëm një vit para se gjeniu i këngës popullore të Elbasanit të mbyllte sytë përgjithmonë duke i lënë popullit shpirtin e tij të madh në këngë. Një grup prej 4-5 shkodranësh shkonin për një çështje pune në Elbasan. Njëri nga ata, me të cilin kisha lidhje familjare, më mori edhe mua si fëmijë për të parë Elbasanin. "Për të parë botë me sy", siç më tha ai. Meqenëse ishte verë, në mbrëmje, grupi ynë i vogël u ul në një bar-lulishte të vogël, të cilës tashti nuk i mbaj mend as emrin, as pozicionin ku ndodhej. Kur pija filloi të bënte të vetën, grupi ynë i vogël nisi këngën. Duhet thënë se është zor të gjesh shkodran që kur shtrohet tryeza nuk di të këndojë e të bëjë humor. Ndaj, më kujtohet, që atë natë të largët të viteve pesëdhjetë grupi ynë i vogël e bëri fora në Elbasan me këngë qytetare shkodrane. Një plak i hajthëm dhe i veshur në mënyrë karakteristike, që rrinte i vetëm në tryezën përballë, vura re se e shoqëronte këngën tonë me lëvizjet e trupit të tij të lodhur, por të shkathët. Ai më bëri me shenjë mua që e vështroja disi i hutuar. Ndofta ngaqë ngjyra e bardhë që mbizotëronte në veshjen e tij më ngjalli ndjenjën e qefinit. Unë iu afrova me frikë, por ai më ledhatoi me dorën e tij të rreshkur dhe më fali tri hudhra për t'ia dhuruar grupit. Dhurata kaq modeste e plakut zemërbardhë duket se e obligoi grupin që t'i linte njëherë këngët shkodrane dhe t'ia merrte elbasançe. Kënga "S'paske pasë një pikë mëshire" çau natën e Elbasanit dhe u përhap në sokakë. Se si më shkuan sytë tek plaku dhe, për çudinë time, pashë se po fshinte lotët... Ai po qan - thashë unë - por të gjithë i kishte rrëmbyer kënga dhe askush s'më dëgjoi.

Kur mbaroi kënga, plaku u çua i përlotur dhe erdhi për të na takuar gotat.

- Qofshi jetë gjatë! - uroi ai. - Nuk kam menduar se këngët e mia kanë arritur deri në Shkodër.

- Pse, kush jeni ju? - pyeti njëri nga grupi ynë.

- Kam qenë dikur Isuf Myzyri, sepse tashti, siç e shihni, pothuajse nuk jam - tha plaku dhe sytë iu përlotën përsëri.

Humori që bëri i afërmi im se po më merrte në Elbasan "për të parë botë me sy" tani, për mua, nuk është më humor. Unë vërtetë "pashë botë me sy ", sepse takova të madhin Isuf Myzyri, i cili në kujtesën time ka mbetur si një legjendë e bardhë. Por tjetër gjë desha të them me këtë episod të paharruar të njërës nga netët më të çmuara të jetës sime. Desha të them se as i madhi Isuf Myzyri nuk kishte menduar se këngët e tij mund të bëheshin të dashura deri në Shkodër. Pra duhet të ketë qenë një nder i madh dhe njëkohësisht një e papritur e madhe për Shkodrën dhe për gjithë Shqipërinë që aq heret, në vitin 1885, këngëtari shkodran Ndoc Galigaçi të ftohej për të kënduar në teatrin e famshëm "Scala" të Milanos. Ndaj, edhe pse fukara i këputur, ai nuk i mori në sy shpenzimet e mëdha që duheshin, por vajti atje për të çuar me dinjitet në Europë këngën e bukur të qytetit të tij. Domosdo populli i Shkodrës do ta ketë ndihmuar në këtë turne historik, sepse ai është aq zemërbardhë sa në raste të tilla gjithmonë gjëndet i gatshëm për të hequr diçka nga buka e fëmijëve.

Cilido shkodran që udhëton në një qytet tjetër mund ta vërej se sa e dashur është bërë kënga qytetare shkodrane në të katër anët e Shqipërisë.

Në verën e vitit 2010 ndodhesha në Korçë për festvalin poetik "Netët koeçare". Në njerën nga ditët e festivalit kaluam një drekë të paharruar në Dardhë të Korçës. Përveç shokëve të mi poetë e poetesha nga Durrësi, Korça dhe Elbasani, erdhën në tryezën tonë edhe dy këngëtarët e njohur të Grupit Lira: Gjergj Peleshi dhe Niko Kondili. Unë për t'i nderuar ata fillova të këndoj këngët korçare aq të bukura që kanë ata në repertorin e grupit të tyre : A vemi a s'vemi, O moj korçare sa e bukur je, Në mes gushes ke një pike, Rroku - rrokullisni kade etj. Por Gjergji Peleshi papritmas u ngrit në këmbë dhe ia mori shkodrançe. Gjer afër muzgut në Dardhë ushtuan këngët shkodrane: "Për mue paska kenë kismet", "Metelikun ta kam falë", "Çile zemrën plot kujtime", "Tri vjet që u deshtme bashkë", "Kaçurrelat e tua", "Lulebora", "Karajfilat që ka Shkodra", e shumë të tjera.

Përsëri në mbremje, në lokalin e hotelit Kristal, këngëtarja që kishin marrë për ta bërë më të gëzueshme atë natë poetësh, erdhi me mikrofon në dorë, më mori mua dhe kënduam së bashku këngë shkodrane. Pashë që salla plot me poetë nga Shqipëria, Greqia, Bullgaria, Kosova e Maqedonia u elektrizua. Kënga shkodrane i bëri këngëtarë të gjithë... Madje edhe Artistën e Madhe, Margarita Xhepa, që merrte pjesë në mbremjën e poetëve.

7. Për mungesë teknike, kënga e vjetër qytetare shkodrane u regjistrua vetëm në kujtesën dhe shpirtin e popullit artëdashës shkodran. Edhe kështu ajo mbeti e paharruar në shekuj. Një pasuri shpirtërore gjigande. Megjithatë, edhe për lashtësinë e regjistrimit të këngëve qytetare, Shkodra është i vetmi qytet shqiptar që hodhi hapin e parë në këtë drejtim, për të ecur përkrah qytetërimit modern europian. Në vitet gjashtëdhjetë të shekullit njëzet, Kolë Gurashi, njohës i vjetër i ahengut shkodran dhe autor i disa këngëve qytetare të këtij qyteti, njoftonte se ishte në dijeni që në vitin 1903, Shtjefën Jakova, kishte regjistruar në pllaka gramafoni shumë këngë të ahengut shkodran. Por ku ndodheshin këto relike të vjetra tepër të vyera për këtë qytet të këngës? Misteri u vetëzblua në vitin 1988. Familja e Kolë Kakarriqit i dorëzoi Muzeumit të rrethit të Shkodrës 96 pllaka të vjetra mbi të cilat janë regjistruar 192 këngë të ahengut të vjetër shkodran. Një pasuri kjo që do ta kishin lakmi edhe qytetarët më me kulturë të Europës. Këto pllaka përmbajnë në vetvete, jo vetëm një vlerë të madhe kulturore të këtij qyteti të quajtur qyteti i kulturës, por edhe një punë të shkëlqyer atdhetare të bërë në ato vite të një errësire të madhe, kur mungonte edhe buka, por jo kënga.

8. Kënga qytetare shkodrane pulson dhe rrezaton. Në të janë mpleksur lashtësia dhe rinia e qytetit. Duke u ndrruar epokat, secila ka nxjerrë edhe përfaqësuesin më të denjë të saj, korifeun aktual të këngës. Bik Ndoja është një disk i gjallë i këngës qytetare shkodrane. Portreti i tij është edhe portreti i këngës, repertori i këngës është edhe portreti i tij. Qindra këngë të kënduara me pasion për më tepër se një gjysëm shekulli kanë bërë që figura e tij të identifikohet plotësisht me këngën qytetare shkodrane. Nuk mund të kujtosh Bikun dhe të mos vijë në mënd kjo këngë, nuk mund të mendosh për këtë këngë pa t'u kujtuar Biku. Zëri i tij melodioz është ngritur si një monument i epokës tonë midis monumenteve të tjerë të epokave të këngës qytetare shkodrane. Ndoshta janë të rrallë këngëtarët që bëjnë epokë në këngë, por mund të them se Biku do të mbetet njëri nga ata këngëtarë që ka bërë epokë.

Që në rininë e herëshme edhe Shyqyri Alushi e ka lidhur jetën e tij me këngën qytetare shkodrane. Ai është njëri nga njohësit më të mirë të ahengut shkodran. Prej shumë kohësh përkrah Bikut ai ka plotësuar një binom që vetëm rastësia mund t'ia dhurojë një qyteti. Por edhe shumë personalitete të këngës shqiptare emrin e mirë të tyre e kanë lidhur fort me këngën qytetare shkodrane. Të tillë janë Marije Kraja, Ibrahim Tukiqi, Xhevdet Hafizi, Luçie Miloti, Naile Hoxha, File Gjeloshi, Tonin Tërshana, Sabahet Vishnja, Florinda Gjergji, Klodilta Shantoja, Fatmira Puka, Justina Alia, Bahkim Alibali, Eduard Jubani, Myfarete Laze, Valdete Hoxha, Frederik Ndoci, etj. Është interesant se tundimit për të kënduar diçka nga kënga qytetare shkodrane nuk i ka shpëtuar as këngëtarja më e madhe shqiptare, e shkëlqyera Vaçe Zela, e cila këndoi me aq pasion këngën "Me lule të bukura" të kompozitorit Tish Daija, duke e kthyer në një perlë të këngës popullore - qytetare gjithëshqiptare.

Me gjithë këtë pasuri të madhe këngëtarësh që e ngritën në stade të reja dhe e lartësuan këngën qytetare shkodrane, tek Bik Ndoja dhe Shyqyri Alushi ka kohë që ndjehet shqetësimi i dorëzimit të stafetës - brezit të ri. Janë pak për Shkodrën Bujar Qamili, Mukades Çanga, Violeta Zefi, Enriketa Kuqani, Adnan Bala, Ariana Qalliu, Mustafë Nikshiqi, Indrit Mlika, Vjollca Luka, Eleonora Luca, Hajro Pepa, dhe grupi "Karafilat që ka Shkodra". Shyqyri Alushi thotë se më shumë se kaq këngëtarë popullorë kishte dikur një lagje e Shkodrës. Por e keqja është se edhe këta, me përjashtime të pakta, nuk mund të quhën më të rinjë, tek të cilët të mbështetet e ardhmja e këngës qytetare shkodrane.

Përse këngëtarët që kanë kryer konservatorin për kanto, që nuk janë pak në këtë qytet, thuajse nuk merren fare me këngën qytetare shkodrane? Ç'e gjeti këngëtarin e mirënjohur shkodran, Frederik Ndoci, të diplomuar në konservator, se u muar edhe me këngën popullore të qytetit të tij? Përkundrazi, ai plotësoi me një dimension të rëndësishëm poliedritetin e tij prej këngëtari të kompletuar.

Me këngën qytetare shkodrane e patën për nder të merren korifejt e muzikës shqiptare Prenkë Jakova, Simon Gjoni, Çesk Zadeja, Pjetër Gaci, Tish Daija, Tonin Harapi e plot të tjerë. Ajo nuk ua uli vlerat profesorëve, përkundrazi ua ngriti edhe më lart. Suksesi i tyre arriti kulmin në muzikën e kultivuar pikërisht sepse u mbështetën në tabanin e pasur të këngës qytetare shkodrane me tradita të pasura shekullore.

9. Kujtesa e popullit që është regjistratori më i lashtë dhe ndoshta më i sigurti, u ngrit mbi anonimatin e këngës qytetare shkodrane. Misterin e anonimatit e sfidoi kujtesa e brezave, e cila ka gdhendur në mënyrë të pashlyeshme, jo vetëm emrat e kompozitorëve popullorë që kanë lënë këtë trashigimi të pashoqe, por edhe momentet frymëzuese që i kanë nxitur dhe i kanë lindur këto këngë. Disa prej këtyre momenteve i përmendëm më lart si momentin e krijimit të këngës "Për mue paska kenë kismet" të Palokë Kurtit, atë të ngritjes së këngës "Moj e vogla si florini" të Alush Beqarit, apo "Kur çohën rosat prej lumit", kompozuar nga Hila i Files.

Hasan Preza është autori i 5-6 këngëve që kanë hyrë në fondin e artë të këngës qytetare shkodrane. Ç'është më e çuditëshmja ruhet akoma në kujtesën shkodrane ajo ditë e largët kur Hasan Preza la çekiçin e këpucarit, uli qepenat e dugajës, sepse në zemër i vlonte një këngë. Kjo ndodhi kur një baba çoi vajzën e tij të bukur për t'i bërë me porosi këpucët e martesës. Gjithçka e kësaj vajze i la mbresa të forta e të pashlyeshme, që nga fytyra e saj prej perrije e deri tek këmba e vogël, të cilën e vuri me delikatesë mbi kartonin e këpucarit për t'i marrë masën. Kënga rrodhi vetvetiu si një burim i pastër:
Kush ka kenë ai kundraxhia
Që tu ba, moj, ty ashik,
Masën me sy ta ka marrë,
Stavaletin, hajde, një përçik...

Le t'i bënte njëherë këngën, pa për këpucët kishte kohë. Dhe vërtetë këpucët janë shqyer në kohë shumë të largëta e të harruara, dasmën e vajzës së bukur e kanë mbuluar vitet me harresë, edhe ajo vetë prej kohe nuk jeton më, por jeton kënga dhe me të edhe çdo detaj i krijimit të saj.

Dhe kështu kujtesa e popullit vazhdon të sfidojë anonimatin e këngës. Ajo nuk harron asgjë. As atë djalin, Bejto Halili, që degët e manit të komshiut e pengonin mizorisht për të parë të dashurën e tij, së paku nga larg. Ndaj këndoi dikur i mallëngjyer:
Kenke nuri i bukurisë
Shtpinë ma kishe në sejran,
Do t'i baj rixha kojshisë
Që t'ma presin pak njat mand...

Për çudi, në Shkodër dihet i dashuruari i pafat që bëri këngën, vajza së cilës i kushtohej ajo dhe komshiu që pa e ditur, me manin e tij të oborrit, kishte hyrë si një pengesë mes djalit dhe vajzës që se shihte dot.

Duke qenë kënga qytetare shkodrane e mbushur me copëza jete shoqërore e individuale ajo, në më të shumtën e rasteve, e ka hedhur tutje anonimatin dhe kujtohet si ana poetike e këtyre coprave të jetës qytetare që e kanë lindur dhe i kanë dhënë jetë.

Duke sfiduar në mënyrë të mahnitëshme anonimatin e këngës qytetare shkodrane kujtesa e popullit të këtij qyteti ka mbetur e freskët edhe pas qindra vjetësh. Ajo e di, bie fjala, se, edhe pse të krijuara para dy shekujsh, Molla Hysen Dobraçi ka bërë këngët: "Krisi topi", "Buzën kuq si marëngjyli", "Ti o mbreti i bukurisë", "Fjalë e foli vetë Ramushi", "Ani qiri që ban dritë", "Kanga e Kara Mahmut Pashës", etj.
Kasem Xhurri është autori i këngëve: "Karajfili ndejë në vesë", "Drandafile çka po m'thue", "Mori dadhëndyshe", "Po vjen nusja dalëngadalë", "Lulet e portogalit", "M'asht ba zemra si zeheri", "Çohem nadje sabahile", "Sill Parvanë sytë prej meje", "Vasha kjante tuj la n'prrue", "Unë moj nanë një hall e kam", "Jam shkri i mjeri porsi qiri", "Këndo bylbyl n'atë drandafile", etj.
Hila i Files, gjithashtu, ka krijuar shumë këngë, nder të cilat mund të përmendën: "Si vjen devri e zamani", "Kur çohën rosat prej lumit", "Në zaman t'njasaj furije", "Të due mbi gjithkënd", "Osaman o bir mos e pi rakinë", etj.
Kurse Marku i Krajanes ka lënë këngët: "T'parën herë që të kam pa", "Pa ndigjo more Nikollë Popi", "Zemrën time krejt ma more", "Eja tek unë moj aman", "Sillet moti për së mbari", etj.

E kështu, duke shfletuar në kujtesën artistike të këtij populli artist, mëson se këngët: "Një këllef me ar ta çova", "Për mue paska kenë kismet", "Marshalla bukurisë sate", "Karajfili kuq si gjaku", "N'Shkodër tonë ka ra një dritë", "Kanarina dhe bylbyli", "Të baj be pash perendinë", "Në penxhere bri sarajit", "Pra njeshtu due me fillue", "Marshalla moj manushaqe", "Nuri jot moj bukuri", "Kur fillon drita me dalë", "Ta dish, ta dish", etj. i ka krijuar mjeshtri i madh i këngës qytetare shkodrane Palokë Kurti. Ndërsa Qorr (Shtjefën) Jakova e pasuroi repertorin e pasur të qytetit të tij me këngët: "O bylbyl o mbreti i shpendëve", "Në këtë stinë t'bukur çilë drandafili", "Ç'po shkëlqen lulja në mur", "Ç'ke bylbyl në vjeshtë që kjanë", "Ma gëzofsh shaminë e kuqe", "N'këtë pranverë me lule shumë", etj. Dhe mund të vazhdojmë me të gjithë ata që i kujton populli si Halit Tophana, Shtjefën Shahiri, Oson e Falltores, Haxhi Kastrati, Ndrekë Milla, Kolë Gurashi, Jonuz Shiroka, Kolë Saraçi, Zef Buba, Gjon Kraja, Ndrekë Biruca, Sait Hoxha, Shuk Prifti, Gaspër Leci, Xhoxhin e Preçit, Filip Muzhani, Manin e Zykos, Ndrekë Vogli, Simon Marketa, Nel Maha, Nush Pali, Gjon Shahini, Lan Kalaja, Kolë Lufi, Oso Dibra, Bejto Halili, Dom Zef Shestani, Hafiz Gogoli, Paulin Pali, Muho Shkreli, Gjon Kujxhia, Teufik Duka, Engjëll Çeka, Gac Çuni, Karlo Pali, Jonuz Gushta, Simon Çurçia, Namik Mithi, Pjetër Tafili, Kolë Mati Tuka, Rexhep Zoganjori e shumë të tjerë. Të gjithë këta emra të nderuar janë ngritur mbi anonimatin e këngës qytetare shkodrane dhe në një masë të madhe e kanë sfiduar atë. Të gjithë e dinë se këngët: "O ti det o ujë i njelmët" dhe "Ala emnin s'ta kam xanë" i ka bërë Ndrekë Vogli. "Karajfil në kodër" - Dom Zef Shestani, "Tri vjet që u deshtëm bashkë" - Teufik Duka, "Arkavan me bojë për mall" - Simon Çurçia, "Kaçurrelat e tua" - Gac Çuni, "Pranvera me dale ka fillue" - Nush Pali, "Karajfili lypte hije" - Gaspër Qurku, "Sa me shpejt ma vune kambën" - Engjëll Çeka, etj.

10. Repertori i këngës qytetare shkodrane është aq i gjërë sa nuk mund të futet në korniza të tilla të ngushta, siç është një shkrim apo disa shkrime. Vetëm me krijimtarinë e kompozitorit popullor Shefqet Kruja po të merresh, disa faqe nuk janë hiç gjë. Atje rrinë burra të mëdhenj të kombit tonë si Bajram Curri, Pashko Vasa, Avni Rrustemi, Ali Kelmendi, Dasho Shkreli, Teofik Çanga e plot të tjerë. Janë burra që bënë histori dhe në këtë qytet historia gjithmonë është kënduar. Këtë gjë duhet ta kenë parasysh fallsifikatorët e historisë, sepse është edhe kënga një fakt që nuk mund të rrëzohet lehtë, pasi është daltuar në zemrën e madhe të popullit. Kënga ka një fuqi të çuditëshme sa populli nuk pranon asgjë që bie në kundërshtim me të. Në historinë tragjike të varrim-çvarrimeve të shumta që u bënë pas vitit 1992, dihet se u varrosën dhe u çvarrosën me nderime të mëdha edhe tradhëtarë e kriminelë që për tradhëtinë dhe krimet e tyre populli i ka futur në këngë. Më kot të gjitha nderimet. Sepse ata që i ka pushkatuar kënga e popullit nuk mund të ringrihen më.

Shefqet Kruja, ky krijues i apasionuar, që kurrë nuk e njohu as pentagramin, as çelësin e solit, as notat muzikore, është një figurë e nderuar e këngës qytetare shkodrane, sepse kishte një njohje tjetër të madhe, njihte sekretin e prekjes së telave të zemrës që është sekreti më i madh për një krijues popullor. Krahas epikës, për të cilën thamë diçka, në repertorin e gjërë të tij Shefqet Kruja ka edhe një lirikë që të ngjan se është këputur e freskët nepër kopshtet plot lule dhe aroma të Shkodrës. Këtë lirikë mund ta shquash që në titujt e këngëve: "Nepër fusha e kodrina", "Sa e bukur je natyrë", "Nepër bahçe tuej shetitë", e tjera. Lirike është edhe lidhja e ngushtë dhe tepër e gjatë e këtij kompozitori popullor me këngëtarin e njohur shkodran, Artistin e Merituar Shyqyri Alushi, i cili i këndoi me aq patos e dashuri këto këngë sa i bëri të njohura në tërë Shqipërinë.

Këngën e parë, "Zemra ime këndon me mall", që siç shihet edhe nga titulli është një këngë malli, Adil Ujkashi e kompozoi kur ishte partizan me brigadat tona që u shkuan në ndihmë popujve jugosllavë për çlirimin nga nazifashizmi. Por kënga e tij më popullore është "Taksirat që m'ka xanë mue". Kur u kthye nga radhët partizane, krahas magjeve të bukës për të cilat kishte nevojë Shkodra e atyre viteve, të cilat ai si mjeshtër druri dinte t'i bënte si askush, nuk harroi edhe këngën. Së bashku me Teofik Dukën dhe shokë të tjerë, dhanë koncertin e parë në Radio Shkodra me këngë qytetare shkodrane, direkt para mikrofonit.

Por në ato vite, kur era e shkrumit të luftës ndjehej akoma dhe kënga qytetare ishte e vetmja gjini e muzikës shqiptare, kompozitorët, që më vonë do të bënin vepra të mëdha muzikore, i kushtuan talentin dhe diturinë e tyre, këngës qytetare shkodrane duke dhënë një kontribut të ri në vazhdën e traditës shekullore të kësaj kënge. Artisti i Popullit, Tish Daija, mbi tekstin e Artistit tjetër të Popullit, të të paharruarit Tano Banushi, kompozoi këngën "Gëzoni, gëzoni, o ju krushq-o", që u bë aq e njohur dhe aq e dashur, si dhe kënga tjetër e tij "Me lule të bukura", për të cilën folëm më lart. Prenkë Jakova, gjithashtu, edhe pse në vitet e ardhëshme do ta bënte Shqipërinë me operën e saj të parë, kompozoi këngët "Gruri i ri", "Kur e merr buljerën", "Margjelo", "Synin si qershia" që hynë shpejt në fondin e këngës qytetare shkodrane duke u bërë pjesë organike e saj. Po lindnin, pra, perla të këngës qytetare shkodrane si "Lulebora" e Simon Gjonit, "Mbeta gjithë ditën hijeve" e Leonard Dedës, refreni i së cilës për shumë e shumë vite u përdor si "sigël" në emisionin "Muzikë e kërkuar" të Radio Tiranës, "Nuk je lulja e bukur e ditës majit" e Pjerin Ashikut, "Turtullesha" e Ramadan Sokolit, etj.

11. Populli gjithnjë ka nevojë për këngë të reja. Sepse të reja janë edhe dasmat dhe gëzimet e tij. Ato duhet t'i shtohen çdo ditë realitetit, si pjesa më lirike e tij. Këtë qëllim kishin edhe festivalet e këngës qytetare shkodrane që u organizuan vite me radhë në këtë qytet dhe pastaj u shuan e humbën pa nishan. Ndofta sepse këngët e këtyre festivaleve sikur nuk i qasi sa duhet në perandorinë e saj kënga qytetare shkodrane. Dhe për këtë, padyshim, fajtor nuk është populli që nuk i bëri pronë të repertorit të tij, por janë krijuesit që s'arritën ta bëjnë atë të reagojë siç reagon ai gjithmonë ndaj së bukurës. Nuk është se nga këta festivale nuk ka mbetur asgjë. Ka mbetur ajo që duhet të mbeste. Kanë mbetur ato këngë që prekën atje ku duhet shpirtin e popullit si "Gryka e Kaçanikut" dhe "Ky marak" të Pjetër Gacit, "Nusja na ka ardhë" e Zef Çobës e ndonjë tjetër. Por edhe kaq sa ka mbetur nga këto festivale është mjaft për të thënë se ata duhet të vazhdojnë. Në fund të fundit arti nuk është shumë, arti është pak.

Përpunimi i këngës qytetare shkodrane është kapitulli më i dhimbshëm i saj. Ai bëhet për t'ia rritur vlerat këngës, por fatkeqësisht shumë shpesh kompozitorëve gjatë përpunimit u ka ndodhur siç u ndodh fëmijëve me xhamat, që duke dashur t'u japin një formë tjetër, i thyejnë. Ndaj njerëzit, pa pyetur fare për përpunimin, këndojnë zakonisht variantin e pastër popullor. Kjo ndodh pothuajse gjithnjë sepse për çudi mjeshtrat e muzikës duan t'u venë vetullat këngëve popullore dhe padashur u nxjerrin sytë. Ata shpesh futen në këngën popullore si një elefant në një dyqan me qelqurina.

12. Kënga qytetare shkodrane, me dimensionin e saj shekullor, është regjistruar në shpirtin e popullit që padyshim është shiriti më gjigand dhe më i pavdekshm. Megjithatë në fillim të shekullit tonë, Kasem Taipi iu vu punës për t'i mbledhur dhe për t'i botuar tekstet e këngëve, nga më të lashtat e deri tek më të rejat. Ai shfrytëzoi, sa ishin akoma gjallë, njohës të tillë të ahengut shkodran siç ishte Sait Hoxha, i cili ishte një disk i gjallë i këngës qytetare shkodrane të ardhur nga përtej shekujve. Siç duket pikërisht genet e këtij këngëtari të vjetër e plot pathos janë trashëguar tek këngëtari i njohur e disi i veçantë i ditëve tona, Sherif Merdani, nëna e të cilit është e bija e Sait Hoxhës. Por Kasem Taipi, me gjithë pasurinë e madhe që dispononte Sait Hoxha nga thesari i këngës qytetare shkodrane, kërkonte edhe më shumë. Ndaj me fletoren e tij të zverdhur në dorë kalonte nga Sait Hoxha tek Heti i Molla Sylos e me radhë te Hila i Files, te Lan Kalaja, dhe tek shumë të tjerë si Salo Shkreli, Lush Gurashi, Dash Kasemi, Nel Kadria, Jonuz Zeneli, Dul Haxhia, Nel Maha e shumë të tjerë.

Në majin e vitit 1933, ndërsa në kopshtet shkodrane kishin shpërthyer lulet shumëngjyrëshe, gjithçka ishte gati. Volumi i parë i këngëve të mbledhura nga Kasemi u botua në shtypshkronjën "Ora e Shkodrës", nën titullin "Zana Popullore". "Muza" europiane, qënia mitologjike e frymëzimit, zuri vend në këtë titull me ekuivalentin e saj shqiptar. Volumin e dytë të planifikuar, Kasem Taipi nuk arriti ta botojë. Këtë punë të vlefshme e ndërpreu vdekja, por këngët e mbledhura prej tij për vëllimin e dytë diku janë. Ato patjetër duhet të gjënden, sepse padyshim janë një thesar i vyer.

Kasem Taipi ishte njeri i pa arsimuar, por me këmbëngulje dhe vullnet të pashoq e vuri veten në radhën e mbledhësve të nderuar të folklorit shqiptar.

Një përpjekje tjetër më të specializuar bëri më vonë Pjetër Dungu me botimin e një numri tepër të kufizuar këngësh. Megjithatë ky libër i vogël që mban titullin "Lyra Shqiptare" është përpjekja e parë për transkriptimin e këngës popullore. Por punën më të kualifikuar në këtë drejtim e bënë muzikantet Tonin Daija, Tonin Zadeja dhe Agim Velaj. Dy të parët mblodhën me kujdes për vite e vite 250 këngë qytetare shkodrane dhe i botuan në një libër të transkriptuara. Po kështu edhe Agim Velaj doli me një libër dinjitoz, fryt i një pune shumëvjeçare në mbledhjën, sistemimin, transkriptimin dhe botimin e një pjese të madhe të fondit të këngës qytetare shkodrane.

Fusha e mbledhjes së këngës shkodrane është një fushë e hapur dhe e begatë. Përveç atyre që përmendëm kjo fushë ka tërhequr edhe mjaft specialistë të tjerë të muzikës. Tashmë mund të themi se edhe Mark Kaftalli, Abdulla Salobegu, Zef Gruda, Luan Barova, Isa Alibali e shumë të tjerë kanë në arkivat e tyre qindra këngë qytetare shkodrane të mbledhura.

13. Sado gjatë të flasësh për këngën qytetare shkodrane, në fund e ndjen se fare pak ke mundur të thuash për të. Profilin e kohërave që ajo e ka kapur me aq art është tepër e vështirë ta riprofilosh. Ky është një qytet ku kënga ka gjërësinë e jetës, prandaj nuk mund të pretendosh ta shkruash me të gjitha dimensionet e saj këtë gjërësi.

Nga Nikolla Spathari

COMMENTS

shkodra daily, sot lajme dhe informacione, sport, histori, tradite, news, fotografi, karnavaleve, humor, shkodradaily, shkodra shkoder, histori shkodrane, zakonet dhe traditat ne shkoder, shkodranews, shkodra lake, shkoder popullsia, shkodra dielli, shkodra blog, shkodra star, shkodra postal code, shkoder zip code, albano, shkodra city, qytet i bekuar, shkodra castle, shkodra albania, shkoder albania, marubi national museum of photography, shkoders, shkoder popullsia shkoder, almanak, shkodra ne mesjete, skada, albain, shkodra rozafa shkoder, shkodra qyteti shkoder, lagjet e shkodres, shkolla e shkodres, shkodra eshte nje jete, rinia shkodrane, shkoder shqip, muzike popullore shkodrane, tekste kengesh shkodrane, shkoder albania photos, stadiumi i shkodres, vllaznia shkoder, kuq e blu, volejboll basketboll, shkodra banore, shkodra list, shkodra cathedral, shkoder church, shkoder online, shkodra culture, albanio, shkoder city, shkodra djepi i kultures, muzeu kombetar i fotografise marubi, shkodra dhe venediku, shkodra dhe motet, shkodra dhe tradita e saj, shkodra dhe kultura e saj, familjet shkodrane, shkodra dhe historia e saj, shkodra dhe turizmi, shkodra e vjeter, elir, kosova shkodra, jare popullore shkodrane, shkodra ese, neshkoder, shkodra e rrethueme, shkoder ekspres, pasqyr, muzeu dioqezan, shkodra e bukur, shkodra e permbytur, shkodra eshte, shkodra e rrethuar, shkodra ekonomia, dasma shkodrane shkodra fest, shkodra foto, e folura shkodranshe, shkodranishte e shkodranishja, shkodra facebook, gegnishtja, dialekti shkodran, dialekti gege, shprehje shkodrane, fjale te vjetra shkodrane, thenie shkodrane, shkoder foto-galeri, shkodra fotografi, gegerishja, shkoder page, ne shkoder, shkodra go in, qarku i shkodres,shkoder shkoder scutari albania, sofra shkodrane, histori shqptare, shkodra gjate mesjetes, shkodra gjeografia, shkoder gazeta, shkoder media, shkodra history, shqiperia, shqiperi, shkoder harta, shkoder historia, illyrie, shkodres ... kosova, kosovës, .com, faqja e pare, lajmet, deshmoret, kultura, tema, panairin e librit dhe botuesit shqiptar, shqipëri, shqipe, shqiptaret, shkoder hidrografia, permbytje ne shkoder, shkodra images, shkodra foto, shkodra ime, fototeka marubi, muzeu shkoder, shkodra informacion, shkodra info, shkoder click, histori shkodrane, familjet e medha shkodrane, albanais, shkodra live, zoja e shkodres, kisha e zojes shkoder, kishat e shkodres, xhamite e shkodres, history museum shkoder website, diocesan museum shkoder, ne shkoder qyteti i shkodres, shkodra 2012, shkodra ne vitet, shkodra e viteve, vajza shkodrane, shkoder 4 te rinj, shkoder 4 djem, shkoder 4001, times... persona shkodrane, antena shkoder, djem nga shkodra, elita shkodra, shkodra vitet 80, shkodra 97, shkodra ne 97, gjakmarrja ne shkoder, shkoder albania, tradita shkoder, pedonale shkoder, komuna shkoder, kenge popullore shkodrane, novela dhe tregime ne gjuhe shqipe, poezi per shkodren, kenge te vjetra shkodrane, kenge qytetare shkodrane, jare shkodrane, humor shkodran i vjeter, teatri migjeni, inhumor shkodran i pavdekshem, humor shkodran i viteve 70, barcaleta shkodrane, humor shkodran i viteve 90, aktor i teatrit migjeni dhe kinematografise shqiptare, bejta shkodrane, humor puro shkodrane, tregime shqip, novela shqip, albanie, shkoder fest, .al, shkodra jone, tava e krapit gatimi, gjuetia e krapin, liqenit te shkodres, lumin buna, shkodra jeme, shkodra zemra jeme, illyrien, jehona shkodra, ese per shkodren, shkodra ka plot dashuri, shkodra kryeqyteti shqiperise, shkodra kryeqytet, shkodra kalaja e rozafes, shkoder kultura .net, shkodra klima, shkodra kalaja, shkodra ks, shkodra kodi postar, albanujo, shkoder lake, shkoder arkiva lajmeve albania, kosoves, kosovë, iliriano, shkodra love, shkodra lonely planet, voltana ademi, shkodra lajme sot, chat shkodra, shkodra info, shkodra 1997, shkodra 1913, shkodra 1911, shkoder 1991, wikipedia, shkoder 1913, shkodra sot, tv shkodra, shkoder poezi dhe vjersha, gjuhe shqipe dhe letersi test, shkodra youtube, shqipërisë, official shkodra daily web page, shkodradaily portal news information about shkoder, realiteti shkoders, shkodra sport, shkodra sport basket, ks vllaznia futboll, shkoder fk vllaznia, stadiumi loro borici,
Name

1 maji dita nderkobetare e punetoreve,1,1 maji historia,1,1 maji ne shqiperi,1,28 nanduer,1,28 nentor,1,28-nanduer,1,28-nentor,1,7 dhe 8 marsi,2,7 marsi dita e mesuesve,1,7 marsi festa e mesuesve,1,7-marsi-dita-e-mesuesve,1,7-marsi-festa-e-mesuesve,1,8 marsi dita e gruas,1,8 marsi dita e nenave,1,abat shale,1,abaz golemi,1,abaz xhudi,1,abaz-golemi,1,abaz-golemi-xhudi,1,abaz-xhudi,1,adelajde saraci,1,adem kastrati,1,adem kastrati aktori zhanrit komik,1,adem kastrati teatri migjeni,1,adem-kastrati,1,adivije alibali,1,adivije-alibali,1,adnan bala,1,adnan-bala,1,adriatic cafe,1,aferdita shahini,1,agata rogos,1,agjencite e para ne shkoder,1,agron tufa,2,ahengu i vjeter shkodran cuf shkreli,1,ahengu shkodran,3,ahengu-shkodran,2,ahmet borici,1,ahmet bushati bashkia shkodres,1,ahmet bushati shkoder,1,ahmet efendi bushati,1,ahmet-bushati,1,aktoret e para teatrit migjeni,1,aktoret e teatri migjeni,1,aktori adem kastrati,1,aktori bep shiroka,1,aktori gezim kruja,1,aktori hasan smaja,1,aktori i madh i roleve te vegjel,1,aktori julian deda,1,aktori lazer filipi,1,aktori lec shllaku,1,aktori loro kovaci,1,aktori mihal popi,1,aktori ndrek luca,1,aktori ndrek shkjezi,1,aktori nefail piraniqi,1,aktori paulin lacaj,1,aktori paulin preka,1,aktori pjeter gjoka,1,aktori seit boshnjaku,1,aktori serafin fanko,1,aktori sulejman dibra,1,aktori tano banushi,1,aktori viktor bruceti,1,aktori zef deda,1,aktorja katerina biga,1,aktorja roza anagnosti,1,aktorja tinka kurti,1,aktorja zyliha miloti,1,ala franka lazer shantoja,1,albanian ambasy in usa,1,albanian burreresha,1,albanian trimeresha,1,albanian virgjeresha,1,albanologjia,1,albanologu eqrem cabej,1,albanologu gustav majer,1,albanologu robert elsi.,1,albanologu teodor ipen biografia,1,albanus albano,1,albatros regjaj,1,album balli kombetar shkoder,1,aleksandar stipcevic,1,aleksandar stipcevic illyrians,1,aleksandar stipceviq iliri,1,aleksandar-stipcevic,1,aleksander drenova asdreni,1,aleksander prosi,1,aleksander sirdani,1,aleksander stipceviq,1,aleksandër xhuvani,1,aleksander xhuvani biografia,1,aleksander-sirdani,1,aleksander-stipceviq,1,aleksander-xhuvani,1,alfred capaliku,1,alfred capaliku karnavalet,1,alfred capaliku poezi,1,alfred nobel,1,ali asllani,1,ali asllani hanko halla,1,ali kraja,1,ali sahatçia,1,ali tari,1,ali-asllani,1,ali-kraja,1,ali-kraja-tari,1,ali-tari,1,alibali jusuf,1,alisa baraku,1,alisa-baraku,1,alush beqari,1,alush-beqari,1,amaneti qe me la zef mala,1,amazonat shqiptare,1,amazonat-shqiptare,1,ambasada shqiptare ne shtetet e bashkuara,1,ana e malit,1,ana jakova,1,ana mehije fatakeqe,1,ana mehije fatakeqe andrea skanjeti,1,ana mehije fatakeqe novele andrea skanjeti ana mehije fatakeqe,1,ana-mehije-fatakeqe,1,anderr e nji mbasditje vere ernest koliqi,1,anderr-e-nji-mbasdite-vere,1,andrea kushi,1,andrea skanjeti,2,andrea-skanjeti,2,andromaqi gjergji,1,andromaqi-gjergji,1,andrrime fiorentine gasper pali,1,andrrime-fiorentine,1,angelin saraci,1,angjelin-nenshati,1,angjelina gurakuqi,1,anita take,1,anjeze bojaxhiu,1,anjeze-bojaxhiu,1,anton ashta,1,anton cefa,1,anton cefa poezi motiv i dikurshem shkodran,1,anton harapi,1,anton harapi cerciz topulli,1,anton harapi dy lot e nji betim,1,anton harapi fjalimi,1,anton harapi luigj gurakuqi,1,anton harapi mustafa qulli,1,anton harapi shkoder,1,anton harapi si e njohe gurakuqin,1,anton mazreku,1,anton mazreku biografia,1,anton mazreku veprat,1,anton papleka,1,anton xanoni biografia,1,anton xanoni veprat,1,anton zanoni,1,anton-ashta,1,anton-harapi,2,anton-mazreku,1,anton-xanoni,1,anzat e parnazit,1,apartamenti 2xl,1,apollon skalkovski,1,apologjia skenderbeut,2,apologjia-skenderbeut,2,araniti mithat,1,ari 24 karat,1,ariosto orlando furioso,1,ariosto the frenzy of orlando,1,arkivi muzeu historik shkoder,2,arra e madhe shkoder,1,arre temal,1,arsen idromeno,1,arshi pipa,2,arshi pipa dhe letersia shqiptare,1,arshi pipa libri i burgur,1,arshi pipa lundertaret,1,arshi pipa lyrika latine,1,arshi pipa meridiana,1,arshi pipa myzafer pipa,1,arshi pipa ne letersine shqipe,1,arshi pipa poezi elegjia vllazerore,1,arshi pipa poezi kupe danja,1,arshi pipa poezi nemesis,1,arshi pipa poezi per gac cunin,1,arshi pipa poezi shkodra,1,arshi pipa preludet,1,arshi pipa rusha,1,arshi pipa vepra,1,arshi-pipa,2,artissima art gallery,1,artissima-art-gallery,1,ashiku pjerin,1,ashim kopliku,1,asht asht nji jete,1,ashte bushat,1,asllani ali,1,astrit hafizi,1,astrit hafizi ne shkoder,1,astrit hafizi vllaznia,1,astrit-hafizi,1,at gjon shllaku,1,at martin gjoka,1,at zef pllumi,1,at zef valentini biografia,1,at-gjon-shllaku,2,atdhetari luigj gurakuqi,1,atdhetarit te koseves luigj gurakuqi,1,atdhetarit-te-kosoves,1,atdheut gjergj fishta,1,ate-gjon-shllaku,1,atentanti i luigj gurakuqit,1,athanas-banushi,2,atletja vera bregu,1,aurela cuku,1,aurela-cuku,1,babe dude karbunara,1,baks i ri,1,baks-rrjoll,1,balade dritash per lalin zef zorba,1,balade-dritash-per-lalin zef zorba poezi balade dritash per lalin,1,balli-kombetar-shkoder,1,ballkaniada 1946,1,ballkaniada-1946,1,balshajt,1,balshajt dhe muzakajt,1,baltasar benusi,1,baltasar-benussi,1,baltjon stamolla,1,banda frymore shkoder,1,banda-pare-frymore-shkoder,1,bandat muzikore shkoder,1,banimi ne gjermani,1,banka globale e farerave,1,barbullush,1,barcaleta shkodrane,1,barcaleta tef palushi,1,barcolle shllak,1,bardh smaja,1,bardhaj,1,bardhosh dani,1,bashkejetesa fetare ne shkoder,1,bashkia e shkodres,1,bashkia fushe arrez,1,bashkia malesi e madhe,1,bashkia puke,1,bashkia shkoder,1,bashkia shkoder popullsia,1,bashkia vau i dejes,1,bashkia-shkoder,1,bashkite e qarkut shkoder,1,bashknija e shqypris,1,basho jona,1,bebeziqi izet,1,bedi pipa,1,bedi-pipa,1,bedrie pipa,1,begzad baliu,2,bejta shkodrane nga gjosho vasija,1,bejta shkodrane pjeter gjini,1,belaj dajc,1,beltoje berdice,1,bene shllak,1,benussi shkoder,1,benussi tirane,1,bep shiroka,1,bep shiroka biografia,1,bep-shiroka,1,beqir gjylbegu,1,beqir sahatçia,1,beqir xhepa,1,berdice e madhe,1,berdice e mesme,1,berdice e siperme,1,bernardin palaj,2,bernardin palaj biografia,1,bernardin palaj frati i kangvet,1,bernardin palaj veprat,1,bernardin-palaj,3,bernardina kodheli,1,bernardina marubi,1,besa shqiptare,1,besime popullore,1,besime popullore ne shqiperi,1,besnik sahatçia,1,besnik taraneshi,1,best 10 north shkoder,1,best ten north shkoder,1,best-ten-north-shkoder,1,biblioteka marin barleti,1,biblioteka publike shkoder,1,biblioteka shkodres,1,biblioteka-marin-barleti,1,bicikleta e pare ne shkoder,1,big brother shkodra,1,big-brother-shkodra. shkodra sot,1,bik ndoja,1,bik ndoja biografia,1,bik ndoja jare shkodrane,1,bik ndoja kenge shkodrane,1,bik ndoja muzik shkodrane,1,bik ndoja oso kuka,1,bik pepa,1,bik pepa biografia,1,bik pepa cifti i lumtur,1,bik pepa veprat,1,bik-ndoja,1,bik-pepa,1,bini toske bini gege,1,biografi riza dani,1,biografia luigj bumci,1,biografia nasuf dizdari,1,biografia robert shvarc,1,biografia seit boshnjaku,1,bisede me nene terezen,1,bisede me qytetin tim gasper pali,1,bisede-me-qytetin-tim,1,bishop luigj bumci,1,bishtiqendia shkoder,1,bizneset e para ne shkoder,1,bizneset shkodrane vitin 1945,1,bleran,1,blerim komuna puke,1,blerje ne internet,1,blerje online,1,bobot,1,boga shkoder,1,boge albania,1,boge malesi e madhe,1,boge-shkoder,1,boja river shkoder,1,boks postribe,1,borici daut,1,borici loro,1,botë më vete,1,bote-me-vete,1,botime historise filologjise injaz zamputti,1,branko kadia,1,brashte shosh,1,breg lumi shale,1,bregu ranes shkoder,1,brucaj pult,1,bruno shllaku,1,bujar qamili biografia,1,bujar qamili kosova,1,bujar qamili pranvera,1,bujar qamili shkodrane,1,bujar qamili vllaznia,1,bujar-qamili,1,bukurie gjeçi,1,bukurija duhet fort hamid gjylbegu,1,buna fiume scutari,1,buna lumi thellesia,1,burhan juka,1,burrereshat shqiptare,1,bushati hamdi,1,bushatlit e shkodres,1,bushatllinjte e shkodres,3,bushatllinjtë e shkodrës,2,buze te ngrira ne gaz,1,buze-te-ngrira-ne-gaz,1,buzuku instrument,1,carl ritter von ghega,1,carlo gegha,1,cas velipoje,1,catin saraci,2,catin-saraci,1,cesk zadeja,1,cesk zadeja kompozitor shqiptar,1,cesk zadeja skenderbeu,1,cesk-zadeja,1,cezarina canco,1,cezarina daragjati,1,cezarina daragjati canco,1,cezarina-daragjati,1,çfare eshte banka globale e farërave,1,cfare eshte cmimi nobel,1,cfare eshte dita e tokes,1,cfare eshte illyricum sacrum,1,cfare eshte kongresi i manastirit,1,cfare eshte online shopping,1,çfarë është telepatia,1,cfare jane google doodle,1,cfare-eshte-telepatia,1,ciftelia,1,çifti lumtur,1,cifti-lumtur,1,cilat eshte dobia e agjerimit,1,cilat jane minierat e arit me te medha ne bote,1,cilat jane vendet me te mbrojtura ne bote,1,cilet jane tulipanet shqiptar,1,ciprian porumbesku,1,citta di scutari albania,1,cka do tjete shkodra,1,çmimi nobel,1,cmimi paloke nika,1,colonel sander,1,cubat gjergj fishta,1,cubat lahuta e malcis,1,cuf shkreli shkoder,1,cuf-shkreli,1,cuk marku,1,çuni i korculls,1,daija tish,1,dakaj antologji poezise boterore,1,dallendyshe eja poezi nga filip shiroka,1,dallendyshe-eja,1,dallendyshja u kthye poezi nga luigj gurakuqi,1,dallendyshja-u-kthye,1,daniel gjeçaj,1,daniele farlati,1,danish bebeziqi,1,danjel gjeçaj,1,dante alighieri,1,dante e ne shqiptaret ernest koliqi,1,dante-e-ne.shqiptaret,1,daragjat dajc,1,daragjati shkoder,1,dasho shkreli,1,dasma shkodrane kole idromeno,1,data e ditës së pashkëve,1,daut borici,1,daut borici biografia,1,daut borici vepra,1,daut-borici,1,de obsidione scodrensi,2,ded gjo luli,2,ded-gjo-luli,2,deka e burrnija gjergj fishta,1,deka-e-burrnija,1,deklarate-shtypi,1,delegatet e kongresit te manastirit,1,delija lin,1,denimi i fundit me vdekje ne shqiperi,1,denimi kapital ne shqiperi,1,denimi me vdekje ne shqiperi,1,dera-e-pertrime,1,deshir,1,deshir luigj gurakuqi,1,dhaskal todhri,1,dheu i lehte hajmel,1,dhimiter anagnosti,1,dhimiter-anagnosti,1,dialekti gegë,1,dialekti-gege,1,diana kastrati,1,dibra gjakova shkodra,1,digit alb,1,digitalb albania,1,dijetari kole ashta,1,dikur prane shimshirvet ernest koliqi,1,dikur-prane-shimshirvet,1,dirigjenti frano ndoja,1,diskriminimi dhe racizmi sot ne gjermani,1,diskriminimi ne gjermani,1,dita e luleve ne shkoder,1,dita e mesuesit,1,dita e tokës,1,dita nderkombetare e gruas,1,dita nderkombetare e tokes,1,dita-mesuesve,1,dixhit alb,1,dixhitalb,1,dizdari shkoder,1,djalli skenderbeu pjetri,1,dobraç,1,dom alfons tracki,1,dom anton muzaj,1,dom ernest coba,1,dom frano ilia,1,dom gasper thaci,1,dom gjergj simoni,1,dom lazer shantoja,2,dom mikel koliqi,1,dom ndoc nikaj,2,dom ndoc nikaj biografia,1,dom ndre mjeda,4,dom ndre zadeja,1,dom nikolle kacorri,1,dom nikolle kacorri shqip,1,dom zef ashta,1,dom zef simoni,1,dom-gjergj-simoni,1,dom-ndre-mjeda,6,dom-zef-simoni,1,domen postribe,1,don kishoti,1,don kishoti i mances,1,don quixote of la mancha,1,donat kurti,1,donat kurti biografia,1,donat kurti veprat,1,donat-kurti,1,donika kastrioti,1,donkishot,1,donkishoteske,1,donkishotizëm,1,doodle me flamurin shqiptar,1,dr anton ashta,1,dr frederik shiroka,1,dr hasan kaduku,1,dr rifat frasheri,1,dr sander ashta,1,dragoc postribe,1,dramaturgu andrea skanjeti,1,dramaturgu fadil kraja,1,dramaturgu kole jakova,1,dramosh,1,drini skender,1,drisht castle,1,drisht historia,1,drisht postribe,1,drisht shkoder,2,drisht statutet,2,drisht ura e mesit,1,drita kosturi,1,drita-kosturi,1,drivasto,2,dush vau dejes,1,dutari,1,dy lot e nji betim anton harapi,1,dy lule lazer shantoja,1,dy-lot-e-nji-betim,1,dyqanet e para ne shkoder,1,e gasper palit,1,e mark kaftallit,1,e vjetra shembet kohet po ndryshojne; nje jete e re po lulezon germadhash,1,e-commerce,1,earth day,1,edhe hana do te dije,1,edit durham,1,edit durham biografia,1,edit durham veprat,1,edit-durham,1,edith durham,1,edith-durham,1,egon gjadri,1,eheng shkodran,2,eheng-shkodran,2,eksploratori me i madh shqiptar,1,elegji per gac cunin arshi pipa,1,elegji-per-gac-cunin,1,elegjia vllazerore arshi pipa,1,elegjia-vllazerore,1,elhaida dani,1,elhaida-dani,1,eljaz gjylbegu,1,elsie robert,1,ema ndoja,1,ema ndoja aktore,1,ema ndoja biografia,1,ema-ndoja,1,emrat e hoxhallareve,1,emrat e lagjeve ne shkoder,1,engjell ceka,1,engjell çeka,1,engjelloret e drishtit,1,enver dracini,1,enver hoxha,3,enver hoxha ne shtoj,1,enver hoxha nikita hrushov,1,enver muriqi,1,enver muriqi biografia,1,enver-hoxha,1,enver-muriqi,1,eqrem cabej,2,eqrem cabej dhe gjuha shqipe,1,eqrem cabej per gjuhen shqipe,2,eqrem-cabej,2,Ergi Dini,1,erika camaj,1,erika-camaj,1,ernest koliqi,1,ernest koliqi anderr e nji mbasditje vere,1,ernest koliqi bernarnidn palaj,1,ernest koliqi biografia,1,ernest koliqi dante alighieri,1,ernest koliqi dante e ne shqiptaret,1,ernest koliqi dera e pertrime. dera e pertrime ernest koliqi,1,ernest koliqi dikur prane shimshirvet,1,ernest koliqi gjuhes shqipe,1,ernest koliqi hane gjaku,1,ernest koliqi kumbulla pertej murit,1,ernest koliqi kushtrimi i skanderbeut,1,ernest koliqi leze sakatja,1,ernest koliqi mall e merzi,1,ernest koliqi nane e perbashket,1,ernest koliqi nje cuterr ne helveti,1,ernest koliqi poezi,1,ernest koliqi poezi rrugash,1,ernest koliqi prroni i cepit,1,ernest koliqi qielli mbi oborr,1,ernest koliqi shkodra ne mbramje,1,ernest koliqi shkodra ne mengjese,1,ernest koliqi shkodra ne zheg,1,ernest koliqi veprat,1,ernest-koliqi,1,esat pashe toptani rrethimi shkodres,1,esat pashe toptari,1,estrada-e-shkodres,1,ethem bakalli,1,etnologjia shqiptare,1,etnomuzikografia shqiptare,1,fabrikat e para ne shkoder,1,fadil kraja,1,fadil kraja teatri migjeni,1,fadil-kraja,1,faik adem luli,1,faik luli,2,faik-luli,1,familja benussi origjina,1,familja borici,1,familja bushati shkodrane,1,familja çeka,1,familja ceka shkoder,1,familja coba origjina,1,familja cobajve shkoder,1,familja daragjati,1,familja e begollajve,1,familja e çaushollajve,1,familja gjylbegaj,3,familja gjylbegu,3,familja kasneci,1,familja pipa,1,familja rrota,2,familja saraci shkoder origjina,1,familja saraci shkoder. familja shkodrane saraci,1,familja suma,1,familja suma shkoder,1,familja-benussi,1,familja-borici,1,familja-ceka,2,familja-daragjati,1,familja-gjylbegaj,1,familja-gjylbegu,1,familjes coba shkoder,1,familjet e vjetra ne shkoder,1,familjet e vjetra shkodrane,1,familjet shkodrane,3,familjet shkodrane bushati,1,familjet shkodrane me origjine te huaj,1,familjet-shkodrane,3,fanko serafin,1,farmacistet e pare ne shkoder,1,fatbardh smaja,1,fatbardh-smaja,1,fatbardha saraci,1,fehime pipa,1,femi shqiptar ne lulishte,1,feminizmi shqiptar,1,femrat e para e teatrit migjeni,1,ferid bala,1,festa e 8 marsit,1,festa e flamurit,1,festa e karnavaleve,1,festa e pashkëve,1,fida shqiptare ndaj shtetit osman,1,fierze puke,1,figura mitologjike shqiptare,1,filip çeka,1,filip ceka shkoder,1,filip daija,1,filip daija barcaleta shkodrane,1,filip daija bejta shkodrane,1,filip daija humor shkodran,1,filip noga,1,filip noga biografia,1,filip shiroka,1,filip shiroka poezi bashknija e shqypris,1,filip shiroka poezi dallendyshe eja,1,filip shiroka poezi pleqnija,1,filip shiroka poezi shko dallendyshe,1,filip shiroka poezi shqypria,1,filip shiroka poezi vorri i skanderbegut,1,filip shiroka shkoder,1,filip-daija,1,filip-noga,1,filip-shiroka,4,filomena prosi,1,fiqiret juka,1,fishta gjaksorve poeme,1,fishta gjergj,15,fituesit e kampionatit boteror,1,fizarmonicisti luan barova,1,fjale ne gegerishte,1,fjale te urta shkodrane,1,fjalimi i fishtes,1,fjalimi i martin luter king ne shqip,1,fjalori etimologjik indoeuropiane,1,fk vllaznia,1,flamur tartari,1,flamuri ne bratile deciq,1,floreta faber,1,floreta faber luli,1,floreta luli,1,floreta-faber,1,florinda gjergji,1,floriri 24 karat,1,folklorit muzikor shqiptar,1,foto nenshati shkoder,1,foto shkodra,1,foto te vjetra shkoder,1,foto-nenshati,1,foto-shkodra,1,fotografi angjelin nenshati,1,fotografi nga shkodra,1,fotografi-nga-shkodra,1,fotografia e parë e modifikuar në photoshop,1,fotografia pici shkoder,1,fototeka marubi,2,fototeka-marubi,2,franco illia,1,frang bardhi,1,frang bardhit,2,frang-bardhi,2,frano gjini,1,frano ilia,1,frano illia,1,frano kulli,1,frano ndoja,1,frano ndoja banda,1,frano ndoja biografia,1,frano ndoja orkestra,1,frano-ilia,1,frano-ndoja,1,frati,1,frati shqyptar aleksander sirdani,1,frati-shqyptar,1,frederik ndoci,1,frederik ndoci biografia,1,frederik ndoci diskografia,1,frederik ndoci repertori,1,frederik reshpja,1,frederik rreshpja,1,frederik rreshpja kthim ne vendlindje,1,frederik rreshpja poezi deklarate shtypi,1,frederik rreshpja princi poezise,1,frederik rreshpja vepra,1,frederik shiroka,1,frederik shiroka biografia,1,frederik-ndoci,1,frederik-rreshpja,3,frederik-shiroka,1,frederikrreshpja,2,fredrik rreshpja erdhi ora te vdes perseri,1,fshati boge shkoder,1,fshati i ri bushat,1,fshati i shirokes shkoder,1,fshati lotaj,1,fshati zogaj shkoder,2,fshati-lotaj,1,fshatrat e shkodres,1,futbollistet shqiptar,1,futbollisti paulin ndoja,1,gac cuni arshi pipa,1,gaetan petrota,1,gaetano petrotta,1,gaetano petrotta populli gjuha dhe letersia shqipe,1,gaetano-petrotta,1,gajtan gur i zi,1,ganjolle gur i zi,1,garibaldini pa biografi te plote,1,gasper beltoja,1,gasper beltoja abetare per shkollat fillore,1,gasper beltoja shkolla e re,1,gasper benusi,1,gasper benussi,1,gasper çurçia,1,gaspër çurçia,2,gasper curcia biografia,1,gasper gurakuqi,1,gaspër gurakuqi,1,gasper harapi,1,gasper pali,1,gasper pali andrrime fiorentine,1,gasper pali bisede me qytetin tim,1,gasper pali hyjt mbi gremine,1,gasper pali kanga e poetit,1,gasper pali muzg mergimi,1,gasper pali poezi,1,gasper pali prendimi i andrrimeve,1,gasper pali psalm muzgu,1,gasper pali shkoder,1,gasper pali vegim mendimesh,1,gasper pali vepra,1,gasper-beltoja,1,gasper-curcia,2,gasper-gurakuqi,1,gasper-pali,1,gatime shkodrane,1,gatimi krapit,1,gatimi peshkut,1,gazmend kraja gazmend kraja,1,gaztoret shkodran filip daija,1,gaztorët shkodranë,1,gegë kodheli,1,gegë marubi,1,gege marubi biografia,1,gege postrippa,1,gege-marubi,1,gegërishtja,1,gegnisht,1,Genti Tavanxhiu,1,george kastrioti,1,gëzim dimnaku,1,gezim dimnaku biografia,1,gezim dimnaku rekorde,1,gezim kruja,1,gezim kruja biografia,1,gezim kruja teatri migjeni,1,gezim my uruci,1,gezim uruci,1,gezim uruci biografia,1,gezim uruci speleologjia shqiptare,1,gezim-dimnaku,1,gezim-kruja,1,gezim-uruci,1,gezuar vitin e ri ne gjuhe te ndryshme,1,gilbert gurakuqi,1,gimaj shale,1,giorgio fishta,15,giorgio-fishta,15,giulio varibobba,1,giuseppe valentini,1,giuseppe zamputti,1,giuseppe-valentini,1,gjaksorve gjergj fishta,1,gjama e tomorrit,1,gjegjan puke,1,gjek paloka,1,gjella e shen merise virgjer jul variboba,1,gjella-e-shen-merise-virgjer,1,gjelosh luli,1,gjelosh-luli,1,gjergj canco,1,gjergj elez alia,1,gjergj elez alia kenga,1,gjergj elez alia legjenda,1,gjergj elez alia mitologjia gjergj elez alia balada,1,gjergj fishta,15,gjergj fishta atdheut,1,gjergj fishta biografia,1,gjergj fishta deka e burrnija,1,gjergj fishta gjuha shqype,1,gjergj fishta hymi flamurit,1,gjergj fishta jeta,1,gjergj fishta lahuta e malcis,1,gjergj fishta makeronjana,1,gjergj fishta meshtari i malcis,1,gjergj fishta poezi shqypnise,1,gjergj fishta shqypnija,1,gjergj fishta tekstet shkollore,1,gjergj fishta tringa lahuta e malcis,1,gjergj fishta veprat,1,gjergj kastrioti,3,gjergj kastrioti skenderbeu,1,gjergj luca,1,gjergj pali,1,gjergj simoni,1,gjergj-fishta,16,gjergj-kastrioti,3,gjergj-kastrioti-skenderbeu,2,gjergj-simoni,1,gjergji andromaqi,1,gjermania per fillestaret,1,gjeto kola,1,gjimnazi qemal stafa,1,gjok vata,1,gjoke misloca,1,gjoke vata,1,gjoke vata biografia,1,gjoke-vata,1,gjon buzuku,1,gjon buzuku biografia,1,gjon buzuku meshari,1,gjon buzuku veprat,1,gjon coba,1,gjon marashin,1,gjon pantalia,1,gjon shkumi,1,gjon shllaku,2,gjon simoni,1,gjon simoni biografia,1,gjon ujka,1,gjon-buzuku,1,gjon-shllaku,2,gjon-simoni,1,gjosho vasija bejta shkodrane,1,gjosho vasija poezi shko meshar,1,gjovalin gjadri,1,gjovalin gjoka,1,gjovalin kolombi,1,gjovalin-gjadri,1,gjuha shqype gjergj fishta,1,gjuha shqype ndre mjeda,1,gjuha-shqype,1,gjuhes shqipe ernest koliqi,1,gjuhes-shqipe,1,gjuraj pult,1,gjush benussi,1,gjush sheldija,1,gjush sheldija biografia,1,gjush sheldija guida e pare per shkodren,1,gjush sheldija historia e shkodres,1,gjush sheldija veprat,1,gjush-sheldija,1,gjyqi special 1945,2,gjyqi special i shqiperise,1,gjyqi special i tiranes,2,gjyqi special ne shqiperi,1,gjyzepina kosturi,1,gjyzepina kosturi biografia,1,gjyzepina kosturi soprano,1,gjyzepina misloca,1,gjyzepina muzhani,1,golem,1,gomsiqe e re,1,gomsiqe vau dejes,1,gonxhe bojaxhiu,1,gonxhe-bojaxhiu,1,grand cafe,1,grand hotel savoia,1,gregor kodheli,1,gregor marubi,1,grigor orllov,1,grili shkoder,1,grude e re,1,grueja hotjane hile mosi,1,grueja shqyptare poezi nga vincenc prennushi,1,grueja-hotjane,1,grueja-shqyptare shqiptare,1,gruemire malesi e madhe,1,guci e re,1,guljelm deda,1,guljelm deda orlandi cmendun,1,guljelm-deda,1,guljem deda,1,gurakuqi luigj,1,gurakuqi mati logoreci,1,gurakuqi shkoder,1,gushte temal,1,gustav majer,1,gustav meyer,2,gustav-meyer,1,hafiz ali kraja,1,hafiz ali tari,1,hafiz sabri koçi,1,hafiz-muhamet-bekteshi,1,hajmel,1,haki mborja,1,haki stemilli,1,haki stermilli sikur t isha djale,1,haki-mborja,1,haki-stermilli,1,halid shenazi,1,halla hanko,1,halla-hanko,1,hamdi bushati,1,hamdi bushati biografia,1,hamdi bushati shkodra dhe motet,1,hamdi bushati veprat,1,hamdi-bushati,1,hamid gjylbegu,5,hamid gjylbegu biografia,1,hamid gjylbegu veprat,1,hamid kokalari,1,hamid-gjylbegu,6,hamit gjylbegaj,1,hamit kokalari,2,hamit-kokalari,1,hane gjaku ernest koliqi,1,hane-gjaku,1,hani salo kalit,1,hanko halla,1,hanko halla ali asllani,1,hanko-halla,1,hanny gurakuqi,1,harland sanders,1,harmoni fetare ne shkoder,1,harpa instrument,1,hasan kaduku,1,hasan kaduku dentist,1,hasan kaduku stomatolog,1,hasan riza,1,hasan riza pasha,1,hasan smaja,1,hasan-kaduku,1,hasan-smaja,1,haxhi ibrahim kaduku,1,haxhi-ibrahim-kaduku,1,henrik daragjati,1,henrik lacaj,2,henrik lacaj biografia,1,henrik lacaj rrethimi i shkodres,1,henrik lacaj vepra,1,henrik-lacaj,1,hermira fico gjoni,1,hermira-fico,1,hija e flatrave,1,hija e flatrave te medheja,1,hija-e-flatrave,1,hija-e-flatrave-te-medhaja,1,hil mosi,1,hil-mosi,2,hile mosi,2,hile mosi biografia,1,hile mosi poezi,3,hile mosi poezi grueja hotjane,1,hile mosi poezi kanga e djepit,1,hile mosi vajza mbi vorr,1,hile mosi veprat,1,hile-mosi,5,himni kombetar teksti,1,Histori Botërore,1,histori shkodrane,2,histori-shkodrane,3,historia e 8 marsit,1,historia e çmimit nobel,1,historia e himnit kombetar,1,historia e kampionatit boteror te futbollit,1,historia e mjekesia shkodrane,1,historia e shkolles ne shiroke shkoder,1,historia kenges moj e vogla si florini,1,historia kishtare e ilirisë,1,historiani robert elsi,1,historiku karnavaleve,1,homeri shqiptar,1,hot i ri,1,hotel parkcafe,1,hoten bushat,1,hoxhallaret e shkodres,1,hoxhallaret e shqiperise,1,hoxhllaret biografi,1,humanist dhe bashkepunetor i skenderbeut,1,humor tef palushi,1,humor-dhe-bejta-nga-gjosho-vasija,1,hyesen kocia teatri operas dhe baletit,1,hyjt mbi gremine gasper pali,1,hyjt-mbi-gremine,1,hylli drites,1,hylli i drites,1,hylli i drites reviste kulturore e atdhetare,1,hylli-drites,2,hysen kocia,1,hysen kocia bishtalecat,1,hysen kocia o zumare,1,hysen kocia teatri kombetar,1,hysen-kocia,1,hysni bebeziqi,1,I have a dream,1,iballe puke,1,ibrahim kaduku,2,ibrahim kaduku hasan kaduku,1,ibrahim kaduku medreseja shkoder,1,ibrahim pashe bushati,1,ibrahim-kaduku,1,identiteti i gruas,1,identiteti kombetar,1,identiteti-kombetar,1,idromeno shkoder,1,ihsan borici,1,ilir gjylbegu,1,ilirishtja dhe shqipja,1,ilirishtja-dhe-shqipja,1,illyricum sacrum,1,illyricum-sacrum,1,imam salih myftia,1,imam vehbi ismaili,1,imzot jul bonati,1,informacion rreth jetes ne gjermani,1,informacione per korene e veriut,1,injac zamputi,1,injac zamputi per gjuhen shqipe,1,injac zamputti,2,injac zamputti dokumente per historine shqiperise,1,injac zamputti novele si te duen te tjeret,1,injac zamputti regjistri kadastres shkodres,1,injac zamputti vepra kerkimore,1,injac-zamputti,1,instrumente muzikore,1,isa alibali,1,isa boletini,1,isa-boletini,1,islam dizdari,2,islam-dizdari,2,ismail kadare,1,ismail kaduku,1,ismail qemali,4,ismail strazimiri,1,ismail-qemali,1,isuf alibali,1,ivanaj mirash,1,izabela luli,1,izet bebeziqi,1,izet bebeziqi biografia,1,izet bebeziqi jeta,1,izet bebeziqi vepra,1,izet-bebeziqi,1,jak serreqi,1,jak speci,1,jakin shkodra,2,jakova prenk,1,jakup kastrati,1,janica martiniani,1,jeta ne korene e veriut,1,jeta robert shvarc,1,jete e thjeshte poezi injac zamputti,1,jete-e-thejshte,1,joakin serreqi jak-serreqi,1,johann arendt,1,jolanda preka,1,jolanda shala,1,jolanda shala biografia,1,jolanda shala teatri migjeni,1,jolanda-shala,1,jordan misja,1,jorgji karbunara,1,jozefina coba topalli,1,juban gur i zi,1,jul variboba gjella e shen merise virgjer,1,jul variboba poezi,1,jul-variboba,1,juli ndoci,1,julian deda,1,julian-deda,1,jup kastrati,1,jup kastrati biografia,1,jup kastrati veprat,1,jup-kastrati,1,justin rrota,2,justin rrota biografia,1,justin rrota veprat,1,jusuf alibali,1,jusuf-alibali,1,k.f.c,1,kace dau dejes,1,kafja e madhe,1,kafja-e-madhe,1,kafja-madhe,1,kafja-madhe-shkoder,1,kajo karafili,1,kakarriqi shkoder,1,kalaja e drishtit,1,kalaja rozafa,1,kalaja shkoders,1,kalaja shkodres,1,kalaja-rozafa,1,kalase se rozafes,1,kalase se shkodres,1,kam mbet jetim ndoc nikaj,1,kam-mbet-jetim,1,kamera-live-shkoder,1,kamerat-e-sigurimit-ne-shkoder,1,kamerat-e-survejimit-ne-shkoder,1,kampionati boteror 2018,1,kampionati boteror i futbollit,1,kanga e djepit hile mosi,1,kanga e prendimit migjeni,1,kanga e te burgosunit migjenit,1,kanga-e-djepit,1,kanga-e-prendimit,1,kanga-e-te-burgosunit,1,kantautori gjoke vata,1,Kanuni,1,kanuni dukagjinit,1,kanuni lek dukagjinit shtjefen gjecovi,1,kanuni leke dukagjinit,1,kara mahmud pashe bushati,1,kardinal-mikel-koliqi,1,kardinali mikel koliqi,1,kardinali pare shqiptar,1,karl gega,1,karl gegha,1,karl gurakuqi,1,karl gurakuqi biografia,1,karl gurakuqi fjala e perdorimi i saj,1,karl gurakuqi vepra,1,karl-gega,1,karl-ghega,1,karl-gurakuqi,3,karme vau dejes,1,karnaval ne shkoder,1,karnavalet e shkodres,1,karnavalet-e-shkodres,1,karnavaleve e shkodres,1,karnavaleve e shkodrës,1,kasem taipi,1,kasem taipi biografia,1,kasem taipi kenge popullore shkodrane,1,kasem taipi vepra,1,kasem taipi zana popullore,1,kasem-taipi,1,kastrat malesi e madhe,1,kastrati jup,1,katallani dhe bajlozi,1,katedralja e shen shtjefnit shkoder,1,katedralja e shkodres,1,katedralja shkoder,1,katedralja-shkodres,1,katerina biga,1,katerina biga teatri migjeni,1,katerina-biga,1,kelmend malesi e madhe,1,kendoj,1,kendoj lazer shantoja,1,kenga e konstitucionit,1,kenga gjergj elez alise,1,kenga moisi golemit,1,kenga popullore shkodrane,1,kenga qytetare shkodrane,2,kenga tre heronjve,1,kenga-qytetare-shkodrane,1,kenge kreshnikesh,1,kenge kushtuar oso kukes.,1,kenge nga gjoke vata,1,kenge nga tonin tershana,1,kenge te kultivuar shqiptare,1,kenge-kreshnike,1,kengetari adnan bala,1,kengetari bik ndoja,1,kengetari gjok vata,1,kengetari hysen kocia,1,kengetari tonin tershana,1,kengetarja gjyzepina kosturi,1,kengetarja lucie miloti,1,kengetarja nikoleta shoshi,1,kengetarja violeta zefi,1,kengeve lahute,1,kentucky colonel,1,kentucky fried chicken,1,kërshëndellat,1,keshilli bashkiak shkoder,1,këshilli-qarkut-shkoder,1,keshtjella rozafa,1,keshtjella shkodres,1,kinematigrafi serafin fanko,1,kir pult,1,kirurgu frederi shiroka,1,kisha e dajcit shkoder,1,kisha e gjuhadolit,1,kisha e madhe shkoder,1,kisha e shirgjit,1,kisha e shirqit,1,kisha e shna prendes,1,kisha e zojes ne shkoder,1,kisha katedrale e madhe shkoder,1,kisha katolike shkoder,1,kisha ne fshatin shirq,1,kisha shkoder,2,kisha-zojes-shkoder,1,kllogjen temal,1,klubi sportiv vllaznia,1,koha e lules martin camaj,1,koha e re gjergj fishta,1,koha e re lahua e malcis,1,koha-e-lules,1,koha-e-re,1,koineja gjuhes shqipe dakaj,1,kokalari kokalari,1,kol gurashi,1,kol idromeno,1,kol logoreci,1,kol luli,1,kol shiroka,1,kol-gurashi,1,kol-idromeno,1,kol-shllaku,1,kole ashta,1,kole ashta leksiku historik i gjuhes shqipe,1,kole ashta urdhnimet e poezis,1,kole gurashi,2,kole gurashi dhe kenget popullore shkodrane,1,kole idromeno,1,kolë jakova,1,kole jakova biografia,1,kole kamsi,1,kole kamsi biografia,1,kole kamsi veprat,1,kole prennushi,1,kole shiroka,1,kole shiroka biografia,1,kole shllaku,1,kole sokoli,1,kole xhuxha,1,kole-ashta,1,kole-gurashi,1,kole-jakova,1,kole-kamsi,1,kole-shiroka,2,kolec kurti,1,kolec-shllaku,2,koliqi ernesto,1,koliqi-ernesto,1,koman,1,komedia hyjnore pashk gjeci,1,komisia letrare e shkodres,1,komisia letrare gjuhes shqipe,1,komisia-letrare-shqipe,1,kompozitoret e rilindjes,1,kompozitori cesk zadeja,1,kompozitori frano ndoja,1,kompozitori gjon simoni,1,kompozitori lec kurti,1,kompozitori mark kaftalli,1,kompozitori martin gjoka,1,kompozitori palok kurti,1,kompozitori pjeter gaci,1,kompozitori simon gjoni,1,kompozitori tonin harapi,1,komuna ana malit,1,komuna bushat shkoder,1,komuna dajc,1,komuna dajc bregu i bunes,1,komuna dajc shkoder,2,komuna rrethina,1,Komuna Shale,1,Komuna Shllak,1,komuna velipoje,1,komuna-ana-e-maili,1,komuna-berdice,1,komuna-bushat,1,komuna-dajc,1,komuna-gur-i-zi,1,komuna-hajmel,1,komuna-mnele-vig,1,komuna-postribe,1,komuna-pult,1,komuna-rrethina qarku i shkodres,1,komuna-shale,1,komuna-shosh,1,komuna-temal,1,komuna-velipoje,1,komuna-vig-mnele,1,komunat e shkoder,1,komunisti oreve të para,1,komunisti tuk jakova,1,komunisti-oreve-te-para,1,komuniteti katolik shkoder,1,komuniteti mysliman shkoder,1,komuniteti ortodoks shkoder,1,konferenca paqes ne paris,1,konferencen e londres,1,kongresi i alfabetit në manastir,1,kongresi i alfabetit shqip,1,kongresi i manastirit,1,konstadin kristoforidhi,1,konstandin kristoforidhi,1,koplik malesi e madhe,1,kosova djepi shqiptarizmit,1,kosova ne lufte,1,kostandin muzaka,1,kostandin naponi,1,kostumet tradicionale shqiptare,1,kozmav bushat,1,krapi tave,1,krijimi i rrozullimit pjeter zarishi,1,krijimi teatrit migjeni,1,krimet e komunizmit,1,krimet e komunizmit gjelosh luli,1,krishtlindja,1,krishtlindje,1,kristo luarasi,1,kristo-floqi mbi keshtjellin rozafat,1,kroni i madh,1,kryengritja malesise 1911,1,kryengritja-malesise,1,kshenellat,1,ku ndodhet shkodra,1,ku ndohet koreja e veriut,1,ku rriten tulipanet,1,ku u hap shkolla e pare shqipe,1,kuc gur i zi,1,kujtime ditari qemal dracini,1,kukel bushat,1,kullaj postribe,1,kulshedra lahuta e malcis gjergj fishta,1,kultura shkodrane,1,kultura shqiptare,1,kultura-shkodrës-per.kombin-shqiptar,1,kumbulla pertej murit ernest koliqi,1,kumbulla-pertej-murit,1,kunati i shokut xhemal,1,kupa e botes ne futboll,1,kupe danja arshi pipa,1,kupe-danja,1,kuq e zi 28 nandur vincenc prennushi,1,kuq-e-zi,1,kur bie shi ne shkoder viktor koliqi,1,kur bien pashket,1,kur eshte dita e tokes,1,kur hylli i drites ndalohej ne jugosllavi,1,kur jane pashket,1,kur u hapen shkollat e para shqipe,1,kur u zhvillua kongresi i manastirit,1,kur-bie-shi-ne-shkoder,1,kuriozitete,18,kurti donat,1,kush e kompozoi himnin kombetar,1,kush e shkroi himnin kombetar,1,kush e vrau luigj gurakuqin,1,kush fiton çmimin nobel,1,kush i llogarit statistikat e ndeshjeve te kupes se botes,1,kush ishte alfred nobel,1,kush modifikoi fotografine e pare me fotoshop,1,kush-jane-shqiptaret,1,kushtrimi i skanderbeut ernest koliqi,1,kushtrimi-i-skanderbeut,1,kuvendi berlinit lahuta e malcis gjergj fishta,1,kuvendi prizrenit,1,kuvendi-berlinit,1,kuvendin e dibres,1,kuzhina shkodrane,1,lagja ndocej,1,lagjet e shkodres,1,lagjja perash,1,lagjja serreq,1,lagjja xhabije,1,lago di scutari,1,lahuta,1,lahuta e malcis,1,lahuta e malcis cubat,1,lahuta e malcis gjergj fishata,1,lahuta e malcis lugati,1,lahuta e malesis,1,lahuta e malesise,1,lahuta e malsis,1,lahuta e malsis te ura e sutjeskes. te ura e sutjeskes lahuta e malcis gjergj fishta,1,lahuta malcis koha e re,1,lahuta malcis kulshedra,1,lahuta malcis kuvendi berlinit,1,lahuta malcis mehmet ali pasha,1,lahuta malcis tringa,1,lahuta-malcis,1,lajmtari i zemres se krishtit,1,lamtumire poezi riza lahi,1,laskarina bubulina,1,lazer filipi,1,lazër filipi,1,lazer kraja,1,lazer shantoja,4,lazër shantoja,4,lazer shantoja kendoj,1,lazer shantoja kujtime franceskane,1,lazer shantoja poezi,1,lazer shantoja prendush gega,1,lazer shantoja shpirti i mjere,1,lazer-filipi,1,lazer-shantoja,7,lec fisha biografia,1,lec fishta,1,lec fishta teatri migjeni,1,lec gurmolla,1,lec kurti,1,lec kurti biografia,1,lec kurti veprat,1,lec shllaku,2,lec shllaku biografia,1,lec shllaku poezi kush nuk e njef shqipnine,1,lec shllaku poezi malli,1,lec shllaku poezi ora e shqipnise,1,lec shllaku poezi vendi i jem,1,lec-fishta,1,lec-kurti,1,lec-shllaku,4,ledia lahi,1,ledia-lahi,1,lef nosi,1,legjenda e misrit migjeni,1,legjenda e stomatologjise shqiptare,1,legjenda gjergj elez alia,1,legjenda-e-misrit,1,lek dukagjini,1,lek vojvoda shkoder,1,lek-vojvoda,1,lekaj shale,1,leke dukagjini kanuni,1,leke gruda,1,leke vojvoda,1,leke vuksani,1,leke-dukagjini,1,leke-vuksani,1,Letërsia,2,letersia arbereshe,1,letersia shqiptare dhe arshi pipa,1,levizja antikomuniste perpjekja shqiptare shkoder,1,leze sakatja poezi,1,leze-sakatja,1,libri i burgut,1,libri zef valentini,1,liceu i shkodres,1,lidhja shqiptare prizren,1,ligji i denimit me vdekje,1,lin delia,1,lin delija,1,lin delija antrodoco,1,lin delija biografia,1,lin delija carlo cesi,1,lin delija osimo,1,lin delija vepra,1,lin-delija,1,lindja e jezusit,1,lindja e krishtit,1,liqeni i shkodres,1,liqeni shkoder,1,liqeni shkodres,1,liqeni vau i dejes,1,lira instrument,1,lirijasi,1,liza bjanku,1,liza gjoka,1,llazar siliqi,1,llazar-siliqi,1,lluke kacaj,1,llushta riza,1,lord paget house in shkodra,1,lorenzo borici,1,loro borici,1,loro borici biografia,1,loro borici kampion,1,loro borici lazio,1,loro borici shkoder,1,loro borici stadium,1,loro borici vllaznia,1,loro kovaci,1,loro kovaci artist i popullit,1,loro kovaci toka jone,1,loro kovaci tuc maku,1,loro-borici,1,loro-kovaci,1,lotaj komuna shale,1,lotaj shale,2,luan barova,1,luan barova biografia,1,luan borova,1,luan rama,1,luan-barova,1,luarze velipoje,1,lucia nadin statutet e shkodres,1,lucia nadin statuti di scutari,1,luciana simoni,1,lucie miloti,1,lucie miloti bishtalecat,1,lucie miloti kacurrelat,1,lucie miloti perendon dielli,1,luçie zorba,1,lucie-miloti,1,lucie-zorba,1,luçije kraja,1,luçije kuqani,1,luçije kuqani biografia,1,luçije kurti,1,luçije toska,1,lucije-kuqani,1,ludovik gjergji,1,ludovik pepa,1,Lufta e Parë Botërore,1,lugati gjergj fishta,1,lugati lahuta e malcis,1,luigj benussi,1,luigj bumci,1,luigj bumci nga kujtime e mija,1,luigj gurakuci poezi deshir,1,luigj gurakuqi,1,luigj gurakuqi hero i popullit,1,luigj gurakuqi per shkollen shqipe dhe arsimin kombetar vehbi hoti,1,luigj gurakuqi poezi atdhetarit te koseves,1,luigj gurakuqi poezi dallendyshja u kthye,1,luigj gurakuqi poezi zotnis geg postrippes,1,luigj guraluqi poezi shtepise sime,1,luigj paliqi,1,luigj-bumci,1,luigj-gurakuqi,2,luk kacaj,1,luke kacaj,1,luke kacaj biografia,1,luke-kacaj,1,lulash gjoni,1,lule vjeshtet,1,lules se majit,1,lulet e majit,1,luli i vocerr migjeni,1,luli-i-vocerr,1,lulja e majit,1,Lulzim Vulashi,1,lumejt e shkodres,1,lumi buna shkoder,1,lumi cemit,1,lumi drini bardhe,1,lumi drini zi,1,lumi shales,1,lumi vermoshit,1,lumnije juka,1,lumo-skendo,1,lushta riza,1,luta,1,lutfi muca,1,lutfi sahatçia,1,lutje,1,lyra-shqiptare,1,madre del buon consiglio,1,makeronjana,1,mal i gjymtit dajc,1,mal i jushit,1,malajgji kajvall,1,malarja ne shqiperi,1,malesi district,1,malesori ne paris,1,mali hebaj berdice,1,mali i taraboshit shkoder,1,mali kolaj,1,maliq gur i zi,1,mall e merzi ernest koliqi,1,mall per shkodren,1,mall-e-merzi,1,malsori ne paris pjeter gjini,1,mamica kastrioti,1,mandoline instrument,1,marash mernacaj,1,maria akshija,1,marie logoreci,1,marie logoreci arktore,1,marie logoreci filma,1,marie logoreci jeta,1,marie logoreci kinematografia,1,marie qyrsaqi,1,marie-logoreci,1,marie-qyrsaqi,1,marigo poçi,1,marigo posio,1,marigo pozio,1,marigo-poci,1,marigo-posio,1,marigo-pozio,1,marije logoreci,1,marije qyrsaqi,1,marije-qyrsaqi,1,marin barleti,1,marin sirdani,1,marin-sirdani,1,marino barlezio,1,marinus barletius,1,mark kaftalli,1,mark kaftalli muzika shkodrane,1,mark kaftalli shkoder,1,mark kakarriqi,1,mark luli,1,mark pici,1,mark tirta,2,mark-kaftalli,1,mark-kakarriqi,1,marketin pici,1,maro kondaj,1,martin cama nje fyell ne male,1,martin camaj,1,martin camaj brezi i vektares,1,martin camaj diptik,1,martin camaj ismail kadare,1,martin camaj koha e lules,1,martin camaj letersia shqipe,1,martin camaj mimozat,1,martin camaj njeri me vete e te tjere,1,martin camaj poetit te vdekun,1,martin camaj poezi mimozat camaj mimozat,1,martin camaj poezi te zgjedhura,2,martin camaj poezija e rilindjes,1,martin camaj shiu mbi lum,1,martin camaj shkrimtari i lartesive,1,martin camaj vendit tem,1,martin camaj veprat,2,martin gjoka,1,martin gjoka biografi,1,martin gjoka opera,1,martin gjoka veprat,1,martin ivanaj,1,martin luther king,1,martin-camaj,1,martiret katolik te masakruar nga diktatura,1,marubbi,1,marubi shkoder,1,mary edith durham,1,mary-durham,1,masar bushati,1,masar bushati biografia,1,masar bushati veprat,1,masar-bushati,1,mati kodheli,1,mati logoreci biografia,1,mati logoreci veprat,1,mati marubi,1,mati-logoreci,1,matia logoreci,1,mazrek gur i zi,1,mazreku anton,1,mbi keshtjellin rozafat kristo floqi,1,Mbi vorr të nanës,1,mbi-keshtjellin-rozafat,1,mbreteresha teuta,1,mdre mjeda poezi i mbetuni,1,medin zhega,1,medin zhega biografia,1,medin zhega mjeshter i sportit,1,medin zhega shkoder,1,medin zhega vllaznia,1,medin-zhega,1,megulle pult,1,mehill kostandin gjeci,1,mehill zefi,1,mehme-telezi,1,mehmet ali pasha lahuta malcis gjergj fishta,1,mehmet elezi,1,mehmet gjyli,1,mehmet kavaja,1,mehmet konica,1,mehmet pashe bushati,1,mehmet shehu nikita hrushov,1,mehmet-ali-pasha,1,melgush,1,mendime per shkodren,1,mendime rreth shkodres,1,mentor quku,2,mentor quku biografia,1,mentor quku veprat,1,mentor-quku,2,menyrat e denimit me vdekje,1,merita smaja,1,meshari i gjon buzuku,1,meshtari i malcis gjergj fishta,1,meshtari-malcis,1,mesuesi ahmet bushati,1,mesuesit e hershem te shkodres,1,mesuesit e shkodres,1,mevludet ne gjuhen shqipe,1,mexhid yvejsi,2,mexhid-yvejsi,2,mic sokoli,1,mic sokoli biografia,1,mic sokoli kenge,1,mic sokoli prijes legjendar,1,mic sokoli shqip,1,mic-sokoli,1,michael king,1,midhat araniti,2,midhat vogli,1,midhat-araniti,1,midhat-frasheri,1,migjeni,1,migjeni biografia,1,migjeni ese,1,migjeni kanga e prendimit,1,migjeni kanga e te burgosunit,1,migjeni legjenda e misrit,1,migjeni luli i vocerr,1,migjeni novele mbi krize,1,migjeni poema e mjerimit,1,migjeni poezi lutje,1,migjeni proza,1,migjeni te korrunat,1,migjeni zeneli,1,migjenit veprat,1,miguel de servantes,1,mihal grameno,1,mihal popi,1,mihal popi biografia,1,mihal-popi,1,mike mernacaj,1,mikel kodheli,1,mikel koliqi jeta dhe vepra,1,mikel marubi,1,mikel-koliqi,1,milan postribe,1,milan shuflaj,1,milan sufflay,1,milan sufflay albania,1,milan sufflay shqip,1,milan von sufflay,1,milan-sufflay,1,millosh gjergj nikolla,1,millosh nikolla,1,millosh-gjergj-nikolla,2,millosh-nikolla,1,mimika luca,1,mimozat martin camaj,1,mirash ivanaj,1,mirash ivanaj ditari,1,mirash ivanaj vepra,1,mirash-ivanaj,1,mirasha ivanaj biografia,1,mirela nurce,1,miriam bruceti,1,miriam-bruceti,1,mis bjeshka vermosh,1,mit'hat araniti,1,mita dhe tuk jakova,1,mita jakova,2,mithat araniti,2,mithat araniti rrem vogli,1,mithat-araniti,2,mithat-frasheri,1,mitologjia ilire,1,mitologjia shqiptare,1,mitologjia shqiptare zanat,1,mitologjia-shqiptare,1,mjeda bashkoniu,1,mjede vau dejes,1,mjekesia shkodrane,1,mjeket e pare shkodran,1,mjeku anton ashta,1,mjeshteri karnavaleve te shkodres,1,mjeshtri i madh i artit,1,mnele e madhe,1,mnele e vogel,1,mnele vig,1,moisi arianiti,1,moisi golemi,1,moisi-golemi,1,moj e vogla si florini,1,moj-e-vogla-si-florin,1,mojsi golemi,1,mojsi-golemi,1,molla ferhati,1,monedha e arit me e madhe ne bote,1,monografi per shkodren,1,mosi hilë,1,mother teresa,1,mother-teresa,1,motiv i dikurshem shkodran poezi nga anton cefa,1,motiv-i-dikurshem-shkodran,1,motra tone kole idromeno,1,mri mernacaj,1,mrika mernacaj,1,mrika mernacaj amerike,1,mrika mernacaj presidenti amerikan,1,mrika-mernacaj,1,muhamed nasirudin el-albani,1,muhamet bekteshi,1,muhamet sahatçia,1,muhamet-bekteshi,1,muhammad nasir-ud-din al-albani,1,muharrem gjylbegu,1,muho asllani,1,muho asllani enver hoxha,1,muho asllani partia,1,muho asllani ppsh,1,muho-asllani,1,muriqan,1,musa gjylbegaj,1,musa gjylbegu,1,musa gjylbegu biografia,1,musa gjylbegu veprat,1,musa juka,1,musa-gjylbegu,1,mushan dajc,1,musine kokalari,2,musine musine,1,musine-kokalari,1,mustafa pashe bushati,1,mustafa reshit pashe bushati,1,mustafe dervishi,1,mustafe dervishi balli kombetar,1,mustafe dervishi biografia,1,mustafe dervishi inxhinier,1,mustafe-dervishi,1,muza musine,1,muze-historik-shkoder,1,muzeu kombetar i fotografise marubi,1,muzeu marubi shkoder,1,muzeu-marubi,2,muzg mergimi gasper pali,1,muzg-mergimi,1,muzicisti luan barova,1,muzika e kultivuar shqiptare,1,muzika popullore shkodrane,2,muzika-popullore-shkodrane,1,muzikanti gasper curcia,1,muzikanti ndoc shllaku,1,muzikanti qe u pushkatua per biletat false,1,muzikanti tonin harapi,1,muzikes popullore shkodrane adnan bala,1,myfarete laze,1,myfarete laze biografia,1,myfarete laze mosha,1,myfarete laze pragu i vegjelise,1,myfarete laze sa me mungon,1,myfarete laze te ndez nje shprese,1,myfarete laze zenel vekshari,1,myfarete-laze,1,myftar uruci,1,myhsin borici,1,myselim postribe,1,myslimanet e persekutuar nga komunizmi,1,myslym peza,1,myzafer pipa,2,myzafer pipa biografia,1,myzafer pipa vepra,1,myzafer-pipa,1,na qe shpetimin e gjetem ne te ikun,1,nadjezhda n. gicko-shamova,1,naim frasheri,1,naim frasheri familja,1,naim frasheri jeta,1,naim frasheri pasardhesit,1,naim frasheri qerbelaja kapitulli 1,1,naim frasheri qerbelaja kapitulli 10,1,naim frasheri qerbelaja kapitulli 13,1,naim frasheri qerbelaja kapitulli 16,1,naim frasheri qerbelaja kapitulli 19,1,naim frasheri qerbelaja kapitulli 22,1,naim frasheri qerbelaja kapitulli 3,1,naim frasheri qerbelaja kapitulli 5,1,naim frasheri qerbelaja kapitulli 7,1,naim gjylbegu,1,naim-frasheri-qerbelaja-kapitulli-1,1,naim-frasheri-qerbelaja-kapitulli-10,1,naim-frasheri-qerbelaja-kapitulli-13,1,naim-frasheri-qerbelaja-kapitulli-16,1,naim-frasheri-qerbelaja-kapitulli-19,1,naim-frasheri-qerbelaja-kapitulli-22,1,naim-frasheri-qerbelaja-kapitulli-3,1,naim-frasheri-qerbelaja-kapitulli-5,1,naim-frasheri-qerbelaja-kapitulli-7,1,nakdomonici,1,nane e perbashket ernest koliqi,1,nane-e-perbashket,1,narac vau dejes,1,nasirudin albani,1,nasirudin albani vepra,1,nasirudin arbani biografia,1,nasuf dizdari,2,nasuf-dizdari,2,natasha bega,1,nausika lacaj,1,nderhysaj shale,1,ndermolla,1,ndoc camaj,1,ndoc çefa,1,ndoc daragjati,1,ndoc gurashi,2,ndoc gurashi biografia,1,ndoc martini,1,ndoc martini biografia,1,ndoc martini doktor prela,1,ndoc martini veprat,1,ndoc mazi,1,ndoc nikaj,2,ndoc nikaj biografia,1,ndoc nikaj botime,1,ndoc nikaj poezi kam mbet jetim,1,ndoc nikaj vepra,1,ndoc shllaku,1,ndoc shllaku shkolla e muzikes shkoder,1,ndoc xhuxha,1,ndoc xhuxha numizmati i pare shqiptar,1,ndoc xhuxha numizmatika shqiptare,1,ndoc-gurashi,1,ndoc-martini,1,ndoc-mazi,1,ndoc-nikaj,1,ndoc-shllaku,1,ndoc-xhuxha,1,ndok-illia,1,ndre mjeda,6,ndre mjeda andrra e jetes,1,ndre mjeda bashkoniu,1,ndre mjeda biografia,1,ndre mjeda djali e balta,1,ndre mjeda djali pa nane si nata pa hane,1,ndre mjeda gjuha shqype,1,ndre mjeda i mbetuni,1,ndre mjeda i tretuni,1,ndre mjeda juvenilia,1,ndre mjeda lissus,1,ndre mjeda poezi,3,ndre mjeda poezi bashkoniu,1,ndre mjeda poezi ne deke te shoqit tim,1,ndre mjeda poezi vellavrasi,1,ndre mjeda vaji i bylbylit,1,ndre mjeda vepra,1,ndre-mjeda,6,ndrejaj shosh,1,ndrek gjergji,1,ndrek luca,1,ndrek luca albania actor,1,ndrek luca biografia,1,ndrek saraci,1,ndrek shkjezi,1,ndrek shkjezi biografia,1,ndrek-luca,1,ndrek-shkjezi,1,ndreke pici,1,ndrekë shkjezi,1,ndreke-shkjezi,1,ndue kasneci,1,ndue kasneci arratisja,1,ndue kasneci biografia,1,ndue kasneci vrasja,1,ndue pepa,1,ndue-kasneci,1,ne deke te shoqit tim poezi nga ndre mjeda,1,ne kujtim te brezave shkoder,1,ne lulishten e kenges shkodrane dhe te kengetareve,1,ne-deke-te-shoqit-tim,1,nedret pipa,1,nefail piraniqi,1,nefail piraniqi flaka e maleve,1,nefail piraniqi gjaku i arberit,1,nefail piraniqi teatri migjeni,1,nefail-piraniqi,1,nemesis,1,nemesis arshi pipa,1,nëna dhe femija,1,nene tereza,1,nene-tereza,1,nenmavriq shale,1,nenshat hajmel,1,nenshati foto angjelin,1,nëntë vendet më të mbrojtura në botë,1,nexhmi bushati,2,nexhmije xhunglini,1,nga kujtime e mija luigj bumci,1,nga-kujtime-e-mija,1,ngadhnija kryqit,1,ngritja e flamurit ne deciq,1,ngritja e flamurit ne kruje 1443,1,ngritja e flamurit në vlorë,1,ngritja e flamurit ne vlore 1912,1,nicaj-shale,1,nicaj-shosh,1,nicolo idromeno,1,nike mernacaj,1,nikita hrushov,1,nikita hrushov ne shtoj,1,niko pojani,1,nikoleta shoshi,1,nikoleta shoshi biografia,1,nikoleta-shoshi,1,nikolin lacaj,1,nikolin muzhani,1,nikolin pici,1,nikolin-muzhani,1,nikoll idromeno,1,nikolla spathari,1,nikolle dakaj,1,nikolle dakaj koineja,1,nikolle dakaj sokoli e mirja,1,nikolle dakaj troje heronjsh,1,nikolle dakaj veprat,1,nikolle kaqorri,1,nikolle prennushi,1,nikolle-dakaj,1,nikolle-kacorri,1,nine temali,1,nine zamputti,1,njazi kazazi,2,njazi-kazazi,1,nje cuterr ne helveti ernest koliqi,1,nje histori shkodrane,1,nje-cuterr-ne-helveti,1,nora kelmendit,1,nosh xhuxha,1,notari enver moriqi,1,novela ana mehije fatakeqe,1,novela hane gjaku ernest koliqi,1,novele mbi krize migjeni,1,novele-mbi-krize,1,nuh sahatçia,1,nuh-sahatcia,1,nuse shkodrane,1,o moj shqypni pashko vasa,1,o-moj-shqypni,1,oblike,1,obot,1,ollga luarasi,1,ollga nikolla,1,onomastika dardane,1,onufri,1,opera mrika,2,opera skenderbeu,1,opera-mrika,2,ora e maleve,2,organizata antikomuniste perpjekja shqiptare,1,organografia shqiptare,1,origjina e vojsava kastriotit,1,origjina familjes saraci shkoder,1,origjina karnavaleve,1,orkestra frymore ne shkoder,1,orkestra simfonike shkoder,1,orkestra-pare-frymore-shkoder,1,orkestrat e para ne shkoder,1,orlandi cmendun guljelm deda,1,orlandi-cmendur,1,orlando furioso,1,osja falltores biografia,1,osja i falltores,1,osja i fallxheshes,1,osja-falltores,1,osman bali,1,osman kuka,1,osman-kuka,1,oso baroti,1,oso kuka,1,oso kuka kenga,1,oso kuka poezi,1,oso kuka shkodrani,1,oso kuka simbol trimerie,1,oso kuka vranina,1,oso-kuka,1,osoja i falltores,1,osoja i fallxheshes,1,osoja-faltores,1,our lady of shkodra,1,pacram hajmel,1,pader anton harapi,1,pader-anton-harapi,1,pajtorja e shkodres,1,pal engjëlli,1,pal engjelli biografia,1,pal engjelli veprat,1,pal-engjelli,1,palaj shosh,1,palaj-gushte,1,pallati sportit qazim dervishi shkoder,1,palok gjergji,1,paloke kurti,1,paloke nika,1,paloke nika biografia,1,paloke nika jeta,1,paloke nika shkoder,1,paloke nika vllaznia,1,paloke-kurti,1,paloke-nika,1,paolina kodheli,1,papa jani,1,papa tani petrota,1,papa xhuvani,1,paralamenti-i-pare-shqiptar,1,parku i taraboshit,1,parku i taraboshit shkoder,1,parku kombetar i thethit,1,parku-i-taraboshit,1,parlamentaret e pare shqiptar,1,parlamentaret e pare te shqiperise,1,parlamenti i shqiperise,1,parlamenti shqiptar,1,parlamenti-shqiperise,1,parlamenti-shqiptar,1,pashallaret e shkodres,1,pashalleku bushatlijve shkodres,1,pashalleku i shkodres,1,pashalleku-i-shkodres,1,pashk gjeci,1,pashk gjeci komedia hyjnore,1,pashk misloca,1,pashk-gjeci,1,pashket 2018,1,pashket katolike,1,pashket ortodokse,1,pashko gjecaj,1,pashko gjeci,1,pashko vasa,1,pashko vasa biografia,1,pashko vasa poezi o moj shqypni,1,pashko vasa veprat,1,pashko-vasa,1,patuk saraci,1,paulin lacaj,1,paulin lacaj biografia,1,paulin lacaj shkoder,1,paulin lacaj teatri migjeni,1,paulin ndoja,1,paulin ndoja biografia,1,paulin ndoja nderi i sportit shqiptar,1,paulin preka,1,paulin preka biografia,1,paulin selimi,1,paulin selimi biografia,1,paulin selimi veprat,1,paulin-lacaj,1,paulin-ndoja,1,paulin-preka,1,paulin-selimi,1,pecaj shale,1,pentar dajc,1,pepsumaj shosh,1,per shkodrant,1,per shkodren,2,per shkodren dhe shkodrant,1,pergamena mesjetare ne muzeun historik te shkodres,1,perkthimi komedise hyjnore,1,perlat rexhepi,1,permbledhje kengesh popullore dhe rapsodi poemash shqiptare,1,perpjekja shqiptare,1,perralla kacimicrri,1,perralla piciruku,1,persekutimi i komunitetit mysliman nga komunizmi,1,personazhe mitologjike shqiptare,1,petro dhimitri,1,petro fotografi,1,petrotta gaetano,1,philip nogga,1,philip-nogga,1,philippe nogga,1,pier kolond,1,pier-kolond,1,pietro marubbi,1,piktori andrea kushi,1,piktori andrea kushi biografia,1,piktori andrea kushi vepra,1,piktori lin delija,1,piktori ndoc gurashi,1,piktori ndoc martini,1,piktori simon rrota,1,piktori zef kolombi biografia,1,piktori zef kolombi veprat,1,pina-thani,1,pistull hajmel,1,pjerin ashiku,1,pjerin ashikut,1,pjerin ndreka,1,pjerin-ashiku,1,pjerin-ndreka,1,pjeter arbnori biografia,1,pjeter arbnori libri,1,pjeter arbnori vepra,1,pjeter arbori,1,pjeter daragjati,1,pjeter dungu,1,pjeter dungu biografia,1,pjeter dungu lyra shqiptare,1,pjeter filipi,1,pjetër gaci,1,pjeter gaci biografia,1,pjeter gaci veprat,1,pjeter gjini,1,pjeter gjini malsori ne paris,1,pjeter gjini poezi,1,pjeter gjoka,1,pjetër gjoka,1,pjeter gjoka biografia,1,pjeter marubi,1,pjetër marubi,3,pjeter marubi biografia,1,pjeter pepa,1,pjeter pepa dosja e diktatures,1,pjeter pepa tragjedia dha lavdia e klerit katolik ne shqiperi,1,pjeter saraci,1,pjeter zarishi,1,pjeter-arbnori,1,pjeter-dungu,1,pjeter-gaci,1,pjeter-gjini,1,pjeter-gjoka,1,pjeter-marubi,1,pjeter-pepa,1,pjeter-zarishi,1,pjetro marubbi,1,plan pult,1,plazhi velipojes,1,plepan,1,pleqnija,1,pleqnija filip shiroka,1,plezhe,1,poema e mjerimit migjeni,1,poema kuq e zi,1,poema lirija ndre mjeda,1,poema lissus ndre mjeda,1,poema-e-mjerimit,1,poeta i kabashit,1,poetit te vdekun martin camaj,1,poetit-te-vdekun,1,poezi nga hile mosi,1,poezi nga martin camaj,1,poezi nga robert shvarc,1,poezi nga tano banushi,1,poezi per 1 majin,1,poezi per kalane e shkodres,1,poezi per shkodren,4,poezi rapsodi i malit,1,poezi vegimi hamit gjylbegaj,1,poezia asaj hamid gjylbegaj,1,poezia bukurija duhet fort hamit gjylbegaj,1,poezia dallendyshes,1,poezia lules hamit gjylbegaj,1,poezia malli im,1,poezia te nderueshmit dom ndoc nikaj,1,poezia vargu i jetes hamit gjylbegaj,1,poezia virtyti hamit gjylbegu,1,pog pult,1,populli fitoi rrnofte populli luigj gurakuqi,1,populli-fitoi rrofte-populli-luigj gurakuqi,1,porsi fleta ejllit zotit,1,portokalli show,1,portreti i skenderbeut,1,posta e shqypnise,1,prefektura shkoder,1,prefektura-shkoder,1,prekal,1,preke-jakova,1,prendush gega,1,prendush gega poeta i kabashit lazer shantoja,1,prendush-gega,1,preng doçi,1,preng doci veprat,1,preng jakova,1,preng-doci,1,preng-jakova,1,prenk doçi,1,prenk doci biografia,1,prenk jakova shkoder,1,prenk pllumi,1,prenk-doci,1,prenk-jakova,1,prenkë jakova,2,primo shllaku,1,primo shllaku biografia,1,primo shllaku dyshi,1,primo shllaku gegnishtja,1,primo shllaku poezi,1,primo shllaku veprat,1,primo-shllaku,2,princesha argjiro,1,principata e balshajve,1,principata e kastriotve,1,principata e shkodres,1,principata-balshajve,1,prof kole ashta,1,prof simon pepa.,1,profesor gezim uruci,1,profesor mustafe dervishi,1,pronaret e pare ne shkoder,1,prroni i cepit ernest koliqi,1,prroni-i-cepit,1,psalm muzgu gasper pali,1,psalm-muzgu,1,puke district,1,puke shqiperi,1,pulaj velipoje,1,qafe-mali puke,1,qaku shkoder popullsia,1,qamil quku,1,qamili bujar,1,qarku i shkodres,3,Qarku Shkoder,1,qarku-shkoder,3,qarkun e shkodres,1,qazim dervishi,1,qazim dervishi biografia,1,qazim dervishi shkoder,1,qazim dervishi vllaznia,1,qazim mulleti,1,qazim-dervishi,1,qelez puke,1,qemal dracini,1,qemal dracini ditari,1,qemal dracini qytetar nderi,1,qemal kertusha,1,qemal sfata vjersha,1,qemal stafa,3,qemal stafa autor,1,qemal stafa deklarata,1,qemal stafa hartime,3,qemal stafa hero i popullit,1,qemal stafa kanga e kumbanares,1,qemal stafa komunist,1,qemal stafa libri,2,qemal stafa partia komuniste shqiptare,1,qemal stafa poezi,2,qemal stafa qortimet e vjeshtes,1,qemal stafa shkrimtar,1,qemal stafa trashegimia letrare,1,qemal stafa vepra letrare,2,qemal stafa veprat,1,qemal-dracini,1,qemal-stafa,1,qender malesi e madhe,1,qerbelaja naim frasheri kapitulli 4,1,qerbelaja-naim-frasheri-kapitulli-4,1,qerim vrioni,1,qerret,1,qerret puke,1,qielli mbi oborr ernest koliqi,1,qielli-mbi-oborr,1,qortimet e vjeshtes,1,qortimet e vjeshtes libri,1,qortimet e vjeshtes qemal stafa,1,qortimet e vjeshtes shkrime letrare,1,qosja rexhep,1,qosja-rexhep,1,qyfyre rrem voglit katunar pri rrashbule,1,qyteti i shkodres,1,racizmi ne gjermani,1,ragip gjylbegu,1,ramadan sokoli,1,ramadan sokoli biografia,1,ramadan sokoli njih vetveten,1,ramadan sokoli vepra,1,ramadan-sokoli,1,rapsodi i malit poezi,1,rapsodi kreshnike,1,rapsodi me lahute,1,rapsodi-malit,1,razem albania,1,razem-shkoder,1,razma shkoder,1,rec i ri velipoje,1,rec-pulaj velipoje,1,refleksione per shkodren,1,refleksione-mbi-shkodren,1,reflesinone mbi shkodren,1,regjizori andrea skanjeti,1,regjizori lazer filipi,1,regjizori lec shllaku,1,regjizori serafin fanko,1,regjizori sulejman dibra,1,renc gur i zi,1,revista cirka,1,revista fryma,1,revista hosteni,1,revista shkolla e re,1,revista-hylli-drites,1,rexhai kosturi,1,rexhep qosja,1,rexhep-qosja,1,rezzo schlauch,1,rezzo-schlauch,1,rifa frasheri,1,rifat frasheri biografia,1,rifat frasheri virusi i terbimit,1,rifat-frasheri,1,rikard ljarja,1,ringjallja jezusit,1,ringjallja krishtit,1,rita ndoci,1,riza dani,1,riza dani shkoder,1,riza dani veprimtar i ceshtjes kombetare,1,riza kaduku,1,riza lahi,2,riza lahi biografia,1,riza lahi botime,1,riza lahi poezi,1,riza lahi vendi im,1,riza lahi veprat,1,riza llushta,1,riza llustra,1,riza lushta,1,riza neshani,1,riza tafilaku,1,riza-dani,1,riza-lahi,3,riza-llushta,1,riza-lushta,1,riza-tafilaku,1,robert elsie,1,robert shvarc,2,robert shvarc poezi,1,robert shvarc poezi per shkodren,1,robert-elsie,1,robert-shvarc,2,romolo zamputti,1,rosela gjylbegu,1,roza anagnosti,1,roza anagnosti biografia,1,roza saraci,1,roza xhuxha,1,roza-anagnosti,1,roza-xhuxha,1,rozafa castle,1,rozafa luca,1,rozafa shkoder,1,rragam gur i zi,1,rranxa bushat,1,rrape puke,1,rrefimet e aktorit bep shiroka,1,rrem vogli,2,rrem vogli mithat araniti,1,rrem-vogli,1,rreshpja liriku me i shquar i letrave shqipe,1,rreth flamurit te perbashkuar,1,rreth shkodres dhe per shkodren,1,rreth-shkodres,1,rrethet e shkodres,1,rrethi i pukes,1,rrethi i shkodres,3,rrethi malesi e madhe,1,rrethi puke,1,Rrethi Shkoder,1,rrethi shkodres,1,rrethi shkodres popullsia,1,rrethi-malesi-e-madhe,1,rrethi-puke,1,rrethimi i shkodres,1,rrethimi i shkodres henrik lacaj,1,rrethimi i shkodres marin barleri,1,rrethimi i shkodres marin barleti,1,rrethimi shkodres 1912,1,rrethimi-shkodres,1,rreziku i blerjeve ne internet,1,rreziku i blerjeve online,1,rrno per me tregue,1,rrno vetem per me tregue zef pllumi,1,rrno-per-me-tregue,1,rrobaqepesi qe u be aktor profesionist,1,rrok zojsi,1,rrok zojzi,1,rrok-zojzi,1,rruga shkoder vermosh,1,rruga tamare vermosh,1,rrugash,1,rrugash ernest koliqi poezi,1,rrushkull dajc,1,ruzhdi borici,1,sabri koçi,1,sabri-koci,1,sadete juka,1,safet sokoli,1,safete juka,1,safete-juka,1,safete-sofia-juka,1,safete-sophia-juka,1,sahati inglizit muzeu historik shkoder,1,sahati inglizit ne shkoder,1,sahati-inglizit,1,sait bonjaku,1,salih borici,1,salih efendi myftia,1,salih myftia,1,salih-myftia,1,samrishi dajc,1,samrishi i ri,1,sanco panco,1,sander ashta,1,sander ashta biografia,1,sander prosi,1,sander prosi aktor,1,sander prosi biografia,1,sander prosi filmat,1,sander saraci,1,sander saraci biografia,1,sander-ashta,1,sander-prosi,1,sander-saraci,1,sanxhaku i shkodres,1,sara smaja,1,scutari albania,1,scutari albania informazione,1,scutari albania storia,1,scutari lago,1,scutari nella lingua italiana,1,seit boshnjaku,1,seit-boshnjaku,1,selami tabaku,1,semundja malarjes,1,serafin fanko biografia,1,serafin fanku,1,serafin-fako,1,serme temal,1,shahin kolonja,1,shakote postribe,1,shan pici,1,shan-pici,1,sharkia,1,shegani shkoder,1,sheges se kopshtit,1,sheldi gur i zi,1,shelqet vau dejes,1,shen sergji e baku,1,shirgj church,1,shiroka shkoder,2,shiroke shkoder,1,shiroke zogaj shkoder,1,shirq church,1,shirq dajc,1,shkëlzen doçi,1,shkenca dhe jeta,1,shkjeze bushat,1,shko dallendyshe filip shiroka,1,shko meshar poezi nga gjosho vasija,1,shko-dallendyshe,1,shko-meshar,1,shkoder country,3,shkoder district,2,shkoder familja ceka origjina,1,shkoder familja coba,1,shkoder kisha e zojes,1,shkoder komisia letrar,1,shkoder liqeni,1,shkoder lord paget house,1,shkoder lumi buna,1,shkoder sahati inglizit,1,shkoder salih myftia,1,shkoder shkodra scutari albania,1,shkoder shtepia e lordit anglez,1,shkoder vehbi gavoci,1,shkoder vermosh,1,shkoder-razem,1,shkoder-shiroke,1,shkodra 1913,1,shkodra arshi pipa,1,shkodra asht dashni,1,shkodra asht e bukur,1,shkodra city,1,shkodra daily,2,shkodra dhe bicikletat e para,1,shkodra dhe motet,1,shkodra dhe motet hamdi bushati,1,shkodra dhe statutet,1,shkodra district,2,shkodra e rrethuar 1912,1,shkodra e vjeter,1,shkodra hero i punes socialiste,1,shkodra in english,1,shkodra in italiano,1,shkodra karnaval,1,shkodra kryeqytet,1,shkodra lagjet,1,shkodra love,1,shkodra mbi bicikleta,1,shkodra monografi njazi kazazi,1,shkodra ne luften e pare boterore,1,shkodra ne mbramje ernest koliqi,1,shkodra ne mengjese ernest koliqi,1,shkodra ne mesjete,3,shkodra ne shekuj,2,shkodra ne zheg ernest koliqi,1,shkodra qytet i bekuar,1,shkodra qyteti i bicikletave,1,shkodra-dhe-motet,2,shkodra-foto,1,shkodra-kryeqytet,1,shkodra-ne-foto,1,shkodra-ne-mbramje,1,shkodra-ne-mengjese,1,shkodra-ne-mesjete,1,shkodra-ne-shekuj,1,shkodra-ne-zheg,1,shkodra-sot,8,shkodradaily,2,Shkodranet neper bote,3,shkodrani dhe bicikleta,1,shkodranja,1,shkolla e mesme artistike prenk jakova,1,shkolla e pare ne shiroke,1,shkolla e pare shqipe ne shiroke,1,shkolla mesme artistike prenkë-jakova,1,shkolla muzikës prenk-jakova,1,shkolla-e-pare-ne-shiroke,1,shkolla-parruces,1,shkollat e para ne shiroke,1,shkollat e para ne shkoder,1,shkollat e para shqipe,1,shkollat shqipe ne shkoder,1,shkrel malesi e madhe,1,shkrimtari andrea skanjeti,1,shkrimtari bik pepa,1,shkrimtari kole jakova,1,shkrimtari paulin selimi,1,shkrimtari riza lahi,1,shkrimtari xhahid bushati,1,shkroi te parin requiem shqiptar,1,shllak shkoder,1,shoqeria aritike rozafat,1,shoqeria artistike bogdani shoqeria bogdani shkoder,1,shoqeria bashkimi ne shkoder,1,shoqëria bashkimi në shkodër,1,shoqeria kulturore bogdani,1,shoqeria kulturore rozafat,1,shoqeria rozafat,1,shoqeria rozafat aktiviteti,1,shoqeria rozafat shkoder,1,shoqeria rozafat themelimi,1,shoqeria-bashkimi,1,shoqeria-bogdani,1,shoqeria-rozafat,1,shote galica,1,shpirti poetik i tano banushit,1,shpor gur i zi,1,shprehje shkodrane,1,shprehje shkodrane të vjetra dhe të reja,1,shprehje-shkodrane-te-vjetra-dhe-te-reja,1,shqiperi e mjera shqiperi,1,shqiperia kampione e ballkaniades,1,shqiperia kampione e ballkanit,1,shqipni e mjera shqipni,1,shqiptaret e ukraines,1,shqiptaret ne odesa,1,shqiptaret ne ukraine,1,shqiptarja ne amerike,1,shqypnija,1,shqypnija lire,1,shqypnise,1,shqypnise poezi nga gjergj fishta,1,shqypria,1,shqypria filip shiroka,1,shqyptari,1,shqyptari frati shqypnija,1,shqyptari-frati-shqypnija,1,shtatzania,1,shtatzënia,1,shtepise sime luigj gurakuqi,1,shtepise-sime,1,shtigjet tona të vështira,1,shtigjet-tona-te-veshtira,1,shtjefe-gjecovi,1,shtjefen gjecovi,1,shtjefën gjeçovi,1,shtjefen gjecovi ne kulturen shqiptare,1,shtjefën palushi,2,shtjefen-gjecovi,1,shtjefen-palushi,2,shtoj i ri,1,shtoj i vjeter,1,shtuf ana e mailit,1,shtypshkronja nikaj,1,shuajp domnori,1,shyqyri alushi,1,shyqyri-alushi,1,si e njoh gurakuqin anton harapi,1,si falet nje femi per atdhe,1,si festohet 1 maji,1,si lind jeta,1,si lind nje femi,1,si lindi digitalb,1,si lindi dita e tokes,1,si lindi google doodle,1,si lindi photoshop,1,si te blejme ne internet,1,si të dallojmë arin,1,si të dallojmë floririn,1,si te duen te tjeret novele nga injac zamputti,1,si-e-njohe-une-gurakuqin,1,si-te-duen-te-tjeret,1,sic me thote nenua plake,1,siege of scutari,1,siege of shkoder,1,sikur t isha djale haki stermilli,1,sikur-t-isha-djale,1,simon gjoni biografia,1,simon gjoni jeta,1,simon gjoni lule bore,1,simon gjoni lulja e bores,1,simon pepa,1,simon pepa biografia,1,simon pepa veprat,1,simon rrota,2,simon rrota biografia,1,simon rrota veprat,1,simon-gjoni,1,simon-pepa,1,simon-rrota,1,simpoziumin shkencor,1,sk vllaznia sport klub vllaznia,1,skanderbeg,1,skender drini,1,skenderbeu,2,skenderbeu ese,1,skifter këlliçi,1,skifter-kellici,1,skutarini,1,sokol gjoka,1,spartak ngjela,1,spartak-ngjela,1,spathar vau dejes,1,special court of albania 1945,1,spiro dede,1,sport,2,stadiumi loro borici,1,stafa qemal,1,stajke bushat,1,statuta et ordinationes capituli eclesiae cathedralis drivastensis,1,statutet e drishtit,1,statutet e shkodres,1,statutet-e-shkodres,1,statutet-shkodrane,1,statuti i drishtit,1,statuti i shkodres,1,stavro skendi,1,stema e balshajve,1,sterbeqi shkoder,1,studime albanologjike injac zamputti,1,suk-dajc komuna dajc,1,sulejman dibra,1,sulejman-dibra,1,suma familja shkodrane,1,sume postribe,1,tahir dizdari,2,tahir dizdari biografia,1,tahir dizdari veprat,1,tahir kolgjini,1,tahir-dizdari,1,tahir-kolgjini,1,tamara gaci,1,tamara kudrickaja,1,tamburja,1,tani petrotta,1,tano banushi,2,tano banushi biografia,1,tano-banushi,3,tarabosh shkoder,1,tashko lako xhambazet,1,tashko-lako,1,tava e krapit,1,tave krapi,1,tave krapi receta,1,tave peshku receta,1,te dhena mbi korene e veriut,1,te dua atdhe,1,te korrunat migjeni,1,te mirat e blerjes ne internet,1,te-korrunat,1,te-ura-sutjeskes,1,teatri migjeni,1,teatri migjeni historia,1,teatri migjeni shkoder,2,teatri shkodres migjeni,1,teatri-migjeni,6,teatrit migjeni hasan smaja,1,teatrit migjeni katerina biga,1,teatrit migjeni paulin preka,1,tef palushi,2,tef palushi biografia,1,tef-kuqani,1,tef-palushi,2,tefë kuqani,1,teksti kenges moj e vogla si florini,1,telume temal,1,teodor haxhi filipi,1,tereza-zorba tereza zorba,1,termet ne shkoder,1,termeti i 15 prillit ne shkoder,1,termeti i viti 1979 ne shkoder,1,termeti me i fuqishem ne shqiperi,1,termeti shkoder enver hoxha,1,teufik gjyli,1,teufik gjyli legjenda dhe tregime per te vegjel,1,teufik gjyli perralla,1,teufik gjyli vepra letrare,1,teufik-gjyli,1,the albanians,1,the balsic,1,The Guardian,1,the highland lute,1,the siege of shkodra,2,the statutes of scutari,1,The X Factor Albania,1,the-albanians,1,themistokli germenji,1,thenie kushtuar atdheut,1,thenie per atdheun,1,thenie shkodrane,1,theodor anton ippen,1,theodor ippen,1,theodor-ippen,1,theron j. damon,1,theron johnson damon,1,Theth,1,Theth National Park,1,theth albania,1,theth shale,1,Thethi,1,thethi pershkrim,1,thethi shkoder,1,thethi turizem,1,tifozat kuq e blu,1,tingellim per shkodren robert shvarc,1,tingellim-per-shkodren,1,tinka kurti biografia,1,tinka-kurti,1,tinka-thani,1,tiparet e tulipaneve,1,tipet e tulipaneve,1,tish daija,1,tish daija biografia,1,tish daija veprat,1,tish-daija,1,tomor dani,1,tomor-osmani,1,tonin cobani,1,tonin harapi,1,tonin harapi biografia,1,tonin harapi veprat,1,tonin miloti,1,tonin saraci,1,tonin tershana,1,tonin tershana biografia,1,tonin zadeja,1,tonin-harapi,1,tonin-tershana,1,toplane,1,Tourism,1,tradira dhe zakone shkodrane,1,traditat shkodrane,1,traditat-shqiptare,1,tradite zakonore,1,trajneri paulin ndoja,1,trashegimia kulturore,1,tregime nga tashko lako,1,tregimi hane gjaku ernest koliqi,1,trendafili arte,1,trimereshat shqiptare,1,tring smajli,1,tringa e grudes,1,tringa e malcis,1,tringa lahuta malcis gjergj fishta,1,tringa smajl martinit,1,tringe smajli,2,tringe smajlja,1,tringe-smajli,1,triologjia albanica pipa,1,trush berdice,1,tuj kujtue fishten,1,tuk jakova,2,tuk jakova biografia,1,tuk jakova familja,1,tuk-jakova,1,tulipanet e fushes,1,tulipani i pyllit,1,tulipani i sharrit,1,tulipani shqiptar,1,ukbibaj,1,une kam nje enderr,1,universiteti gurakuqi vehbi hoti,1,universiteti shkodres vehbi hoti,1,ura e mesit shkoder,1,ura e shenjte,1,uran butka,1,urat e para ne shqiperi,1,urime per 1 majin,1,urime per vitin e ri ne gjuhe te ndryshme,1,urime per vitin e ri ne te gjitha gjuhet,1,ushqime tradicionale shkodrane,1,vace zela,1,vace zela lemza,1,vace zela rrjedh me kenge ligjerime,1,vace zela shqiperia ime,1,vace-zela,1,vaji i bulbyli poezi,1,vajze shkodrane,1,vale mbi vale,1,vallas ana e malit,1,vangjel gjika,1,vangjel gjika biografia,1,vangjel-gjika,1,vargje kushtuar atdheut,1,vaso pashë shkodrani,1,vau i dejes shkoder,1,vdekja e luigj gurakuqit,1,vdekja e pirros,1,vdekja tuk jakoves,1,vegla muzikore,1,vehbi gavoci,1,vehbi hoti,2,vehbi ismaili,1,vehbi sulejman gavoci,1,vehbi-hoti,1,vehbi-ismaili,1,vehbi-sulejman-gavoci,1,velikopoje,1,velinaj ana e malit,1,velipoja,1,velipoja plazhi,1,velipojak,1,velipoje,1,velipoje shkoder,1,vellavrasi,1,vellavrasi poezi nga ndre mjeda,1,vepra illyricum sacrum,1,vepra zef valentini,1,veprimtari kulturore artistike,2,veprimtari-artistike,1,veprimtari-kulturore,1,vera bitani,1,vera bregu,1,vera-bitani,1,vera-bregu,1,vermosh-shkoder,1,vermoshi,1,vermoshi malesi e madhe,1,vesel rizvanolli,1,vidhgar,1,vig mnele,1,viktor bruceti,1,viktor bruceti biografia,1,viktor koliqi kur bie shi ne shkoder,1,viktor lacaj,1,viktor-bruceti,1,viktor-shiroka,1,vildan tufi,1,vile temal,1,vilze postribe,1,vincenc prennushi,1,Vinçenc Prennushi,1,vincenc prennushi poezi grueja shqyptare,1,vincenc prennushi poezi kuq e zi 28 nandur,1,vincenc-prennushi,1,Vincens Penushi,1,violeta zefi,1,violeta zefi biografia,1,violeta-zefi,1,viti shahini,1,vitore nino,1,vitore nino biografia,1,vitore nino rolet,1,vitore-nino,1,vjeshte gasper pali poezi nga gasper pali,1,vlerat e muajit ramazan,1,vllaznia historia,1,vllaznia kampion,1,vllaznia ne vite,1,vllaznia shkoder,1,vojsava kastrioti,1,vojsava triballi,1,vojsava tripalda,1,vojsava-kastrioti,1,vorri i fratit,1,Vorri nanes,1,vox populi,1,vrasja e luigj gurakuqit,1,vrasja qemal stafes,1,vrasja tuk jakoves,1,vukaj,1,vukatane gur i zi,1,vukjakaj gegaj,1,vuksan vata,1,vuksanaj shale,1,Vulashi Lulzim,1,wassa effendi,1,welcome to shkoder,1,willy-kamsi,1,xhahid bushati,1,xhahid bushati botime,1,xhahid bushati perralla,1,xhahid bushati poezi,1,xhahid bushati tregime,1,xhahid bushati vepra,1,xhahid-bushati,1,xhambazet,1,xhambazet tashko lako,1,xhamia e parruces,1,xhamia e paruces shkoder foto,1,xhamia e plumbit shkoder,1,xhamia e plumbit shkoder foto,1,xhamia e shkodres,2,xhamia parruces shkoder,1,xhamia plumit shkoder,1,xhamia-parruces,1,xhamia-plumbit,1,xhan pult,1,xhelal baku,1,xhelal zejneli,1,xhemal bushati,1,xhemal bushati biografia,1,xhemal naipi,1,xhemal naipi biografia,1,xhemal-bushati,1,xhemal-naipi,1,xhevahir spahiu,1,Zafina Vasa,1,zakonet shqiptare,1,zana popullore,1,zani i shna ndout,2,zef ashta,1,zef deda,2,zef deda biografia,1,zef jubani,1,zef jubani biografia,1,zef jubani histori e gjergj kastriotit,1,zef kadarja,1,zef kadarja biografia,1,zef kadarja lidhje bese,1,zef kolombi,1,zef mala,2,zef malaj,2,zef malja,2,zef ndoci,1,zef ndoja,1,zef ndokillia,1,zef pellumbi,1,zef pllumi,2,zef pllumi rrno vetem per me tregue,1,zef saraci,1,zef simoni,1,zef valentini,1,zef zorba,2,zef-ashta,1,zef-deda,1,zef-jubani,1,zef-kadarja,1,zef-kolombi,1,zef-mala,2,zef-pllumbi,1,zef-pllumi,2,zef-shiroka,1,zef-simoni,1,zef-valentini,1,zef-zorba,2,zeke ndoci,1,zeneli migjeni,1,zeneli migjenit,1,zhani canco,1,zita bonati,1,zita bonati lacaj,1,zog dushmani,1,zog sakoli,1,zogaj liqeni shkodres,1,zogaj scutari,1,zogaj shiroke,1,zogaj shkoder,1,zogaj-shkoder,1,zoja e kalase,1,zoja e keshillit te mire,1,zoja e shkodres,1,zoja keshillit mire shkoder,1,zoja shkoder,1,zoja-shkodres,2,zonja z,1,zorba zef,2,zotnis geg postrippes luigj gurakuqi,1,zotnis jakin shkodra,1,zotnis-geg-postrippes,1,zotnis-jakin-shkodra,1,zues,1,zyliha miloti,1,zyliha miloti teatri migjeni,1,zyliha-miloti,1,
ltr
item
ShkodraDaily: Kënga qytetare shkodrane, dallëndyshja e parë e këngës shqiptare
Kënga qytetare shkodrane, dallëndyshja e parë e këngës shqiptare
Sado te flasesh per kengen qytetare shkodrane, ndjen se fare pak ke mundur te thuash per te. Muzika Popullore Shkodrane ruan profilin e koherave qe ajo e ka kapur me aq art eshte e veshtire ta riprofilosh ..
https://2.bp.blogspot.com/-vrWLFNhAaiU/VfQGn4qvU_I/AAAAAAAACc8/SNwJtn-Lrt8/s1600/ahengu_shkodran.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-vrWLFNhAaiU/VfQGn4qvU_I/AAAAAAAACc8/SNwJtn-Lrt8/s72-c/ahengu_shkodran.jpg
ShkodraDaily
http://www.shkodradaily.com/2015/09/kenga-qytetare-shkodrane.html
http://www.shkodradaily.com/
http://www.shkodradaily.com/
http://www.shkodradaily.com/2015/09/kenga-qytetare-shkodrane.html
true
4794096214637195701
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy