Gaspër Çurçia

Gaspër Çurçia, trumbetisti i talentuat
Gaspër Çurçia lindi më 13 nëntor 1934, në Shkodër, në një familje të kamur tregtarësh. Gjyshi dhe babai i Gasperit ishin përfaqësues të Kompanisë Ford për Shqipërinë. Gasperi i vogël filloi të marrë mësimet për muzikë nga pianistja Ida Melgushi. Përveç pianos ai mësoi të luante në kitarë, fizarmonikë, harmonikë, por vegla e tij e preferuar u bë tromba. Me gjithë mësimet e marra, mund të thuhet se ai qe autodidakt.

Eduard Çurçia, Gasper Çurçia
Eduard dhe Gaspër Çurçia (1948)

Pasi kryen shërbimin ushtarak, në moshën 20-vjeçare vjen në Tiranë dhe fillimisht punon si instrumentist nëpër lokale. Me krijimin e Estradës së Shtetit fillon për herë të parë një punë më serioze, në orkestër dhe kontribuon në shumë harmonizime dhe orkestrime së bashku me Alqi Karecon. Gjatë këtyre viteve ai kompozon muzikë të lehtë si dhe një muzikë për film, por kryesisht orkestronte.

Aktiviteti i Gasperit nuk u kufizua vetëm në muzikën e lehtë. Ai arriti të studiojë, projektojë dhe prodhojë instrumente të muzikës popullore si dhe të kompozojë për këtë orkestër. Por mbi të gjitha ai ishte një "magjistar", një Louis Armstrong shqiptar, ishte një trombë në një gjysmë vajtim – shprehen kolegët e tij.

Në vitin 1962, ai u bë pjesëtar i orkestrës së radios për festivalet e këngës. Ai ishte orkestruesi i këngëve dhe dirigjenti i të parës orkestër xhazi në skenë. Kjo ka qenë arritja më e madhe e tij. Edhe me mjetet e sotme është vështirë të arrihen orkestrime të atij niveli. Mjafton të përmendim aranxhimin në xhaz të këngës "Natën Vonë" që tingëllon aq i kohës edhe sot e kësaj dite. Pas festivalit të 11-të, si shumë artistë të tjerë u dënua nga regjimi. Fillimisht e dërguan të punonte si punëtor në Ndërmarrjen "Migjeni".

Pas disa vitesh edhe aty filloi pas orarit punën e muzikantit në lëvizjen amatore, duke organizuar një grup xhazi vetëm me femra. Më 1978 punon në një ndërmarrje tjetër, i angazhuar me prodhimin e instrumenteve popullorë, që i projekton dhe ndërton me pajisje të ideuara nga ai vetë.

Mendja e tij nuk rresht së krijuari deri sa më 12 dhjetor 1984 arrestohet dhe akuzohet për krijimin e një pajisje të veçantë, e cila shërbente për falsifikimin e biletave të udhëtimit me tren. Veprimtari të tilla, gjatë regjimit diktatorial komunist në Shqipëri, konsideroheshin si vepra kapitale e si rrjedhojë atij iu dha dënimi kapital me pushkatim.

Gjithë veprimtaria e tij artistike u ndalua rreptësisht dhe u asgjësua. Më 11 prill 1985 muzikanti Gaspër Çurçia ekzekutohet. Fjalët e tij të fundit ishin: "Të kini mëshirë për fëmijët e mi, po më pushkatoni për njëzet mijë lekë".

Lajmi i pushkatimit të Gasper Çurçisë, megjithëse i pashpallur, u përhap fshehurazi në rrethet artistike të Tiranës. Qe një zi në heshtje. Ndërsa familja e tij nisi kalvarin e gjatë të vuajtjeve dhe persekutimit.

GASPËR ÇURÇIA, LOUIS ARMSTRONGU SHQIPTAR QË E SHPËRFILLI KOMUNIZMIN

Në një bisedë të moderatorit Bledi Strakosha me poetin Sadik Bejko, mik i afërt i muzikantit, në skenën e "BUNK'Art", u zbuluan shumë dimensione thuajse të panjohura nga jeta dhe karriera e këtij muzikanti. Po në këtë mbrëmje në formë homazhi për Gasper Çurçinë u interpretuan edhe disa pjesë muzikore frymëzuar prej muzikës së këtij artisti virtuoz nga Gent Rrushi dhe banda e tij.

Bledi Strakosha: Cili ka qenë ky autor kaq i famshëm, i cili për fat të keq u pushkatua? Ju si e keni njohur, në ç'rrethana? Ka qenë një miqësi fëmijërie, një miqësi profesionale?

Sadik Bejko: Unë e kam pasur mik Gaspër Çurçinë dhe njohja jonë ka qenë thjesht profesionale. Unë jam nga jugu i Shqipërisë, ai ishte qytetar shkodran, nga familje e vjetër qytetare shkodrane katolike dhe jemi njohur në punë kur unë jam emëruar redaktor për poezinë në Radio Tirana. Ishte redaksia e quajtur e krijimtarisë muzikore. Aty prodhohej muzikë. Gjithçka që prodhohej si muzikë e re në të gjithë Shqipërinë kalonte nëpërmjet kësaj redaksie. Edhe muzika e filmave aty bëhej. Gaspër Çurçia ishte i emëruar në televizion në fillim si trombist i orkestrës simfonike. Timbri i Gasprit nuk ishte timbri i muzikës klasike, timbër simfonik, por ishte timbër i muzikës së xhazit dhe ka një dallim shumë të madh për ata që janë specialistë. Megjithatë për nevojat e kohës, ai shërbeu për disa kohë si trombë, ndërsa në jetën e tij personale Gaspri kishte shkëlqyer që në rininë e vet si amator, s'kishte asnjë lloj shkollimi muzikor, me profesion ishte elektricist i specializuar goxha në këtë fushë. Këtë profesion e ushtroi për pak kohë kur e hoqën nga jeta artistike. Edhe në rininë e tij e kishte ushtruar. Gaspri kishte shkëlqyer sepse ishte muzikant i orkestrave të famshme të hoteleve dhe të lulishteve që funksiononin në plazhin e Durrësit në periudhën kur vinin turistët çekë, polakë, gjermanë në Shqipëri, rreth viteve 50-60-të. Ata lloj turistësh që quheshin marksistë-leninistë. Gaspri ishte nga ata tipa që, megjithëse s'kishte shkollim, kishte mësuar dhe mund të luante p.sh. këngën e fundit që ishte luajtur një natë më parë në Sanremo ose një këngë që ishte luajtur në Eurovision. Ai njihte shumë mirë të gjithë ata që ishin trombistët më të mëdhenj të kohës. Gaspri ishte me timbër brilant. Ai mund të mbante gjithë natën me trombën e vet. Ai ishte tipi i muzikantit dhe instrumentistit të lindur, i cili kalonte lehtësisht në notat më të larta, kalonte në delir. Tromba ka një tingull shumë të gëzuar, përgjithësisht drithërues dhe me dritë. Dhe Gaspri ishte vetë me dritë si natyrë, ishte njeri shumë i gëzuar, shumë ekspresiv. Ishte nga ata që e çojnë gëzimin atje në skaje. Kjo natyrë me këtë lloj instrumenti e bënte atë njeri shumë të dashur. Ka luajtur në "Dajti", para se të vinte në televizion. Por edhe kur ishte në televizion, ai kur kishte mundësi dhe ftesa të veçanta që i vinin nga drejtori të caktuara të shtetit që përgatisnin pritjet, ishte i pranishëm. Në sajë të këtyre cilësive të tij, ardhja e tij në televizion nuk kërkonte vetëm njeriun e talentuar, amatorin e shkëlqyer. Duhej që të përputheshin dy prirje, se këtu kërkohej profesionisti, i cili duhej të dinte që të orkestronte muzikën, duhej të dinte të drejtonte muzikën. Shumë shpejt, duke pasur pasionin dhe këmbënguljen që ta jep talenti, Gaspri, duke qenë në rrethin e muzikantëve më të mirë të kohës, sepse Radiotelevizioni dhe Opera i kishin muzikantët më të mirë të kohës, duke njohur personalisht personalitete të cilët që të gjithë i dërgonin këngët e tyre në Radiotelevizion, si Tonin Harapi, Tish Daija, kryemuzikanti Çesk Zadeja dhe shumë muzikantë të tjerë të Shqipërisë, Gaspri e pa veten e tij tashmë duke prishur, duke shkruar, duke mësuar. Pikërisht atë bashkëpunim që lind në punë, atë që ta kërkon nevoja, thonë që nuk e bëjnë dot 20 universitete. Gaspri menjëherë u bë i tillë saqë arriti që Çesk Zadeja, këtij amatori, këtij instrumentisti, t'i jepte këngët e veta për t'ia orkestruar. Kënga e Festivalit të 11-të që këndohen nga Dorian Nini dhe që është kompozuar nga Çesk Zadeja, është orkestruar nga Gaspër Çurçia. Pas kësaj, Gaspri kishte edhe aftësinë tjetër. Ashtu siç shikojmë sot nëpër filmat amerikanë, ai gjente një djalë që ishte diku p.sh. tornitor, por e dinte që ai ishte shumë i mirë në një vegël muzikore dhe Gaspri e merrte. E zbulonte si talent. Dhe krijonte orkestrën e tij me të talentuar që ishin marrë nga rruga.

Muzika gjente shteg për të mos iu bindur politikës së asaj kohe apo jo...?

Dikush, ndoshta Bethoveni ka thënë që "tingujt janë të lirë, por fjala është në pranga". Por atëherë, në fakt, jo vetëm fjala por edhe tingujt ishin në pranga. Në radhë të parë kishte një program, pastaj vinte edhe dashakeqësia.

Gaspër Çurçia

P.sh. Gaspër Çurçia me trombën e tij të famshme, siç thamë që kishte momente kur vetë muzika të çonte në delir, dhe ti mund t'i biesh trombës vetëm duke e mbajtur lart.
"Gaspër, po e ngrite lart atë trombën tënde mua më heqin nga kolltuku im dhe më çojnë drejt e në minierë, prandaj duhet t'i biesh trombës kokulur". Si mund t'i biesh trombës kokulur, duke e mbajtur hinkën e saj poshtë? Ajo është një vegël e krenarisë, e gëzimit. Deri këtu arrinte puna. Tani, mënyra se si interpreton ishte ndryshe, sepse kishte disa gjëra si, këngëtari s'mund të ishte i lirshëm etj., sepse quheshin shfaqje të huaja.

Gaspri ishte fytyrëbardhë, me flokë kafe të çelur. Vinte pak i shëndoshë, por edhe pse me atë mbipeshë ishte një njeri që në skenë fluturonte. Kishte një temperament gati elektrik.

Një këngë e Agim Krajkës "Djaloshi dhe shiu" që sot mund të bëjë përshtypje... Atëherë u këndua nga Besnik Taraneshi dhe nga Vaçe Zela. Vaçja përfitoi për arsye të tjera, ndërsa B. Taraneshi u hoq nga skena dhe s'këndoi më kurrë sepse ajo u quajt muzikë ritmike, xhaz. Realisht ashtu ishte. Edhe sot tingëllon moderne. Në këtë festival u dënuan shumë kompozitorë dhe këngëtarë. Duhet të dimë që kompozitorët dënoheshin por vinin prapë, ndërsa këngëtarët flakeshin përgjithmonë nga skena. Të tilla gjëra nuk mund t'i mendosh por kështu ka ndodhur.

Siç thamë, muzika e mirë në Shqipëri dëgjohej nëpërmjet radios. Këtu mund të mos vinin librat më të fundit, të shek. XX, por frekuencat e radios nuk mund të ndaloheshin.

Çfarë e frymëzonte Gaspër Çurçinë, cili kompozitor, cili këngëtar?

Siç thashë, Gaspri ishte i muzikës së xhazit dhe ç'janë të mëdhenjtë e xhazit ai i njihte. Fotografinë e Louis Armstrongut e mbante me vete. Gaspri përgjithësisht i njihte skemat ritmike shumë mirë, të të gjithë muzikantëve më të shquar të kohës së vet. Atëherë duke menduar se rinia, koha, kërkon një muzikë edhe të veglave frymore, u lejua një orkestër e këtyre veglave. Gaspër Çurçia, ngaqë ishte maturuar si muzikant u lejua të drejtonte këtë orkestër. Kjo ishte një iniciativë edhe e tij por sigurisht edhe me lejen e autoriteteve, sepse atëherë s'kishte asnjë lloj mundësie të bëhej asnjë lloj orkestre pa marrë leje nga shteti. Pastaj mënyra se si interpretonte, se çfarë muzike futi Gaspri aty, u tregua nga talenti dhe veçantia e tij. Atëherë kur bëhej muzikë me vegla frymore quhej si muzikë xhaz; ndërsa kur bëhej me orkestrën e madhe simfonike, pra edhe me vegla të tjera muzikore, ajo nuk quhej xhaz. Xhazi me vegla frymore ishte i ndaluar dhe quhej muzikë e gabuar.

Atij iu dha në fund dënimi kapital... Çfarë ndodhi me familjen për të cilën ai kishte merak të madh, sidomos për fëmijët. Ka pasur tre djem apo jo?

Po. Kishte tre djem: Markun, Edin dhe Fredin. Ai donte që i vogli të studionte për muzikë. Dhe ai e mbaroi Liceun Artistik. Gruaja e Gasprit, Vasilika, ishte arsimtare. Ishte një grua shumë e mirë, nikoqire, fjalëmbël. Gaspri përtej natyrës së tij gazmore ishte familjar. Nëna e Gasprit, kroate, punonte si rrobaqepëse për të mbajtur familjen dhe fëmijët e saj. Gaspri ka një vëlla dhe një motër në Shkodër. Ajo ka jetuar me Gasprin këtu në Tiranë dhe këtu vdiq në vitin 1970. Gaspri ishte një prind siç ishin atëherë prindërit e kohës. Ne u bërtisnim fëmijëve, donim që si baballarë të ishim autoritarë. Gaspri edhe kishte edhe s'kishte kohë. Përgjithësisht jeta kryesore e tij ishte ajo e artit. Jeta artistike nuk ka orare. Sidomos pasditet janë të zëna sepse në atë kohë zhvillohen edhe aktivitetet muzikore. Siç thashë, ai ishte dirigjent i mirë, kishte një orkestër, ishte instrumentist nga më të mirët për trombën në kohën e vet, mos them më i miri në llojin e muzikës së xhazit me trimbrin e tij të veçantë, pastaj ishte edhe kompozitor. Orkestronte gjithashtu. Orkestrimi edhe sot është një gjë e jashtëzakonshme. Ka pasur disa orkestrues të mirë si Radoja, Prodani, Kareco, Gjon Simoni, Aleksandër Lalo, dhe midis këtyre orkestruesve që kishin studiuar në universitet ishte edhe Gaspër Çurçia, një amator, të cilit i besonin këngët e tyre kompozitorët më të mirë të vendit. Ai ishte edhe kompozitor. Ka kompozuar dhe incizuar disa këngë të muzikës së lehtë, disa pjesë orkestrale të shkëlqyera, gjithashtu kishte edhe muzikë për filma. Ka pasur një muzikë për një kinokomedi, një muzikë argëtuese.

Përse u dënua z. Çurçia? Përse me një dënim kapital?

Është një histori e gjatë për të vajtur deri atje. Ai ishte tipi i njeriut që në natyrën e vet ishte shumë i lirë. Ai kishte frikë si çdo njeri në atë kohë, por te miqtë që zgjidhte nuk kishte frikë. Gaspri fliste keq për diktatorin e asaj kohe. Gjithnjë fjalë të tilla të çonin në burg. Por Gaspri kur krijonte miqësi nuk kishte frikë. Nuk di se çfarë mund të ketë për atë njeri në dosjet e tij sepse ai ishte natyrë e lirë. Ishte një njeri këmbëngulës që gati-gati edhe murit i binte me kokë për të arritur atë që dëshironte. Natyrisht si muzikant i talentuar kishte edhe adhuruesit e tij. Pra, kishte edhe ai jetën e tij private, kuptohet aq sa mund të bëhej kjo gjë në komunizëm. Por Gaspri në natyrën e vet tentonte drejt kësaj sepse ishte një njeri shumë i lirë. Aq problem e kishin drejtuesit e tij direkt sa kur mbaronte p.sh. orkestrimin, mbaronte këngët, i kishte bërë gati, i thoshin që për nja dy ditë të mos shkonte në punë sepse këngët do t'i nënshtroheshin kontrollit. I bënin pyetje për pjesë të ndryshme të muzikës që kishte kompozuar apo orkestruar, pse duhet kjo vegël muzikore këtu, po ky saksi pse hyn këtu, etj. Mirëpo Gaspri nuk dinte t'i përgjigjej në mënyrë zyrtare pyetjeve. Kompozitorët e tjerë dinin t'i flisnin me gjuhë profesioniste një zyrtari duke ia shpjeguar me qetësi. Ndërsa Gaspri nuk dinte ta bënte këtë, por i binte shkurt: "Ku merr vesh ti nga muzika, çfarë të duhet ty". Mirëpo nuk mund t'i flasësh në këtë mënyrë një eprorit tënd. Pra Gaspri kishte natyrën jo të konformistit, në përgjithësi. Në jetën e përditshme ishte tipi i njeriut shend e verë. Edhe muzika e tij ishte e gëzuar, edhe natyra e tij ishte e gëzuar.

Gaspër Çurçia, trio
Gaspër Çurçia, trio

Megjithatë, besoj në një moment apo në një tjetër është dashur që të bëjë kompromis me kërkesat e kohës. Kishte ai ndonjë peng në krijimtarinë e tij, ndoshta për ndonjë tingull që nuk ishte sipas pasionit apo dëshirës së tij, që mund ta ketë diskutuar me ju?

Të flasim troç. Gaspër Çurçia e dinte shumë mirë dhe thoshte që "ne jemi si ata gaztorët në një oborr të rëndë tiranik. Ne mundohemi që aty të sjellim gazin, por edhe gazi ynë është i kontrolluar". Thashë që Gaspri ishte antikonformist i lindur dhe i bindur për këtë gjë. Thoshte: "Shiko se si është puna. Ne po bëjmë një festival. Ky popull tani mund të mos ketë bukë të hajë por do të dëgjojë këngët e festivalit dhe do të jetë i gëzuar". Gaspri e dinte mjaft mirë se çfarë ishte roli i një muzikanti në një vend ku s'ka bukë dhe liri. Këtu duhet të kesh shumë kujdes. Por duhet që këtij populli t'i japësh pak gaz, pak muzikë të bukur. Ai nuk ishte njeriu të cilit i jep një detyrë dhe ai e bën këtë detyrë. Gaspri ishte krijues dhe jo zbatues.

Për sa i përket Festivalit të 11-të, dua të ndalemi pak, sepse ka qenë festivali ndoshta më famëkeq. Shumë artistë u dënuan. Ne po marrim një shembull, atë të z. Çurçia, por ka pasur shumë raste të tjera fatkeqe që artistët janë ndëshkuar për shkak të artit.

Gjithmonë ka pasur raste, edhe në radio, kur diktatura hapej pak... zbutej pak. Pastaj papritur egërsohej.

Qëllimisht?

Jo. Si çdo kohë ka, si të thuash, që pas tensioneve të mëdha kërkon pak zbutje dhe Festivali i 11-të nuk është problemi vetëm i Radiotelevizionit. Atëherë u bë një ekspozitë shumë e bukur, ku morën pjesë disa piktorë të rinj si Edi Hila, Edison Gjergo, etj. Madje Edison Gjergo vuajti në burg dhe pastaj vrau veten. Po ashtu Edi Hila u ndëshkua. U lejua që të kishte përparësi ngjyra dhe figura, e jo përmbajtja. Po kështu në gazetën "Drita" u botuan poezi që gati-gati ishin surealiste. Ishin disa shkrimtarë të rinj që u lejuan të botonin. Në Teatrin Popullor po viheshin në skenë pjesë si "Orfeu zbret në ferr", "Njollat e murrme", etj., me regjisorë Spahivoglin, Luarasin. "Njollat e murrme" iu dha flamuri në darkë dhe u dënua të nesërmen. Artistët në atë kohë e dinin që po bënin një punë pak si mbi mina, por ata ndiqnin, si të thuash, instinktin e tyre. Siç thamë artisti duhet të jetë më i miri në kohën e vet dhe kohës së vet duhet t'i japë diçka. Dhe festivali u lejua të bëhej i tillë. Por ama ku ishin këta njerëz që bënë këtë muzikë që edhe sot është e bukur!? Ishin aty, d.m.th. u lejuan që ta bënin. Ishin të aftë ta bënin. Edhe mund të mos e bënin. Nuk do të ndodhte asgjë e keqe sikur të mos e bënin. Por ata e bënë sepse ata donin ta bënin këtë muzikë. Ata e donin këtë gjë. Ajo që u ndalua pastaj ishte tjetër gjë.

Mund të ndalemi pak më gjerësisht te Festivali i 11-të, festivali më famëkeq. Pse u dënuan aq shumë artistë?

Festivali i 11-të ka shumë shpjegime, ka shumë të dhëna, tani për tani, thuhet që ajo ka qenë një farë gracke që të lejon ndonjëherë diktatura pastaj ajo merrte masa ndëshkimore. Nga viti 1972-1973 kur ndodhën këto dhe deri në vitin 1982 kur u pre koka e ministrit të Brendshëm dhe i gjithë stafi i Ministrisë së Brendshme u shkatërrua me Kadri Hazbiun, pastaj në mes pati 3-4 lloje grupesh të kulturës, të ekonomisë, të ushtrisë, të degës së brendshme, deri te vetëvrasja e Mehmet Shehut. Ka qenë një periudhë e gjatë që për fat të keq prologu i saj ishte pikërisht ky festival. Nuk është problemi se u ndëshkuan vetëm muzikantë, p.sh. Minush Jero, një dramaturg, shkoi në burg dhe u zhduk nga jeta artistike; Mihallaq Luarasi shkoi në burg dhe duhej të vinin vitet 90-të që të dilte nga harresa. Një tjetër si Kujtim Spahivogli, një regjisor i madh, shkoi diku dhe ai, punoi në prodhim e s'e ngriti kokën më etj., etj. Ajo ishte një sferë që kapi artistët në përgjithësi. Festivalin e 11-të mund ta quajmë një nga spektaklet më të bukura që janë bërë në diktaturë.

Nëse mund të shtoj diçka. Në momentin që i shikon ato regjistrime të duket gati sikur shikon Sanremon, sikur shikon një festival italian apo tipik perëndimor...

Po, ishte regjia, ishte muzika, ishte gjithçka, prezantimi. Në një farë mënyre ai festival u lejua të bëhej. Dhe këtu është një enigmë. Dikush mendon se Shqipëria mund të hapej nga Perëndimi dhe shkruan në një libër të Spartak Ngjelës "Përkulja dhe rënia e diktaturës shqiptare", një libër voluminoz me tre vëllime, që paskan ardhur francezë në Shqipëri dhe ishte kërkuar nga Franca një hapje e diktaturës shqiptare. Që të bëhet i besueshëm dhe kjo u bë në kulturë. Atëherë Kina u hap ndaj Amerikës me takimin e famshëm Mao-Nikson. Presidenti francez Zhorzh Pompidu shkoi dhe bisedoi me Maon. Ishte një kohë ndryshimesh ndërkombëtare. Edhe Shqipërisë iu kërkua, pastaj kjo, siç thonë, nga presionet që pati, që të mos hapet Shqipëria, iu bënë ndoshta direkt Francës, ajo u mbyll. Dhe kjo mbyllje pastaj pati ato pasoja që pati. Ishte një ngjarje që preku deri figurat më të larta të Komitetit Qendror si Fadil Paçramin, Todi Lubonjën dhe familjet e tyre që u shkatërruan. Pastaj Gaspër Çurçia doli nga skena, Sherif Merdani shkoi për disa vite të tëra në burg, këngëtarë të tjerë si Justina Aliaj etj., nuk dolën më në skenë, d.m.th. muzikantë, poetë, etj. Ajo ishte një periudhë ku u bë një goditje në kulturë, me shfaqjet e huaja, Plenumi i 4-t, dhe kjo pati pasoja shumë të rënda sepse muzika pas këtyre goditjeve mezi e mori veten sepse u ndje një tkurrje, një ngjethje në të gjithë artin në përgjithësi. U shtri deri te djemtë e rinj që vishnin pantallona kauboj apo kishin lënë favorite. Kishin bërë edhe një këngë: "Porsa dola nga shtëpia, më arrestoi policia, pantallonat kauboj, favoritet gjer në gojë". Deri te çunat e lagjeve në periferi. Dhe kjo këngë lejohej që të këndohej, që të kishte frikë rinia. Pra, nuk ishte vetëm muzika, ishte e gjithë jeta e këtyre çunave me pantallona kauboj e favorite e deri jeta e anëtarëve të Komitetit Qendror ishte një prerje.

Si e përjetoi Gasper Çurçia daljen nga skena?

Gaspër Çurçia daljen e tij nga skena sigurisht që e përjetoi. Edhe miqtë. Unë shkova në minierë në Memaliaj rreth 6 vjet për të nxjerrë qymyr. Gasprit i thanë të shkonte diku në një vend në veri, por Gaspri mori një librezë pune dhe një emërtesë që nuk ishte në organikë si kuadër. Kuadër atëherë quheshe kur kishe mbaruar shkollën e lartë, ndërsa Gaspri thoshte: "Unë kam ardhur elektricist. Më jep librezën dhe unë po shkoj elektricist". Në fillim e çuan elektricist diku nga kodrat e Liqenit, të hapte e të mbyllte portat që janë te Liqeni Artificial. Pastaj e çuan në Ndërmarrjen e Librit Shkollor "Hamit Shijaku". Atje prodhoheshin vegla muzikore, mjete mësimore. Gaspri që i binte trombës, dhe i binte si amator. Trombës i bihet me diafragmë, ata që janë profesionistë ushtrohen. Por ai ishte amator dhe kishte marrë edhe një farë dëmtimi të lehtë në mushkëri, çarje të vogla. Miq e shokë kishte dhe me këtë arsyetim mori një raport mjekësor. Gaspri pastaj filloi të punonte si roje, ose bënte punë nga më të rëndomtat nëpër këto ndërmarrje. E merrnin disa ndërmarrje dhe i kërkonin që të orkestronte për to, të drejtonte grupe muzikore. Por emri kurrë nuk i dilte. Për një artist që të punojë në një mënyrë të tillë, si skllav, ishte një vuajtje shumë e madhe. Siç thamë, edhe natyra e Gasprit, që ishte natyrë shumë e lirë, kjo mbyllje, ky largim nga njerëzit, për të ishte asfiksi, vrastare.

Në këtë periudhë e realizoi atë shpikjen me veglat muzikore?

Po, për të dalë nga kjo situatë Gaspër Çurçia provoi diçka tjetër. Njihet, p.sh. në Greqi ekzistojnë familje muzikore të buzukut, d.m.th. ka vegla muzikore që është buzuk, buzuk-tenor, buzuk-bas, ka vegla muzikore sipas zhanreve të tyre. Mund të ketë 10-15 vegla muzikore që krijojnë një familje të tërë. Gaspri mendoi që të bëjë familje të tilla me vegla popullore të temperuara, të cilat t'i përgjigjeshin muzikës moderne. Kjo është një punë për institut dhe ai e arriti këtë gjë. Gaspri nga familja e tij kishte shtëpi pushimi në Razëm, kishte shtëpi në Koplik, ai kishte qenë në Firence, ai dinte shumë mirë frëngjisht, italisht dhe serbo-kroatisht. Duke lexuar një libër italisht "Fizika e tingujve" shpiku mënyrën se si me tela të temperuara, me vegla të tilla që ishin familja e çiftelive, familja e lahutave, familja e mandolinave, dhe arriti që t'i bëjë këto vegla muzikore të cilat u vlerësuan përsëri nga specialistët Ramadan Sokoli, Çesk Zadeja, shkuan deri në Ministrinë e Arsimit, u lejua që të bëhej një koncert me këto. Gaspri orkestroi, përgatiti muzikantët. Këto ishin vegla që një anglezi, Loid, që vinte për muzikën dhe festivalet e Gjirokastrës, iu dukën një mrekulli sepse ishte një evoluim i veglave nga tradicionale të popullit në vegla të përshtatshme për muzikën e kohës. Ky ishte një sukses dhe Gaspri u gjallërua. Mendoi se po dilte nga harrimi. Mirëpo, siç i ndodhte gjithmonë, ai ka pasur një demon të keq me vete dhe prapë e ndërprenë. U dha urdhri që të mos dilte më në skenë. Veglat u mbyllën diku, në një bodrum të ish-kinema "Partizanit" dhe aty, pastaj, ato filluan të myken e të prishen. Iku dëm gjithë ajo punë. Gaspri shkroi një monografi ku tregonte të gjithë procedurën që kishte ndjekur për të arritur tek ato vegla. Megjithatë, gjithçka mori fund. Erdhi dhe dalja në pension. Pastaj Gaspri pati edhe një dramë personale në këtë kohë. Kaloi shumë dhimbje në këto kohë.

E tërhoqi një grua. Për familjet shqiptare ishte dramatike, sepse edhe burri edhe gruaja do të ndaheshin nga familjet e tyre. Do ti çonin diku, në ndonjë fermë. Ishte një tmerr i vërtetë. Unë isha miku i tij dhe erdha me vrap për ta takuar. Më tha se ishte i dashuruar. Mirëpo në atë kohë një burrë në pension, 50 e ca vjeç, konsiderohej i plakur e që s'mund të dashurohej, s'mund të shkatërronte familjen. "Janë ligjet e zemrës, - thoshte, - se zemra ka ligjet e veta, s'mjafton vetëm logjika. Ju na shkatërruat vetëm me logjikën e ftohtë". Ky ishte Gaspri dhe kjo e dëshpëroi përsëri. Ai nuk mund ta merrte një vendim të tillë. Ne ishim miqtë e tij dhe ngulmuam që ai të mos e bënte këtë gjë. Për atë kohë, kjo ishte vdekjeprurëse për familjen e tij, për atë vetë, për atë gruan tjetër, për dy familje shqiptare. Ishte më tepër sesa një ndarje. Gjithmonë ndarjet janë dramatike, por atëherë ishte tmerr. Në këto kushte Gaspri, që ishte pensionist por që veten e konsideronte ende të ri e me energji, që i ishte prerë jeta disa herë, bëri atë që mund të bëjë një njeri i dëshpëruar, vetëvrasje.

Çdoni të thoni me vetëvrasje?

Ai që kishte një mendje shpikëse, që gjithnjë kishte shpikur mënyra, kishte bërë orkestra, vegla muzikore, kishte nxjerrë muzikantë, shpiku një tjetër gjë por tani së prapthi, një vegël me të cilën falsifikonte biletat. Kur e kapën ai deklaroi se e priste që ta kapnin, e dinte që ashtu do të ndodhte. Pra, bëri një vetëvrasje. Ishte një protestë. Ishte si një njeri që i thotë jetës: "Shko tutje, nuk të dua më sepse ma keni marrë jetën e tani nuk e dua më". Kjo ishte ajo që ne na dëshpëroi shumë se ne ishim miqtë e tij, të një muzikanti të shkëlqyer. E kishim mik shumë të mirë. Tani ne duhet të mbyllnim gojën që këtë njeri e vranë në këtë mënyrë. Po them e vranë Gaspër Çurçinë në këtë mënyrë sepse mirë ai e bëri këtë gabim, e dënuan për 20 mijë lekë, po fëmijët e tij ç'kusur kishin. Në qoftë se ky ishte një faj ordiner, jo politik, përse fëmijët e tij, të tre djemtë dhe gruaja e tij merren nga Tirana me të gjitha plaçkat e shtëpisë dhe çohen në rrëzë të malit të Tomorit. Atje ku mbaron banimi. Më lart s'ka, fillon ariu. Atje shkuan djemtë e Gaspër Çurçisë. Çfarë kishin bërë? Njërin e hoqën nga viti i fundit i studimeve në Liceun Artistik. Mirë, Gaspër Çurçia ishte një falsifikator, po fëmijët çfarë bënë? Siç duket shteti kishte një inat tjetër me Gasprin, një inat të madh me këtë njeri, të cilit gjithnjë ia shtypnin kokën dhe ai dinte ta merrte veten e të ngrihej përsëri. Dhe erdhi një ditë që jo vetëm e vranë, por i ndëshkuan edhe familjen. Për ne ishte shumë e rëndë sepse nuk mund të flisnim për këtë njeri. Sot unë e them me plot gojën dhe jam i bindur që ajo është tragjedia e një artisti shqiptar në diktaturë.

COMMENTS

ë, të, për, shkodra, dhe, në, shkodër, zakonet dhe traditat, shkodra news, post, shkodra daily online, shkodranews, shkodra lake, shkodra popullsia, shkodra daily weather, shkodra tv, shakodra daily blog, shkodra star, shkodra postal code, shkodra zip code, shkodra city, shkodra castle, shkodra by drone, shkodra me dron, shkodra daily news, shkodra filmuar me dron, shkodra albania, shkodra albania map, shkodra albania weather, shkodËrs, shkodra ashensor, shkodra airport, shkodra arena, popullsia shkoder, shkodra ne mesjete, shkodra ac rozafa, tv shkoder live, shkodra qyteti, lagjet e shkodres, shkolla e shkodres, shkodra eshte nje jete, rinia shkodrane, tekste shqip, muzike popullore shkodrane, tekste kengesh shkodrane, shkodra albania photos, shkodra accommodation, meteo a shkodra, hotel a shkodra, tempo a shkodra, shkodra backpackers hostel, shkodra beton, shkodra bikes, shkodra beton shpk, shkodra daily, realiteti shkoder, shkodra bau, shkodra bus station, shkodra sport, shkodra-sport, shkodra basket, ks vllaznia, shkodrËs, fk vllaznia, janë, stadiumi loro borici, stadiumi i shkodres, vllaznia shkoder, kuq e blu, shkoder bashkia, shkodra banore, shkodra craigslist, shkodra camping, shkodra cathedral, shkodra chat, shkodra church, shkodra online, shkodra culture, shkodra city guide, shkodran cerimeraj, shkodra djepi i kultures, shkodra dhe venediku, shkodra dhe motet, shkodra dhe tradita e saj, shkodra dhe kultura e saj, familjet shkodrane, shkodra dhe historia e saj, shkodra district, shkodra dhe turizmi, shkodra e vjeter, radio shkodra, jare popullore shkodrane, shkodra ese, shkodra e rrethueme, shkodra ekspres, shkodra e bukur, shkodra e permbytur, shkodra eshte, shkodra e rrethuar, shkodra ekonomia, maja e shkodranit, dasma shkodrane e diell, mimoza shkodra, shkodra fest, shkodra foto, shkodra flamurtari, shkodra ferry, e folura shkodranshe, shkodranishte e shkodranishja, shkodra facebook, gegnishtja, dialekti shkodran, dialekti gege, shprehje shkodrane, fjale te vjetra shkodrane, thenie shkodrane, shkodra the door, shkodra fashion, shkodra foto-galeri, shkodra fotografi, shkodra wikipedia, gegerishja, shkodra travel, shkodra forecast, shkodradaily, shkodra gov al, qarku shkoder, bashkia shkodres, shkodra google maps, scutari albania, shkodra guide turistike, shkodra guide, shkodra guesthouse, sofra shkodrane, shkodra gjate mesjetes, shkoder google earth, shkodra gaming, shkodra gjeografia, shkodra gazeta, online media, shkodra hotel, shkodra hostel, shkodra history, shkodra harta, shkodra historical museum, shkodra historia, shkodres, shkodra hosting, shkodra hava durumu, por, shkodra hidrografia, ose, jozefina topalli, permbytje ne shkoder, shkodra hotels albania, shkodra in your pocket, shkodra images, shkodra daily foto, shkodra ime, fototeka marubi, muzeu shkoder, shkodra informacion, shkodra info, shkodra inclick, shkodra in english, shkodra live, zoja e shkodres, kisha e zojes shkoder, kishat e shkodres, katoliket e shkodres, ... musulmanet e shkodres, xhamite e shkodres, shkodra daily website, shkodra in fashion, kanë, qyteti i shkodres, shkodra 2012, shkodra ne vitet, shkodra e viteve, keti bazhdari, vajza shkodrane, shkoder ka te vdekur, persona ne kerkim, shkoder 4 te rinj, shkoder 4 djem, shkoder 4001, times... vriten persona shkodrane, antena shkoder, djem nga shkodra, elita shkodra, shkodra vitet 80, shkodra 97, shkodra ne 97, aksident ne shkoder, ne aksin rrugore, qe lidhe shkodren, nderhyrje me force, plagosje ne nje lokal, gjakmarrja ne shkoder, shkoder albania, tradita shkoder, pedonale shkoder, komuna shkoder, kenge popullore shkodrane, poezi te pabotueme, kenge te vjetra shkodrane, kenge qytetare shkodrane, jare shkodrane, weather i shkodra, humor shkodran i vjeter, teatri migjeni, inhumor shkodran i pavdekshem, humor shkodran i viteve 70, barcaleta shkodrane, humor shkodran i viteve 90, bejta shkodrane, humor puro shkodrane, shkodra jazz fest, shkodra jone, tava e krapit gatimi, gjuetia e krapin, liqenit te shkodres, lumin buna, shkodra jeme, shkodra zemra jeme, shkodra jazz festival, jehona shkodra, jeton shkodra, shkodran januzi, jakup shkodra, shkodra snt, per shkodren, shkodra ka plot dashuri, shkodra kryeqyteti shqiperise, shkodra kryeqytet, shkodra kalaja e rozafes, shkodra kultura, shkodra klima, shkodra kalaja, shkodra ks, shkodra kodi postar, shkodra lajmet e fundit, shkodra lajme, shkodra lake resort, shkodra live camera, arkiva e lajmeve albania, shkodra love, shkodra lonely planet, voltana ademi, shkodra lajme sot, chat shkodra, shkodra daily info, shkodra 1997, shkodra 1913, shkodra 1911, shkoder 1991, shkoder 1913, weather in shkoder, weather shkodra, shkodra sot, tv shkodra, big brather shkodra, shkodra youtube, intervista, shqipërisë, shkodran mustafi, shkodran tolaj,
Name

28 Nanduer,2,28 Nentor,2,7 Mars dita e mesuesve,1,8 Mars,1,A la franka,1,Abaz Golemi,1,Abaz Xhudi,1,Abdurrahim Myftiu,1,Abdyl Frashëri,2,Adem Kastrati,1,Adil Ujkashi,1,Adnan Bala,1,Adolf Hitler,1,Adriatic Cafe,1,Afërdita Shahini,1,Agim Jakova,2,Agjenci Trasporti ne Shkoder,1,Agjenci Turistike ne Shkoder,1,Agjenci Udhetimi ne Shkoder,1,Agron Trufa,1,Agron Tufa,1,Ahengu Shkodran,3,Ahengxhinjët shkodranë,2,Ahmet Ashikja,1,Ahmet Bushati,2,Ahmet Efendi Bushati,1,Aktorët Shqiptarë,32,Albania,3,Albanologjia,9,Albatros Rexhaj,1,Aleksandar Stipčević,1,Aleksander Prosi,1,Aleksander Sirdani,1,Aleksandër Stavre Drenova,1,Aleksandër Stipçeviq,1,Aleksandër Xhuvani,1,Alfabeti,1,Alfred Çapaliku,1,Alfred Nobel,1,Ali Këlcyra,1,Ali Pashë Tepelena,1,Ali Sahatçia,1,Alisa Baraku,1,Alqi Kareco,1,Alush Beqari,1,Amazonat shqiptare,1,Ambasada e Shqipërisë në Shtetet e Bashkuara,1,Ana Gjakova,1,Ana Jakova,1,Ana Malit,1,Anamalas,1,Andërr e nji mbasditje vere,1,Andrea Kushi,1,Andrea Skanjeti,3,Andrrime fiorentine,1,Angjelin Nenshati,1,Angjelin Saraçi,1,Angjelina Gurakuqi,1,Anton Ashta,1,Anton Çefa,1,Anton Harapi,3,Anton Mazreku,1,Anton Xanoni,1,Anzat e Parnazit,1,Apollon Skalkovski,1,Apologjia e Skenderbeut,2,Aqif Domini,1,Arben Kumbaro,1,Ari,1,Arsen Idromeno,1,Arshi Pipa,9,Artissima Art Gallery,1,Asaj,1,Asdreni,1,Ashiku Pjerin,1,Ashta Sandër,1,Astrit Hafizi,1,At Bernardin Palaj,1,At Gjon Shllaku,2,At Zef Valentini,1,Atdheut,1,Atë Bernardin Palaj,1,Atë Martin Gjoka,1,Athanas Banushi,3,August Landmesser,1,Aurela Cuku,1,Autori Xhahid Bushati,1,Babë Dudë Karbunara,1,Balë Gjuri,1,Balli Kombetar,1,Ballkaniada 1946,1,Balshajt,1,Baltasar Benussi,1,Baltjon Stamolla,1,Banda Frymore ne Shkoder,1,Banka Globale e Farërave,1,Barcaleta shkodrane,1,Bardh Smaja,1,Bardhosh Dani,1,Bashkëjetesa ndërfetare në Shkodër,1,Bashkia Shkoder,1,Bashkia Shkodres,2,Bashkia Vau Dejes,1,Bashkimi Shkodran,1,Bashkisë,1,Bashknija e Shqypris,1,Bashkoniu,1,Basho Jona,1,Bedi Pipa,3,Bedrie Pipa,3,Begollajt,1,Begzad Baliu,2,Bejta shkodrane,3,Bep Shiroka,3,Beqir Sahatçia,1,Bërdicës,1,Bernardin Palaj,3,Bernardina Kodheli,1,Bernardina Marubi,1,Besnik Jakova,2,Besnik Sahatçia,1,Best 10 North Shkoder,1,Best Ten North Shkoder,1,Bib Doda,1,Biblioteka e Shkodres,1,Biblioteka Marin Barleti,1,Big Brother Shkodra,1,Bik Ndoja,1,Bik Pepa,1,Binak Alia,1,Bisede me qytetin tim,1,Bishtiqendia,1,Bizneset ne Shkoder,2,Bledi Strakosha,1,Blerje ne internet,1,Blerje Online,1,Boga,1,Bogë,1,Boriçi Daut,1,Botë më vete,1,Bregu Ranës,1,Brezi i vektares,1,Brunilda Ternova,1,Bujana Jakova,2,Bujar Qamili,1,Bukurie Gjeçi,1,Bukurija duhet fort,1,Burhan Juka,1,Bushatas,1,Bushati Hamdi,1,Bushati Masar,1,Bushatit,1,Bushatllinjtë e Shkodrës,4,Buzë të ngrira në gaz,1,Buzuku,1,Camaj Martin,4,Carl Ritter von Ghega,1,Carlo Gegha,1,Çatin Saraçi,2,Çaushollaj,1,Çerçiz Topulli,1,Cesk Zadeja,1,Çesk Zadeja,1,Çiftelia,1,Çifti i lumtur,2,Ciprian Porumbescu,1,Citta di Scutari,1,Çka do t' jet Shkodra,1,Çmimi Nobel,1,Colonel Sanders,1,Cubat,1,Cuf Shkreli,1,Cuk Marku,1,Çuni i Korculls,1,Currlina,2,Daija Tish,1,Dajçit,1,Dallëndyshe eja,1,Dallëndyshja u kthye,1,Daniel Gjeçaj,1,Daniele Farlati,1,Daniele Farlato,1,Danjel Gjeçaj,1,Dante Alighieri,1,Dante e ne shqiptarët,1,Dash Sokoli,1,Data e ditës së Pashkëve,1,Daut Boriçi,1,de Calcuta,1,De obsidione Scodrensi,1,Dedë Gjo Luli,2,Dedë Gjon Luli,1,Dedë Nika,1,Deka e burrnija,1,Deklaratë shtypi,1,Dënimi i fundit me vdekje në Shqipëri,1,Dënimi kapital,1,Dënimi me vdekje,1,Dera e përtrime,1,Dëshir,1,Dhaskal Todhri,1,Dhimitёr Anagnosti,1,Dialekti Gegë,1,Diana Kastrati,1,Dibra,1,DigitAlb,1,Digjitalb,1,Diptik,1,Diskriminimi dhe racizmi ne Gjermani,1,Diskriminimi ne Gjermani,1,Dita e Gruas,1,Dita e luleve në Shkodër,1,Dita e mesuesit,1,Dita e Nënës,1,Dita e Punës,1,Dita e Punëtorëve,1,Dita e Tokës,1,Dita Ndërkombëtare e Gruas,1,Dita Ndërkombëtare e Punëtorëve,1,Dita Nderkombetare e Tokes,1,Ditari intim,1,Dixhitalb,1,Djali e balta,1,Djali pa nanë si nata pa hanë,1,Djalli,1,Doktor Prela,1,Doktori Frederik Shiroka,1,Dom Aleksander Sirdani,1,Dom Frano Illia,1,Dom Marin Sirdani,1,Dom Ndoc Nikaj,3,Dom Ndre Mjeda,12,Dom Nikollë Kaçorri,1,Dom Zef Ashta,1,Dom Zef Puka,1,Donat Kurti,3,Dream Visions,1,Drisht,2,Drishti,2,Drishtit,1,Dritan Hoxha,1,Drivasto,2,Dutari,1,Dy lot e nji betim,1,Dy Lule,1,E vjetra shembet kohët po ndryshojnë,1,E-commerce,1,Earth Day,1,Edit Durham,1,Edith Durham,1,Egon Gjadri,1,Elegjia Vllazërore,1,Elhaida Dani,1,Elida Jorgoni,1,Ema Ndoja,1,Embassy Of Albania,1,Emigracioni ne Gjermani,1,English,1,Enver Draçini,1,Enver Hoxha,5,Enver Muriqi,1,Eqerem Çabej,1,Eqrem Çabej,1,Ergi Dini,1,Erika Camaj,1,Ernest Koliqi,21,Esat Oktrova,1,Estrada e Shkodres,9,Ethem Bakalli,1,Etnograf,1,Fadil Kraja,2,Faik Adem Luli,1,Faik Luli,1,Familja Çeka,1,Familja Frashëri,1,Familja Kasneci,1,Familja Saraçi,1,Familja Suma,1,Familjet shkodrane,5,Fast Food ne Shkoder,1,Fatbardh Smaja,1,Fatbardha Saraçi,1,Federata Panshqiptare Vatra,1,Fehime Pipa,3,Fejzi Dika,1,Fejzi Spahia,1,Fëmi shqiptar në lulishte t'hueja,1,Festa e 1 Majit,1,Festa e flamurit,1,Festa e karnavaleve,1,Festa e Pashkëve,1,Fet Gumina,1,File Gjeloshi,1,Filip Çeka,1,Filip Daia,1,Filip Daija,1,Filip Kraja,1,Filip Noga,1,Filip Shiroka,11,Fiqiret Juka,1,Fishta Gjergj,13,Fitues i Kampionatit Botëror,1,Fjala e përdorimi i saj,1,Fjalimi i Fishtes,1,Fjalori etimologjik i gjuheve indoeuropiane,1,Fk Vllaznia,1,Flamur Tartari,2,Floreta Faber,1,Floreta Luli,1,Floriri,1,Formula e Pagëzimit,1,Foto historike,3,Foto Nenshati,1,Foto te vjetra Shkoder,1,Fotografi te vjetra,3,Fotografia Pici,1,Fotoshop,1,Fototeka Kombëtare Marubi,1,Fototeka Marubi,5,Fototeka Nenshati,1,Fran Ndoja,1,Frang Bardhi,2,Frano Ilia,1,Frano Ndoja,2,Frasheri Naim,25,Frati i kangvet,1,Frati Shqyptar,1,Frederik Ndoci,1,Frederik Rreshpja,1,Frederik Shiroka,2,Fric Fistani,1,Fshati Lotaj,1,Fusha e Çakajve,1,Futboll,1,Gac Çuni,1,Gac Çunin,1,Gac Gurashi,1,Gaentan Petrota,1,Gaetano Petrotta,1,Gasper Beltoja,1,Gaspër Beltoja,1,Gasper Benussi,1,Gasper Curcia,2,Gaspër Çurçia,2,Gasper Gurakuqi,1,Gaspër Harapi,1,Gaspër Krasniqi,1,Gasper Pali,6,Gaspër Pali,6,Gatimi krapit,1,Gatimi peshkut,1,Gazmend Kraja,1,Gaztorët shkodranë,3,Geg Postrippa,1,Gegë Kodheli,2,Gegë Marubi,2,Gegë Postriba,9,Gege Toska,1,Gegërishtja,1,Gegnisht,1,Genti Kruja,1,Genti Tavanxhiu,1,Gerald Ford,1,Gëzim Dimnaku,1,Gëzim Kruja,1,Gezim Uruci,1,Gëzim Uruçi,1,Gëzuar Vitin e Ri,1,Gilbert Gurakuqi,1,Giorgio Fishta,25,Giuseppe Valentini,1,Giuseppe Zamputti,1,Gjakova,1,Gjaksorvet,1,Gjelosh Luli,1,Gjergj Benussi,1,Gjergj Elez Alia,1,Gjergj Elez Alija,1,Gjergj Fishta,30,Gjergj Kastrioti,7,Gjergj Luca,1,Gjergj Vata,1,Gjeto Kola,2,Gjimnazi,1,Gjok Vata,1,Gjokë Misloca,1,Gjokë Vata,1,Gjon Buzuku,1,Gjon Gazulli,1,Gjon Shkrumi,1,Gjon Shllaku,2,Gjon Shllaku Frat,2,Gjon Simoni,1,Gjon Sinishta,1,Gjon Ujka,1,Gjosho Vasia,2,Gjosho Vasija,2,Gjovalin Gjadri,1,Gjovalin Gjoka,1,Gjuha Shqipe,3,Gjuha Shqype,2,Gjuhës Shqipe,1,Gjush Benussi,1,Gjush Sheldia,1,Gjush Sheldija,2,Gjyqi special 1945,1,Gjyzepina Kosturi,1,Gjyzepina Misloca,1,Gonxhe Bojaxhiu,1,Google,1,Grand Cafe,1,Grand Hotel Savoia,1,Gregor Kodheli,1,Gregor Marubi,1,Grigor Orllov,1,Grili,1,Gruaja Shqiptare,1,Grueja Hotjane,1,Grueja Shqyptare,1,Guljelm Deda,1,Guljem Deda,1,Gurit të Zi,1,Gustav Majer,2,Gustav Meyer,2,Hafiz Abaz Golemi,1,Hafiz Muhamet Bekteshi,1,Hafiz Sabri Koçi,1,Hajmelit,1,Hajrie Sula,1,Haki Mborja,1,Haki Stermilli,1,Halid Shenazi,1,Hamdi Bushati,3,Hamid Gjylbegaj,6,Hamid Gjylbegu,7,Hamit Kokalari,2,Hanë gjaku,1,Hanny Gurakuqi,1,Happy New Year,1,Harapi Anton,1,Harapi Tonin,1,Harland Sanders,1,Harmonia ndërfetare në Shkodër,1,Harpa,1,Hasan Kaduku,2,Hasan Preza,1,Hasan Smaja,1,Haxhi Abaz Golemi,1,Haxhi Hafiz Muhamet Bekteshi,1,Haxhi Ibrahim Kaduku,1,Haxhi Muhamet Bekteshi,1,Henrik Lacaj,3,Hermira Fico,1,Hermira Gjoni,1,Hero i Popullit,1,Hero Kombëtar,1,Hija flatrave te medhaja,1,Hil Mosi,6,Hilë Mosi,8,Himni i flamurit,1,Himni kombëtar,1,Histori Botërore,2,Histori Shkodrane,64,Histori Shqiptare,48,Historia e Kampionatit Boteror te Futbollit,1,Historia e notit,1,Historia e Sportit Shqiptar,1,Historia himnit kombëtar,1,Holokausti,1,Homeri shqiptar,1,Hotel ParkCafe,1,Hoxhallarët e Shkodrës,1,Humor,2,Hyjt mbi gremine,1,Hylli i Dritës,4,Hymni i Flamurit Kombtar,1,Hysen Kocia,1,Hysen Koçia,1,Hysni Bebeziqi,1,I have a dream,1,I mbetuni,1,I tretuni,1,Ibrahim Kaduku,2,Ibrahim Pashë Bushati,1,Ida Melgushi,1,Ilirët dhe Gjeneza e Shqiptarëve,1,Ilirishtja dhe Shqipja,1,Illyrici Sacri,1,Illyricum Sacrum,1,Imam Salih Myftia,1,Imam Vehbi Ismaili,1,Injac Zamputi,2,Injac Zamputti,2,Internet,1,Isa Alibali,3,Isa Boletini,1,Iskënder Skanderbeg,1,Islam Dizdari,1,Ismail Kadare,3,Ismail Lulani,1,Ismail Qemali,4,Italiano,1,Izabela Luli,1,Izet Bebeziqi,1,Jak Kraja,1,Jak Serreqi,1,Jakin Shkodra,7,Jakup Danja,1,Jakup Ramadani,1,Janica Martiniani,1,Jetë e thjeshtë,1,Joakin Serreqi,1,Johann Arendt,1,Jolanda Preka,1,Jolanda Shala,1,Jonuz Tafili,1,Jorgji Karbunara,1,Josef Szekely,1,Jul Variboba,1,Julian Deda,1,Jup Kastrati,2,Justin Rrota,2,Kabil Bushati,7,Kafja e Madhe,1,Kaftalli Mark,1,Kajo Karafili,1,Kalaja e Drishtit,1,Kalaja e Shkodrës,2,Kalaja Rozafa,2,Kalkutës,1,Kam mbet jetim,1,Kamera Live,1,Kamerat e sigurise,1,Kamerat e survejimit,1,Kampionati Ballkanik i Futbollit,1,Kampionati Botëror,2,Kampionati Botëror i Futbollit 2018,1,Kanga e djepit,1,Kanga e kumbanares,1,Kanga e poetit,1,Kanga e Prendimit,1,Kanga Migjenit,2,Kange Perndimi,1,Kange Prendimi,1,Kanuni Dukagjinit,2,Kanuni i Lekes,1,Kara Mahmud Pashë Bushati,2,Kardinal Mikel Koliqi,1,Karl Gega,1,Karl Gurakuqi,3,Karlo Ghega,1,Karnaval ne Shkoder,1,Karnavalet,1,Karnavalet e Shkodrës,2,Karnavalet në Shkodër,1,Karnavaleve e Shkodrës,2,Kasem Taipi,1,Kastrati Jup,1,Katedralja e Shën Shtjefnit,1,Katedralja Shkodër,1,Katerina Biga,1,Katrina Biga,1,Katunar pri Rrashbulle,1,Kel Marubi,1,Kenga e djepit,1,Kënga e Gjergj Elez Alisë,1,Kënga e tre heronjëve,1,Kënga Moisi Golemit,1,Kënga popullore e Gjergj Elez Alisë,1,Kënga popullore e Oso Kukës,1,Kënga popullore shkodrane,5,Kënga qytetare shkodrane,5,Këngët Popullore Shqiptare,2,Kentucky Fried Chicken,1,Kërshëndellat,1,Këshilli i Qarkut Shkodër,1,KFC,1,Kirurgu Frederik Shiroka,1,Kisha e Dajçit,1,Kisha e Madhe,1,Kisha Shirgjit,1,Kisha Shirqit,1,Kisha Shna Prendes,1,Kisha Zojës Shkodër,1,Klubi Sportiv Vllaznia,1,Koha e lules,1,Koha e Re,1,Koineja e gjuhës shqipe,1,Kokalari Kokalari,1,Kol Gurashi,1,Kol Jakova,1,Kol Kamsi,1,Kol Shiroka,1,Kole Ashta,1,Kolë Gurashi,2,Kolë Idromeno,1,Kolë Jakova,2,Kolë Kamsi,1,Kole Kurti,1,Kolë Luli,1,Kolë Prenushi,1,Kolë Shiroka,3,Kole Shllaku,1,Kolë Xhuxha,1,Kolec Shllaku,6,Koliqi Ernesto,19,Komedia Hyjnore,1,Komisia Letrare Shqipe në Shkodër,1,Kompozitori Tonin Harapi,1,Komuna Ana e Malit,1,Komuna Berdice,1,Komuna Bushat,1,Komuna Dajc,2,Komuna Guri i Zi,1,Komuna Hajmel,1,Komuna Mnele-Vig,1,Komuna Postribe,2,Komuna Pult,1,Komuna Rrethina,1,Komuna Shale,2,Komuna Shllak,1,Komuna Shosh,2,Komuna Temal,1,Komuna Velipoje,2,Komuna Vig Mnele,1,Komuniteti mysliman,1,Konfederata Ilirike,1,Konferenca Paqes ne Paris,1,Konferencën e Londrës,1,Kongresi i Alfabetit,1,Kongresi i Manastirit,1,Konstadin Kristoforidhi,1,Konstandin Kristoforidhi,1,Koreja e Veriut,1,Korespondenti,1,Kosova djepi i shqiptarizmit,1,Kosova në luftë,1,Kostandin Naponi,1,Kovaçi Loro,1,Kraja Fadil,1,Krapi Tave,1,Krijimi i himnit kombëtar,1,Krimet e Komunizmit,5,Krishtlindja,1,Krishtlindje,1,Kristaq Antoniu,1,Kristo Floqi,1,Kryengritja e Malësisë,1,Ks Vllaznia,1,Kshenellat,1,Kujtime Franceskane,1,Kulshedra,1,Kultura Shkodrane,12,Kumbulla përtej murit,1,Kupe Danja,1,Kupës së Botës,1,Kuq e blu,6,Kuq e zi,2,Kur bie shi në Shkodër,1,Kur eshte Dita e Tokes,1,Kuriozitete,25,Kurti Donat,1,Kush janë shqiptarët,1,Kushtrimi i Skanderbeut,1,Kuvendi Dibrës,1,Kuvendi Gjuhadolit,1,Kuvendi i Berlinit,1,Kuvendi Prizrenit,1,Kuzhina Shkodrane,1,Lagjet e Shkodres,1,Lahuta,1,Lahuta e Malcis,10,Lahuta e Malesise,10,Lahuta e Malsis,10,Lajmtari i Zemrës së Krishtit,1,Lamtumirë,1,Laskarina Bubulina,1,Lauresha e Shkodrës,1,Lazer Filipi,2,Lazër Kraja,1,Lazër Radi,2,Lazer Shantoja,2,Lazër Shantoja,7,Lec Fishta,1,Lec Kurti,3,Lec Ndreka,1,Lec Sekuj,1,Lec Shllaku,6,Lef Nosi,1,Legjenda e misrit,1,Legjenda Migjenit,1,Lekë Dukagjini,2,Lekë Gruda,3,Lelet e Majit,1,Letërsia,128,Levizja Antikomuniste,1,Leze Sakate,1,Leze Sakatja,1,Lin Delija,1,Lindja Jezusit,1,Lindja Kishtit,1,Liqeni i Shkodrës,1,Lira,1,Lirija,1,Lirijasi,1,Lissus,1,Little Museums,1,Liza Bjanku,1,Liza Gjoka,1,Llazar Siliqi,1,Llesh Cukali,5,Lodovik Gjergji,1,Loro Boriçi,1,Loro Kovaçi,1,Luan Barova,1,Luan Borova,1,Lucia Nadin,1,Luçie Kolë Gjinaj Xhuxha,1,Luçie Miloti,1,Luçie Zorba,1,Luçije Kraja,1,Luçije Kraja Kuqani,1,Luçije Kuqani,1,Ludovico Ariosto,1,Ludovik Pepa,1,Lufta e Gurit të Kuq,1,Lufta e Parë Botërore,1,Lufta Parë Botërore,1,Lugati,1,Luigj Benussi,1,Luigj Bumci,2,Luigj Bumçi,2,Luigj Gurakuqi,9,Luigj Ljarja,1,Luigj Mjeda,1,Luigj Prela,1,Luigj Shala,2,Luk Kacaj,1,Luk Kaqaj,1,Luka Matrënga,1,Lukë Kaçaj,1,Lule bore,1,Lules,1,Lules se Majit,1,Luli Migjeni,1,Luli vocerr,1,Lulja e Majit,1,Lulzim Vulashi,1,Lumi Buna,1,Lumnije Juka,1,Lumo Skendo,1,Luta,1,Lutfi Sahatçia,1,Lutja Migjenit,1,Lutje,1,Lyra Shqiptare,1,Madre Teresa,1,Magister,1,Makeroniana,1,Makeronjana,1,Malarja ne Shqiperi,1,Malcis,1,Malesi e Madhe,1,Mall e mërzi,1,Mall per Shkodren,1,Malsi,1,Malsori ne Paris,1,Mandolinë,1,Maria Akshija,1,Marie Çurçia,1,Marie Logoreci,2,Marie Qyrsaqi,1,Marigo Poçi,1,Marigo Posio,1,Marigo Pozio,1,Marije Logoreci,1,Marije Qyrsaqi,1,Marin Barleti,2,Marin Sirdani,1,Marino Barlezio,1,Marinus Barletius,1,Mark Dema,1,Mark Kaftalli,1,Mark Kakarriqi,1,Mark Luli,1,Mark Pici,1,Mark Tirta,2,Marketin Pici,1,Maro Kondaj,1,Martin Camaj,6,Martin Gjoka,1,Martin Luther King,1,Martirët katolik të masakruar nga diktatura,1,Marubbi,1,Mary Edith Durham,1,Masar Bushati,1,Mati Kodheli,1,Mati Logoreci,3,Mati Marubi,1,Mazreku Anton,1,Mbi vorr të nanës,1,Mbramja asht larg,1,Mbretëresha Teuta,1,Medin Zhega,1,Medreseja Shkoder,1,Mehdi Guni,1,Mëhill Gjon Pali,1,Mëhill Kasneci,1,Mëhill Kostandin Gjeçi,1,Mehmet Ali Pasha,1,Mehmet Elezi,1,Mehmet Frashëri,1,Mehmet Konica,2,Mehmet Pashë Bushati,1,Mehmet Shehu,2,Melibeu,1,Mentor Quku,3,Meri Zefi,1,Merita Smaja,1,Meshari,1,Meshtari i Malcis,1,Messale,1,Mësuesit e hershëm të Shkodrës,1,Mexhid Yvejsi,1,Mic Sokoli,1,Michael King,1,Mid'hat Frashëri,1,Mid'hat Vogli,1,Midhat Araniti,2,Midhat Frasheri,1,Midhat Vogli,2,Migjeni,10,Migjeni Legjenda,1,Migjeni Luli,1,Migjeni Mjerimi,1,Migjeni Novele,1,Migjeni Theatre,1,Migjeni Zeneli,1,Mihal Popi,1,Mihallaq Luarasi,1,Mikë Mernaçaj,1,Mikel Çeka,1,Mikel Kodheli,1,Mikel Koliqi,2,Mikel Marubi,1,Mikel Prennushi,1,Milan Shuflai,1,Milan Shuflaj,1,Milan Syfflay,1,Millosh Gjergj Nikolla,10,Millosh Nikolla,10,Miloti Zyliha,1,Mimika Luca,1,Mimozat,1,Miriam Bruçeti,1,Miss Bjeshka,1,Missal,1,Mit'hat Araniti,2,Mit'hat Frashëri,1,Mit’hat Frashëri,1,Mita Jakova,2,Mithat Araniti,2,Mithat Frasheri,1,Mitologji,1,Mitologjia shqiptare,2,Mjerimi Migjeni,1,Mjeshtri i Madh i Artit,1,Mnelës,1,Moisi Arianit Golemi,1,Moisi Golemi,1,Moj e vogla si florini,1,Mojsi Golemi,1,Molla Ferhati,1,Mosi Hilë,1,Mother Teresa,1,Motres Pipa,1,Mrika Mernacaj,1,Mrika Mernaçaj,1,Muaji i Ramazan,1,Muaji i Ramazanit,1,Muhamed Nasirudin el-Albani,1,Muhamed Sytari,2,Muhamet Bekteshi,1,Muhamet Sahatçia,1,Muhammad Nasir-ud-Din al-Albani,1,Muharrem Gjylbegu,1,Muho Asllani,2,Musa Gjylbegu,1,Musa Juka,1,Musa Kopliku,1,Musine Kokalari,2,Musine Musine,1,Mustafa Qulli,1,Mustafa Reshit Pashë Bushati,1,Mustafë Dervishi,1,Muza Musine,1,Muzafer Pipa,1,Muzeu i diktaturës,1,Muzeu Kombëtar i Fotografisë Marubi,3,Muzeumi Historik Shkoder,3,Muzg mërgimi,1,Muzika Popullore Shkodrane,1,Muzika Popullore Shqiptare,2,Muzikanti Tonin Harapi,1,Myfarete Laze,1,Myftar Uruçi,1,Myslym Peza,1,Myzafer Pipa,4,Nadjezhda N. Gicko-Shamova,1,Naim Frashëri,27,Nakdo Monici,2,Nanë e përbashkët,1,Nasho Jorgaqi,2,Nasiruddin Albani,1,Nasirudin Albani,1,Nasirudin Nexhati,1,Nasuf Dizdari,2,Nderi i Sportit Shqiptar,1,Ndoc Camaj,1,Ndoc Çefa,1,Ndoc Gurashi,2,Ndoc Martini,1,Ndoc Martini Camaj,1,Ndoc Mazi,1,Ndoc Nikaj,3,Ndoc Shllaku,1,Ndoc Xhuxha,1,Ndok Illia,1,Ndre Mjeda,13,Ndrek Luca,1,Ndrek Saraçi,1,Ndrek Shkjezi,1,Ndrekë Luca,1,Ndrekë Pici,1,Ndrekë Shkjezi,1,Ndue Kasneci,1,Nedret Pipa,3,Nefail Piraniqi,1,Nemesis,1,Nëna dhe femija,1,Nënë Tereza,1,Nexhmi Bushati,3,Nexhmije Xhunglini,1,Ngadhnija e Kryqit,1,Ngritja e flamurit në Krujë,1,Ngritja e flamurit në Vlorë,2,Nik Gjergji,1,Nikë Kasneci,1,Nikë Mernaçaj,1,Nikita Hrushov,1,Niko Pojani,1,Nikol Dakaj,1,Nikoleta Shoshi,1,Nikolin Muzhani,1,Nikolin Pici,1,Nikoll Dakajt,1,Nikoll Kaqorri,1,Nikolla Shurbani,1,Nikollë Daka,1,Nikollë Dakaj,1,Nikollë Idromeno,1,Nikolle Kacorri,1,Nine Temali,1,Nine Zamputti,1,Njazi Kazazi,1,Një jetë e re po lulëzon gërmadhash,1,Nji lule vjeshtet,1,Njih vetveten,1,Nora e Hotit,1,Nora e Kelmendit,1,Nosh Xhuxha,1,Notable People,218,Notarët shkodran,1,Noti shkodran,1,Novela Migjenit,1,Novelë mbi krizë,1,Noz Martini Zamaj,1,Nuh Sahatçia,1,Nuse Shkodrane,1,O moj Shqipni e mjera Shqipni,1,Odisea,1,Ollga Luarasi,1,Ollga Nikolla,1,Online Shopping,1,Onomastika Dardane,1,Onufri,1,Opera Mrika,1,Ora e Maleve,1,Organizata Antikomuniste,1,Orkestra Frymore ne Shkoder,1,Orlandi i çmendun,1,Orlando Furioso,1,Osja i falltores,1,Osja i Fallxheshës,1,Osman Jonuzi,1,Osman Kuka,1,Oso Baroti,1,Oso Kuka,1,Osoja i falltores,1,Osoja i Fallxheshës,1,Our lady of shkodra,1,Paç Kovaçi,1,Pader Anton Harapi,2,Pajtorja e Shkodres,1,Pal Ejlli,1,Pal Engjëlli,1,Pal Ëngjelli,1,Palok Kurti,1,Palok Nika,1,Palok Prek Gjergji,1,Palokë Kurti,5,Palokë Nika,1,Pandeli Cale,1,Paolina Kodheli,1,Papa Jani,1,Papa Tani,1,Papa Xhuvani,1,Parku i Taraboshit,1,Parku Kombëtar i Thethit,1,Parlamenti shqiptar 1921,1,Pashalleku Shkodres,1,Pashk Gjeçi,1,Pashk Misloca,1,Pashket Katolike,1,Pashket Ortodokse,1,Pashko Gjeçaj,1,Pashko Gjeçi,1,Pashko Vasa,3,Pasticeri ne Shkoder,1,Paulin Lacaj,1,Paulin Ndoja,1,Paulin Preka,1,Paulin Selimi,1,Paulus Angelus,1,Pavaresia e Shqiperise,1,Pavlin Pali,1,Pëllumb Xhufi,1,Per shkodrant,1,Per shkodren,3,Pergamena e Shkodrës,1,Perikli Jorgoni,2,Perpara derës së Parrizit,1,Perpjekja Shqiptare,1,Përse unë nuk jam komunist,1,Persekutimi komunist,1,Pesë Maj,1,Peter Barlt,1,Petrotta Gaetano,1,Philip Nogga,1,Philippe Nogga,1,Photoshop,1,Piceri ne Shkoder,1,Pier Kolond,1,Pietro Marubbi,1,Piktorët Shqiptarë,7,Pina Thani,1,Pipa Arshi,2,Pjerin Ashiku,1,Pjerin Ndreka,1,Pjetër Dungu,1,Pjetër Engjëlli,1,Pjeter Gaci,2,Pjetër Gaci,1,Pjeter Gjini,1,Pjetër Gjini,1,Pjeter Gjoka,1,Pjetër Gjoka,1,Pjetër Logoreci,1,Pjetër Marubi,4,Pjeter Pepa,1,Pjetër Pepa,1,Pjetër Saraçi,1,Pjetër Zarishi,1,Pjetro Marubbi,1,Pleqnija,1,Poema Lissus,1,Poema Mjerimit,1,Poema Qerbelaja,19,Poema Qerbelajsë,1,Poema Qerbelasë,5,Poetit të vdekun,1,Poezi Martin Camaj,1,Poezi nga Gasper Pali,1,Poezi per shkodren,1,Poezi Robert Shvarc,1,Poezija e rilindjes,1,Portreti i Skënderbeut,1,Posta e Shqypnisë,1,Postribas,1,Postribës,1,Prel Gjoni,1,Prend Doçi,1,Prendimi i andrrimeve,1,Preng Doçi,1,Preng Jakova,1,Prengë Bib Doda,1,Prenk Doçi,1,Prenk Doda,1,Prenk Jakova,1,Prenk Pllumi,1,Prenkë Jakova,3,Primo Docci,1,Primo Dochi,1,Primo Shllaku,2,Principata Balshajve,1,Principata e Shkodrës,1,Prroni i Çepit,1,Psalm muzgu,1,Puka,1,Pukjan,1,Pultit,1,Qarku Shkoder,24,Qarku Shkodrës,21,Qazim Dervishi,1,Qazim Mulleti,2,Qemal Draçini,2,Qemal Stafa,8,Qerbelaja,19,Qerim Vrioni,2,Qielli mbi oborr,1,Qortimet e vjeshtës,1,Qyfyre të Rrem Voglit,1,Qyteti i biçikletave,1,Racizmi ne Gjermani,1,Ramadan Sokoli,1,Ramazan Rragami,1,Ramazan Xhepa,1,Rapsodi i malit,1,Rashik Dino,1,Razma,1,Restorante ne Shkoder,1,Revista Fryma,1,Revista Hosteni,1,Revista Hylli i Dritës,1,Revista Shejzat,1,Rexhai Kosturi,1,Rezzo Schlauch,1,Rifat Frashëri,1,Rikard Ljarja,1,Rikthejeni Fishtën në tekstet shkollore,1,Ringjallja Jezusit,1,Ringjallja Krishtit,1,Riza Dani,1,Riza Kaduku,1,Riza Lahi,4,Riza Tafilaku,1,Robert Elsi,1,Robert Elsie,2,Robert Schwartz,3,Robert Shvarc,3,Robert Shvarcin,1,Romeo Gurakuqi,1,Romolo Zamputti,1,Rosela Gjylbegu,1,Roza Anagnosti,1,Roza Saraçi,1,Roza Xhuxha,2,Rozafa Castle,1,Rozafa Luca,1,Rrem Vogli,2,Rreth flamurit të përbashkuar,1,Rreth Shkodres,3,Rrethi Malesi e Madhe,2,Rrethi Puke,2,Rrethi Pukës,1,Rrethi Shkoder,20,Rrethi Shkodres,18,Rrethimi i Shkodrës,2,Rreziku i blerjeve ne internet,1,Rrok Dajçi,1,Rrok Zojsi,1,Rrok Zojzi,1,Rrota Simon,1,Rrugash,1,Ruginë Balsha,1,Sabri Koçi,1,Sadete Juka,1,Sadik Bejko,1,Sadik Spahija,1,Safete Juka,1,Sahati i Inglizit,1,Sait Boshnjaku,1,Sait Hoxha,1,Salih Boriçi,1,Salih Efendi Myftia,1,Salih Hoxha,1,Salih Myftia,1,Sami Frashëri,2,Sander Ashta,1,Sandër Ashta,1,Sandër Prosi,1,Sander Ruci,1,Sandër Ruçi,1,Sandër Saraçi,1,Sanxhaku Shkodres,1,Sara Smaja,1,Saraçi Sandër,1,Scutari,1,Seit Boshnjaku,1,Sejfi Vllamasi,1,Selami Tabaku,1,Semundja malarjes,1,Serafin Fanko,1,Shalës,1,Shan Pici,1,Shantoja Lazër,1,Sharkia,1,Sheboja,1,Shefqet Korça,1,Shefqet Ndroqi,1,Shegani,1,Shegës së kopshtit,1,Shën Pjetri,1,Sherbime Katering ne Shkoder,1,Sherbime Taksi ne Shkoder,1,Shimshir,1,Shimshirëve,1,Shin Dong Hyuk,1,Shiroka,4,Shiroka Frederik,1,Shirokë,1,Shiu mbi lum,1,Shkëlzen Doçi,1,Shkenca dhe jeta,1,Shko Dallëndyshe,1,Shko Meshar,1,Shko ti,1,Shkodër,5,Shkoders,1,Shkodra,4,Shkodra asht,1,Shkodra asht nji jetë,1,Shkodra dhe historia e saj,2,Shkodra dhe kultura e saj,1,Shkodra dhe motet,3,Shkodra dhe Venediku,1,Shkodra djepi i kultures,1,Shkodra e vjetër,4,Shkodra foto te vjetra,1,Shkodra gjate mesjetes,1,Shkodra historia,1,Shkodra Kryeqytet,1,Shkodra në mbramje,1,Shkodra në mëngjese,1,Shkodra ne shekuj,1,Shkodra ne vite,1,Shkodra në zheg,1,Shkodra Sot,13,ShkodraDaily,3,Shkodranas,1,Shkodrane,1,Shkodranet neper bote,4,Shkodrania,1,Shkodranja,1,Shkolla e Mesme Artistike Prenkë Jakova,2,Shkolla e Muzikës Prenkë Jakova,2,Shkolla e Shirokës,1,Shkollat e para shqipe në Shkodër,1,Shkrimtari Xhahid Bushati,1,Shllaku Lec,1,Shllakut,1,Shoqëria Bashkimi,1,Shoqëria Bogdani,1,Shoqëria Rozafat,2,Shoshit,1,Shote Galica,1,Shpirti i mjerë,1,Shpirti poetik i Tano Banushit,1,Shprehje shkodrane,1,Shqipëria,1,Shqipëria kampione e Ballkanit,1,Shqiptarët në Odesa,1,Shqiptarët në Ukrainë,1,Shqynija,1,Shqypnija e lirë,1,Shqypnisë,1,Shqypria,1,Shqyptari Frati Shqypnija,1,Shtatzania,1,Shtatzënia,1,Shtëpia e Pionierit,1,Shtëpise sime,1,Shtigjet tona te veshtira,1,Shtjefën Gjeçovi,3,Shtjefën Konstandin,1,Shtjefen Palushi,1,Shtjefën Palushi,1,Shtypshkronja Nikaj,1,Shuk Prifti,1,Shyqyri Alushi,1,Si falet nje femi per Atdhe,1,Si lind jeta,1,Si të dallojmë floririn,1,Siç më thotë nënua plakë,1,Sikur t'isha djalë,1,Sikur të isha djalë,1,Simon Gjoni,1,Simon Jubani,1,Simon Pepa,1,Simon Rrota,2,Simon Simonidhi,1,Simpoziumin Shkencor,1,Skanjeti Andrea,1,Skënder Luarasi,1,Skënder Muça,1,Skenderbeu,5,Skënderbeu,2,Skifter Këlliçi,1,Smajl Martini,1,Sokol Gjoka,1,Sokol Rama,1,Sokoli e Mirja,1,Sokoli Ramadan,1,Spiro Dede,1,Sport,10,Sporti i notit,1,Statuta et ordinationes capituli eçlesiae Cathedralis Drivastensis,1,Statutet e Drishtit,1,Statutet e Shkodrës,1,Stavro Skendi,1,Sterbeqi,1,Studime ne Gjermani,1,Studimeve Albanologjike,1,Studiuesi i traditave tona etnokulturore,1,Sulejman Dibra,2,T’falun Atdhetarit të Kosovës,1,Tahir Dizdari,1,Tamara Gaci,1,Tamara Kudrickaja,1,Tamburja,1,Tani Petrotta,1,Tano Banushi,3,Tasho Lako,1,Tava e Krapit,2,Tave Krapi,2,Tave peshku shkodrane,1,Te jetosh ne Gjermani,1,Të korrunat,1,Te ura e Sutjeskës,1,Teatri Migjeni,38,Teatri Popullor,1,Tef Palushi,2,Tefë Kuqani,1,Tefë Pici,1,Telepatia,1,Temalit,1,Teodor Haxhi Filipi,1,Tërmeti 1979,1,Teufik Duka,1,Teufik Gjyli,1,Thanje shkodrane,1,The Albanians,1,The Guardian,1,The Passenger in Cabin 54,1,The Siege of Shkodra,1,The X Factor Albania,1,Thenie shkodrane,1,Theodor Anton Max Ippen,1,Theodor Ippen,1,Theron J. Damon,1,Theth,2,Theth National Park,1,Thethi,2,Tingëllim për Shkodrën,1,Tinka Kurti,4,Tinka Thani,2,Tish Daija,1,Tomor Dani,1,Tomor Osmani,6,Tonin Çobani,1,Tonin Harapi,1,Tonin Tërshana,1,Tonin Zadeja,2,Tourism,7,Tradita Shkodrane,1,Traditat tona,1,Trashëgimia letrare e Qemal Stafës,5,Tringa,1,Tringa e Grudës,1,Tringa Smajl Martinit,1,Tringë Smajli,2,Tringë Smajlja,2,Tuj kujtue Fishten,1,Tuk Jakova,3,Tul Gjuri,1,Tulipani i pyllit,1,Tulipani i Sharrit,1,Tulipani shqiptar,1,Turizem,2,Turizmi ne Shkoder,1,Unë kam një ëndërr,1,Universiteti,1,Universiteti Luigj Gurakuqi,1,Universiteti Shkodrës,1,Ura Art e Bahçallekut,1,Ura e Bahcallekut,1,Ura Mesit,1,Urdhnimet e poezis,1,Urime për Vitin e Ri,1,Va Dejas,1,Vaçe Zela,1,Vaji i Bylbylit,1,Vajz Shkodrane,1,Valentini Giuseppe,1,Valentini Zef,1,Vangjel Gjika,1,Vangjel Kika,1,Vargu i jetës,1,Vasil Shanto,1,Vaso Pashë Shkodrani,2,Vau Dejës,1,Vegim mendimesh,1,Vëgimi,1,Vegla muzikore,1,Vehbi Ismaili,1,Vehbi Sulejman Gavoçi,1,Vehdi Gavoçi,1,Veli Stafa,1,Velikopoje,1,Velipoja,1,Velipojak,1,Velipojë,1,Velipojes,1,Vëllavrasi,1,Vendet më të mbrojtura në botë,1,Vëndi im,1,Vendit tem,1,Veprimtar i çështjes kombëtare,1,Veprimtari Kulturore Artistike,3,Vera Bitani,1,Vera Bregu,1,Vermosh,1,Vermoshi,1,Vesel Rizvanolli,1,Vigut,1,Viktor Bruçeti,1,Viktor Koliqi,2,Viktor Shiroka,1,Vildan Tufi,1,Vilhelm Teli,1,Vinçenc Prendushi,3,Vinçenc Prennushi,4,Vinçenc Prenushi,2,Vincens Penushi,1,Violeta Sekuj,1,Violeta Zefi,1,Virtyti,1,Virusi i terbimit,1,Viti Shahini,1,Vitore Nino,1,Vitore Ujka,1,Vjeshtë,1,Vjosa Jakova,1,Vllaznia,9,Vllaznia not,1,Vllaznia Shkodres,1,Vojsava Kastrioti,1,Vojsava Triballi,1,Vojsava Tripalda,1,Vorri i Skander Begut,1,Vorri nanes,1,Vox Populi,1,Vrasja Luigj Guqakuqit,1,Vuksan Gela,1,Vulashi Lulzim,1,Wassa Effendi,2,Welcome to Shkodra,8,Willy Kamsi,2,Xhahid Bushati,1,Xhambazet,1,Xhamia e Parrucës,1,Xhamia e Plumbit,1,Xhamia e Plumit,1,Xhelal Baku,1,Xhelal Zejneli,1,Xhemal Broja,1,Xhemal Bushati,1,Xhemal Naipi,1,Xhevahir Spahiu,1,Xhevdet Hafizi,1,Xhuvani Aleksander,1,Yanitza Martinaj,1,Zafina Vasa,1,Zana popullore,1,Zani i Shna Ndout,2,Zef Ahmeti,1,Zef Deda,3,Zef Jubani,1,Zef Kadarja,1,Zef Kolombi,1,Zef Kurti,1,Zef Mala,1,Zef Malaj,1,Zef Malja,1,Zef Ndoci,1,Zef Pellumbi,1,Zef Pllumi,1,Zef Saraçi,1,Zef Valentini,1,Zef Zorba,2,Zekë Ndoci,1,Zeneli Migjeni,1,Zhan d’Arka shqiptare,1,Zhega Medin,1,Zhvillimi arsimit në Shkodër,1,Zog Dushmani,1,Zog Sakoli,1,Zogaj,3,Zoja e Kalase,2,Zoja e Keshillit te mire,2,Zoja e Shkodres,2,Zonja Z,1,Zotnis,1,Zydi Bakalli,1,Zyliha Miloti,1,
ltr
item
Shkodra Daily: Gaspër Çurçia
Gaspër Çurçia
Gaspër Çurçia lindi më 13 nëntor 1934, në Shkodër. Instrumentist, kompozitor, orkestrues, dirigjenti i të parës orkestër xhazi në skenë, një Louis Armstrong shqiptar që shpërfilli diktaturen komuniste ...
https://4.bp.blogspot.com/-J8CgTKXjsNA/WHp4dUITvlI/AAAAAAAADO4/btVqoLHhcMQpMBidYmtsxXwlpsJtOUksACLcB/s1600/Gasper_Curcia.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-J8CgTKXjsNA/WHp4dUITvlI/AAAAAAAADO4/btVqoLHhcMQpMBidYmtsxXwlpsJtOUksACLcB/s72-c/Gasper_Curcia.jpg
Shkodra Daily
http://www.shkodradaily.com/2017/01/gasper-curcia.html
http://www.shkodradaily.com/
http://www.shkodradaily.com/
http://www.shkodradaily.com/2017/01/gasper-curcia.html
true
4794096214637195701
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy