Banka Globale e Farave

Banka Globale e Farerave
Kjo është një kasafortë gjigante gërmuan në një akullnajë në Norvegji, në ishujt Svalbard: këtu janë të ruajtura dhe të mbrojtura asetet më të vlefshme të njerëzimit.

Svalbard Seed Global Vault është një kasafortë gjigante në mes të akullnajave, mijëra kilometra nga Poli i Veriut, në ishujt Svalbard (Norvegji): asetet që ruhen në këto bunkerë të sigurtë nga çdo katastrofë e mundshme janë ndër më të vlefshmet në botë.
Jo vepra arti, gurë të rrallë ose metale të çmuara, por fara: oriz, grurë, fasule, patëllxhan, patate, etj. Çdo gjë që mund të mbillet dhe gjithçka që nevojitet për t'u ruajtur për biodiversitetin.

Në Norvegji ka me qindra e mijëra fara të depozituara në 18 gradë nën zero, për të siguruar mbijetesën e tyre në rast lufte ose kataklizëm. Në atë temperaturë - sigurojnë ekspertët - farat mund të mbijetojnë për mijëra vjet (edhe 20.000).

Banka Globale e Farave është e sponsorizuar dhe financuar nga Qeveria Norvegjeze dhe e mbështetur nga FAO, Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë.

Por në rast të ndonjë katastrofe, nuk do të jetë burimi i vetëm në gjendje për të garantuar mbijetesën: në shumë vende të botës është në fakt një "bankë kombëtare" për fara ose të paktën një rrjet institucionesh që sigurojnë ruajtjen e farave, kryesisht në universitete dhe qendra kërkimore.

COMMENTS