Çfarë është telepatia?

Historia e një aftësie mendore që shumë persona do dëshironin të kishin.

Çfarë është telepatia
Termi "Telepati" u propozua në vitin 1882 nga FWH Myers, një studiues britanik i paranormales. Rrjedh nga greqishtja tele (larg) dhe pathos (ndjenjë). Tregon një proçes hipotetik në të cilin një person merr informacione në lidhje me mendimet apo përvojat e një personi tjetër, pa ndërmjetësimin e shqisave (shikimi, dëgjimi, prekje). Për të bërë të qartë konceptin, telepatia është kur: ju jeni pranë derës, por nuk keni akoma trokitur, dhe personi që gjendet nga ana tjetër e hap derën në të njëjtën kohë.
Studimet e kryera deri më sot, megjithatë, kurrë nuk kanë qenë në gjendje për të konfirmuar bindshëm ekzistencën e këtij fenomeni.

Telepatia me të vërtetë ekziston?

Në vitet tridhjetë psikologu Joseph Bankat Rhine bëri një seri eksperimentesh që, në fillim, dha rezultate pozitive. Megjithatë, një shqyrtim i kujdesshëm i mënyrës se si u zhvilluan këto eksperimente zbuloi se nuk përjashtohej mundësia që palët e përfshira të komunikonin me njëri-tjetrin. Kur kjo mundësi u eliminua, Rhine nuk mori ndonjë rezultat pozitiv. Në vitet gjashtëdhjetë u provua një tjetër mënyrë: një person i përqendruar tek një fotografi u përpoq të transmetojë imazhin tek një person tjetër në gjumë. Edhe në këtë rast ka pasur disa rezultate interesante, por kur u kontrollua nga afër, se nuk ka pasur rrjedhje të informacioneve, rezultatet u zhdukën. Kohët e fundit, janë bërë përpjekje me persona në një gjendje të privimi ndijor (në errësirë ​​dhe në heshtje totale), një kusht që, sipas disave, do të favorizonte transmetimin e mendimit. Përsëri, nga kontrollet dhe verifikimet e rrepta është përgënjeshtruar ajo që në fillim dukej si rrezultat pozitiv.

Mund të themi, pra, që deri tani hipoteza e telepatisë mbetet vetëm teorike dhe jo e provuar.

COMMENTS