Bushatllinjtë e Shkodrës

Bushatllinjtë janë ndër fiset më të mëdha në Shkodër. Kjo familje feudale me origjinë shqiptare, njihet mjaft në Shkodër që në shekullin e XV, për traditën e saj të sundimit e ndikimit në qytet e krahinë. Nga kjo familje e madhe shkodrane, që mbas periudhës së vezirëve e deri në dekata të vona dolën udhëheqës e prinjës të popullit, qoftë në raste revoltash, qoftë ndër beteja për mbrojtjen e atdheut. Hysen e Jusuf Begu, janë të dy eksponentë të kryengritjes popullore të quajtur kryengritja e Hamz Kazazit në vitin 1834, nipi i tyre Selimi i Tahir Begut mori pjesë aktive në luftën e Miletit dhe në Lidhjen e Prizrenit. Reshit Begu, mori pjesë si prijës i çetave shkodrane në luftrat kundër Malit të Zi në vitin 1876 dhe u dekorua për trimërinë e tij. Beqir Begu i priu shkodranëve në luftën e Shpuzës, krahas Dasho Shkrelit.

Sabri Bushati
Hafiz Sabri Bushati
Këtyre burrave populli shqiptar u ka kënduar këngë trimërie. Shaban Begu, djali i Ali Begut u shqua si luftëtar i Lidhjes së Prizrenit, sikurse e tregon dhe kënga e kalasë së Tivarit, pasi ai ishte prijësi i luftëtarëve shkodranë që luftuan për mbrojtjen e kësaj kështjelle. Shaqir Begu, djali i Shabanit, kryesoi çetën shkodrane në luftën e Miletit, dhe luftoi trimërisht në Rrzhanicë krahas me Dedë Gjo Lulin, kundër malazezëve. Xhemal Shaqir Bushati dhe Visho Bushati, dhanë kontributin e tyre si patriotë që para shpalljes së pavarësisë, dhe më vonë u zgjodhën nga populli deputetë e anëtarë asambleje bashkiake. Në skenën e politikës shqiptare shfaqen Sylço Begu (Bushati), në luftën e Koplikut dhe Maliq Bushati, deputet, ministër e kryeministër në vitet 1941-1943. Këtij fisi i takojnë dhe klerikët e njohur Haxhi Haliti, Molla Rrustemi dhe Haxhi Sabri Bushati.

Dy oficierë të njohur të xhandarmërisë shqiptare në vitet 1920-1924 kanë qenë Malo Begu, nënkolonel, emigrant politik 1925-1939 dhe Hasan Begu. Nga familja e Bushatllinjve, gjatë Luftës së Dytë Botërore ranë dëshmorë Nuri Bushati dhe Shyqyri Bushati. Pas çlirimit, pjesëtarë të shquar të kësaj familjeje pësuan persekutime nga më të rëndat. Pati shumë të pushkatuar, të burgosur, të internur dhe të arratisur. Janë pushkatuar Sylço Bushati (Begu), Maliq Bushati dhe Qazim Bushati. Janë dënuar 15 prej tyre, si Myfti Myrto Bushati, Sheuki Bushati, Met Bushati, Maliq Xhemal Bushati, Refik Bushati, Haki Bushati, Ahmet Emin Bushati, Myfit Qamil Bushati, etj., janë internuar Hamdi e Fadil Bushati, ndërsa janë arratisur 5 vetë, Xhelal, Enver, Mustafa, Irfan, Njazi Bushati.

Reshit Bushati, shtepija shkoder
Ish-shtepia e Reshit Bej Bushatit

Historia e familjes më të madhe dhe më të njohur të Shkodrës, asaj të Bushatllinjve


Prejardhja e Bushatllinjve lidhet ngushtë me emrin Bushat, një fshat shumë i hershëm i Shkodrës që ndeshet në dokumenta që në gjysmën e dytë të shekullit XVII. Origjina e kësaj familjeje të vjetër feudale shqiptare është në fshatin Bushat të Shkodrës, dhe ajo kishte autoritet e privilegje që në shekullin e XV, të periudhës së para pushtimit osman. Pema gjenealogjike e Bushatllinjve është mjaft e dendur dhe ka 5 degë kryesore, në dukje të pavarura nga njëra-tjetra, dhe ku një pjesë e saj është botuar për herë të parë në vitin 1927 në numrin 12 të revistës Dituria, nga njëri prej pinjollëve të kësaj familjeje, Hamdi Bushati. Kjo pemë e pjesshme është nxjerrë nga pema e përgjithshme, që qarkullonte në disa familje Bushatllinjsh. Pavarësisht pretendimeve të disa studiuesve sllavë për ta nxjerrë këtë familje me origjinë sllave, asnjëherë kjo nuk është vërtetuar dhe është fakt i njohur që të gjithë studiuesit e mirëfilltë turq dhe shqiptarë e kanë vërtetuar se kjo familje ishte shqiptare, me saraje në Bushat e që më vonë për vetë rolin e vendin që zuri në histori, u vendos në kryeqendrën e Veriut - në Shkodër.

Në historinë tonë kombëtare, tema e Bushatllinjëve të Shkodrës zë më rëndësi për faktin se ato drejtuan për 75 vjet Pashallekun e Shkodrës që u dallua për tendencën për autonomi dhe shkëputje nga Turqia si dhe zhvillimin ekonomik e kulturor pozitiv që pati. Sundimi i tyre i përket fazës së dytë të administrimit të Shkodrës nga Turqia, në vitet 1757-1831, e që historiografia e quan periudha e sundimit të pashallekut të Shkodrës. Për Bushatllinjtë ka të dhëna të shumta gojore, të dhëna biblografike dhe dokumentacion autentik si në gjuhën shqipe ashtu dhe në turqisht. Themeluesi i dinastisë së Bushatllinjve është Mehmet Pashë Palku, me të cilin fillon një periudhë e mirë stabiliteti, me faljen e gjaqeve, bashkimin e Shkodrës me Malësinë e Madhe e Mirditën, zgjerimin e kufijve deri në Pejë dhe në Jug deri në Elbasan. Në këtë periudhë bie në sy politika e tij drejt shkëputjes nga Turqia. Zhvillimi ekonomik, toleranca fetare, mirëkuptimi e lidhjet për bashkim i jepnin forcë këtij pashalleku, aq më tepër kur në politikën e jashtme ruhej njëfarë ekuilibri, kurdoherë në interes të vendit. Ai u bë sundimtar i Shkodrës në vitin 1757 dhe me të filloi një periudhë e re sundimi ku bie në sy ringjallja e dëshirës së shqiptarëve për t'u shkëputur nga Turqia.

Xhemal Bushati
Xhemal Bushati,
ministër në qeverinë e Nolit, deputet

Mehmet Pashë Bushatlliu është i pari Pasha shqiptar që në gjysmën e shekullit të XVIII, do të ngrejë flamurin e krengritjes ndaj Turqisë. Kjo do të bëjë që Bushatllinjtë të hyjnë në historiografinë botërore. Me Mehmet Pashë Plakun (Bushatliu) nis periudha më e shkëlqyer e dinastisë së Bushatllinjve që zgjati rreth 100 vjet deri me kapitullimin e Mustafa Pashës, Vezir i fundit i tyre. Gjatë sundimit të tij afro 20-vjeçar si ishte Vezir i sanxhakut të Shkodrës dhe u bë i njohur në historiografinë shqiptare dhe atë të huaj për aftësitë e tij si ushtarak e administrator. Fillimisht ndoqi një politikë elastike ndaj Turqisë dhe pas fuqizimit të tij filloi të mos respektonte detyrimet ndaj Portës së Lartë, e cila në vitin 1775 e helmoi tinëzisht.

Sipas historianëve ai pati merita se ishte i pari që hapi shtigjet e një modeli të ri vetësundimi, ngriti flamurin e mosbindjes ndaj urdhëresave sulltanore me qëllim shkëputjen, duke patur guximin të deklarohej si autonom në qeverisjen e vendit. Mehmet Pashë Bushatlliu ndihmoi në bashkimin e qytetarëve të përçarë të Shkodrës nga konfliktet e feudalëve paraardhës si dhe në harmoninë bashkëfetare, duke siguruar bashkëpunimin e tyre në planin politik, administrativ e shoqëror. Në vitin 1773, ndërtoi Xhaminë e Plumbit sipas stilit të xhamive të Stambollit, objekt ky që aktualisht është monument kulture, një ndër më të bukurit që ka Shkodra, por funksionon dhe si vend lutjesh. Pasardhësi i tij Mustafa Pasha, ishte djali i madh i Mehmetit dhe luante rol të rëndësishëm në administrimin e brendshëm të pashallekut. Porta e Lartë nuk e njohu asnjëherë atë si sundimtar të Shkodrës, e përdori ndër shërbime luftarake dhe në vitin 1779 ra viktimë e një helmimi nga ana e Sulltanit, që ushqente urrejtje ndaj Bushatllinjve.

Pas tij, Pashalleku i Shkodrës drejtohet nga ajo që historianët e kanë quajtur figurën kryesore, Kara Mahmut Pasha. Trimëritë e Kara Mahmut Pashë Bushatit janë trashëguar në legjenda, këngë e rrëfime të popullit në breza, por pozitive në periudhën e sundimit të tij mbetën dëshira e puna për bashkim, toleranca fetare, politika e jashtme aktive që ai ndoqi dhe për të cilat ekzistojnë dokumenta e botime sllave, turke, italiane, gjermane, austriake. Ai punoi për krijimin e një konfederate ilirike, kryetar i së cilës u zgjodh. Kara Mahmut Pashë Bushatliu u emërua nga Porta e Lartë si Vezir i Shkodrës. Efektivisht ai e ka sunduar Shkodrën nga viti 1775, por sipas të dhënave të historianit turik A. Xhevdet, ai u njoh zyrtarisht si sundimtar i Shkodrës në vitet 1779-1780. Mbështetur në arkivin e Venedikut, autori S. Naçi si vit të zyrtarizimit të Kara Mahmutit, jep vitin 1778.

Kara Mahmut Bushati
Kara Mahmut Bushatliu - pikturë

Zgjerimi i ndikimit të tij, bëri që Turqia t'i hiqte emërimin e vezirit dhe të dërgonte disa herë ushtri ndëshkuese ndaj tij. Me synimin që të shkëputej nga Turqia ai hyri në kontakte me oborret perandorake të Rusisë dhe Austrisë. Synimi ambicioz i tij ishte të bëhej sundimtar i gjithë Shqipërisë, duke pasuar Gjergj Kastriotin. Me këtë synim ai organizoi një kuvend në Podgoricë, në mars 1786, me qëllim bashkimin e forcave që do të luftonin kundër Turqisë dhe krijimin e Konfederatës Ilirike. Vritet më 22 shtator në afërsi të fshatit Kruz në luftë me malazeztë. Koka e tij u nda nga trupi dhe u depozitua në kuvendin e Cetinës, ndërsa thuhet se austriakët, gjatë Luftës së Parë Botërore më 1914, kur pushtuan Cetinën e morën kokën e Kara Mahmutit dhe e vendosën në muzeun e Vjenës. Vdekja e tij i gëzoi mjaft malazeztë, të cilët shihnin tek Kara Mahmut Bushatliu një pengesë të pakapërcyeshme për pushtimin e tokave shqiptare.

Sukseset që ai arriti në fuqizimin e pashallekut të Shkodrës gjatë 21 viteve që e udhëhoqi lidhen me aftësitë e talentin e tij dhe me mbështetjen që siguroi nga shtresa të ndryshme të shoqërisë si feudalë, tregtarë, zejtarë, malësorë. Ai diti të shfrytëzonte momente kritike në qeverinë osmane për të forcuar pozitat e tij brenda pashallekut. Ndoqi një politikë të urtë sociale, ekonomike, juridike e arsimore. Pas vdekjes së Kara Mahmutit, pashallekun e drejtoi vëllai i tij Ibrahim Pashë Bushati. Historiografët osmanë e paraqesin Ibrahim Pashën si një sundimtar të bindur ndaj Turqisë që nuk veproi si paraardhësit e tij duke u rebeluar herë pas here ndaj Portës së Lartë. Vdiq në vitin 1809.

Mehmet Pashë Bushatliu ishte një tjetër pinjoll i kësaj familje që në vitin 1825, gëzonte mjaft përkrahje në fshatra e malësi. U vra me atentat në pabesi. Mustafa Pashë Bushati drejtoi në vitet 1810-1831. Ai vdiq në Medinë në vitin 1860. Populli ka ruajtur e përcjellë mjaft dëshmi, gojëdhëna e anekdota që lidhen me sundimin e Bushtllinjve dhe përfaqësuesve më të njohur të tyre. Pashalleku i Shkodrës ishte një formacion politik që bashkoi një pjesë të madhe të Shqipërisë veriore, u krijua 20 vjet para atij të Janinës dhe jetoi 10 vjet më shumë se ai. Gjatë 75 vjetëve të ekzistencës së vet, (1757- 1831) ai u qeveris pa ndërprerje prej 5 përfaqësuesve të familjes së fuqishme feudale të Bushatllinjve të Shkodrës.

ura e vezit kukes
Ura e Vezirit në hyrje të Kukësit të vjetër,
ndërtuar nga Bushatlinjtë

Periudha e parë e ekzistencës së këtij pashalleku përfshin sundimin e Mehmet Pashë Plakut dhe dy djemve të tij, Mustafa Pasha dhe Kara Mahmut Pasha. Gjatë periudhës së dytë, ku shënohet dhe rënia e tij, sunduan dy vezirët Bushatllinj, Ibrahim Pasha dhe djali i nipit të tij Mustafa Pasha.

Disa nga vlerësimet e historianëve për periudhën e pashallekut të Shkodrës:

"Kara Mahmut Pashë Bushatliu është figura më e shquar e Bushatllinjve dhe një nga figurat më të forta që ka nxjerrë Shqipëria gjatë sundimit turk. Me vrasjen e tij, e humbi dhe Shqipëria njëfarë shprese për t'u bërë autonome dhe e pavarur" (Abaz Ermennji, 1996).

"Pashalleku u Shkodrës u bë bërthama e shtetit të ardhshëm shqiptar, për të cilin në fund të fundit bëhej një luftë çlirimtare. Sundimi i Bushatllinjve ka një rëndësi të veçantë historike jo vetëm në kuadrin lokal, por dhe në atë kombëtar. Nuk është e rastit që kujtimi tyre u ruajt në kujtesën e popullit e në gojën e popullit si periudhë lufte çlirimtare dhe si e tillë, ndikoi thellë edhe në Rilindasit, në ideologët e Lëvizjes kombëtare të mëvonshme". (Prof. Dr. Stavri Naçi, Pashalleku i Shkodrës, 1964.)

"Shqiptarët e kanë dashur Kara Mahmutin. Talenti i tij, trimëria e tij, pasuria e tij dhe bindjen e popullit që sundonte, kanë treguar pavarësinë e tij të vërtetë" (Konsulli Francez në Raguzë, 23 tetor 1796).

"Kara Mahmut Bushtliu trashëgoi pushtetin e paraardhësve të tij, babasë e vëllasë të helmuar nga agjentët e Stambollit, dhe e bëri emrin e tij të tmerrshëm për grekët, sllavët e turqit". (A. Galanti, albanolog italian, 1901).

Degëzimet e Bushatllinjve janë pesë dhe këtej kanë rrjehur trashëgimtarë të tyre që vijnë deri sot. Hamdi Bushati, Mësues i Popullit ka bërë një studim të plotë të historisë së Bushatllinjve, bazuar në dokumetacion e bibliografi mjaft të pasur dhe që më tej është pasuruar nga djali i tij Nexhmi Bushati, Mësues i Merituar. Vepra "Bushatllinjtë" parqet në mënyrë të plotë e të detajuar historinë e kësaj familjeje, që është padyshim familja më e madhe në Shkodër. Prania e Bushatllinjve në jetën politike e shoqërore jo vetëm të Shkodrës por të të gjithë vendit vazhdon të jetë aktive edhe pas rënies së pashallekut.

Pasardhësit e tyre nuk e humbën asnjëherë influencën që kishin në popull dhe në qarqet politike e shoqërore. Në vitin 1834, Bushatllinjtë janë aktivë në luftën e quajtur Kryengritja e Hamz Kazazit, si dhe administratorë të qytetit të Shkodrës, me përfaqësues të tyre Isuf e Hysen Begun (Bushati). Duke iu referuar monografisë "Bushatllinjtë" si dhe dëshmive e shënimeve që sjell botuesi i saj, Mësuesi i Merituar Nexhmi Hamdi Bushati, më 1878, Bushatllinjtë përfaqësohen në Lidhjen Shqiptare të Prizrenit me Selim Tahir Begun (Bushati) i cili është delegat, ndërsa Ali Begu (Bushati) ishte drejtues i ushtrive vullnetare në mbrojtje të tokave shqiptare nga copëtimi.

Në një studim të historianit italian Xhino Berri, përmendet një dokument i konsullit austriak Lippih i cili njofton ministrin e tij të jashtëm për krijimin e një partie muhamedane në Shkodër. "Në Shkodër ekziston një parti e ashtuquajtur Muhamedane, e cila sikurse ju kam njoftuar, mban lidhje me konsullatën italiane si miqtë e saj katolikë. Shumica e muhemedanëve që bëjnë pjesë në këtë parti, rrjedhin nga familja e Bushtllinjve ose të afërmit e tyre, fisi më i vjetër në Shkodër, si Reshit Beu, Selim Beu, Shaban Beu etj. Ky i fundit mori pjesë në luftën e Tivarit dhe pas kthimit ka kërkuar mbështetjen e Italisë dhe të Fuqive të Mëdha për të penguar pushtimin e vendit nga Mali i Zi. Për këtë kanë hartuar një peticion të firmosur nga muhamedanë e katolikë". (Dok., arkivi i Muzeut të Shkodrës).

qazim bushati pushkatuar nga komunistet
Qazim Bushati pushkatuar nga komunistët

Djali i tij Shaqir Beu mori pjesë në komandën e trupave shqiptare në betejën e urës së Rrzhanicës, betejë kjo e përjetësuar nga Atë Gjergj Fishta tek "Lahuta e Malcisë". Këtu Shaqir Beu luftoi krah Dedë Gjo Lulit. Të tjerë Bushtllinjë të njohur në këtë kohë janë dhe Haxhi Beu, anëtar i gjykatës në vitin 1802 dhe Hasan Bejtullah Beu, anëtar i këshillit administrativ në vitin 1862. Përfaqësuesit e Bushatllinjve qenë aktivë në luftën politike apo dhe atë të armatosur, për të penguar me çdo kusht copëtimin e trojeve shqiptare. Shaqir Beg Bushati është kryetar Bashkie në Shkodër në vitin 1908 dhe deputet. Xhemal Shaqir Bushati merr pjesë në dy luftra për mbrojtjen e Shkodrës, më 1912-1913 dhe 1920. Ai shfaqet dhe në jetën politike si përfaqësues i Shkodrës në takimin e Bushatit, ku së bashku me përfqësues të qeverisë, klerit e popullit, përgatitën promemorjen dërguar Konferencës së Parisit, kundër copëtimit të tokave shqiptare.

Xhemal Bushati është delegat në kongresin e Lushnjes, në zgjedhjet e vitit 1921 është deputet i Shkodrës, më 1923 zgjidhet asambleist dhe më pas deputet. Në qeverinë e Nolit është ministër dhe më pas, me rikthimin e Zogut arratiset dhe më 1927 është pjesëtar i organizatës antizogiste "Bashkimi Kombëtar". Selim Beu i Tahir Beut (shënim: mbiemrin e kanë Bushati por Beu apo Pasha kanë qenë ofiqet e kohës me të cilat njiheshin nga të gjithë), ishte anëtar i këshillit të administratës pranë valiut, por më 1869 u internua pasi nuk pranonte diskriminimin që i bëhej Shkodrës. Ishte anëtar i degës së Lidhjes së Prizrenit për Shkodrën, dhe pjesëtar i delegacionit shkodran në mbledhjen e parë të Lidhjes së Prizrenit. Më 1894 ishte anëtar i gjykatores së apelit, ndërsa më 1897 me maturi e prestigj arriti të ishte ndër faktorët kryesorë për parandalimin e një vëllavrasjeje ndërfetare në Shkodër. Në luftën e Koplikut shquhet Ahmet Salo Bushati, i cili me ushtarët vullnetarë që drejtonte luftoi në kodrën e Mosketit.

Hasan Bej Bushati është aktiv në luftën kundër serbëve. Muharrem Bej Bushati do të nënshkruante i pari në memorandumin e Lekëve të Malësisë në vitin 1911 i dalur nga mbledhja e Cetinës, memorandum që përmbante 5 kushtet që kryengritësit i vinin Stambollit, duke i paraprirë Memorandumit të Gërçes. Pas Muherrem Bej Bushatit kanë nënshkruar Isa Boletini, Dedë Gjo Luli, Mehmet Shpendi etj. Tjetër përfaqësues i shquar i kësaj familjeje është Sylço Beg Bushati. Në vitin 1913 ai kundërshon Esat Pashë Toptanin për dorëzimin e Shkodrës, madje sipas historianit italian G. Berri, Sylço Begu i afroi Esat Pashës 100 lopë, pasi ai pretendonte se qyteti duhej dorëzuar se nuk kishte ushqime. Sylço Begu ishte protagonist i lëvizjeve politike e shoqërore, ku në vitet 1914-1915 është anëtar i komisionit aministrativ të Shkodrës. Ai ishte Zëvendësprefekt në kohën e Zogut. Mori pjesë si drejtues në Luftën Koplikut. Udhëhoqi xhandarmërinë në kohën e Zogut por në mënyrë demostrative refuzoi rekrutimin e milicisë shqiptare. Në vitin 1943, djali i tij krijoi një çetë nacionaliste. Pas dështimit të Konferencës së Mukjes rreshtohet në kampin antikomunist në Bllokun Indipendent, me qëllim lidhjen me aleatët anglezë.

xhamia plumbit shkoder
Xhamia e Plumbit në Shkodër,
e ngritur nga Mehmet Pashe Bushatliu

Me çlirimin e Shqipërisë fshihet dhe refuzon të largohet nga Shqipëria, pasi duke qenë i moshuar nuk donte të vdiste larg atdheut. Duke e ditur se komunistët do të ndëshkonin ato që e strehonin dhe e fshihnin, Sylço Beg Bushati largohet nga vendi ku qëndronte dhe drejtohet për t'u ndalur tek rrënojat e pabanuara të ish-shtëpisë së vëllait së tij, ku nuk shkelte njeri dhe askush nuk do kishte pasoja. Sipas përshkrimit të bërë nga Ahmet Bushati, Sylço Begu u nis një natë dimri për të vdekur urie apo të ftohtit, në shtëpinë e vëllasë së tij të vogël, e rrënuar 2 muaj më parë nga shpërthimi i municioneve, në livadhin me emrin e tij. Aty u kap nga komunistët, ku nuk mundi të rezistojë dhe pse ishte i armatosur me një nagant, por i ishte ngrirë dora. Pushkatohet me 21 shkurt 1945 së bashku me Dom Lazër Shantojën.

Pasardhës të Sylço Beg Bushatit dhe që u morën me politikë ishte djali i tij i dytë Xhelal Bushati që në vitin 1943 kishte formuar çetën nacionaliste të Postribës. Ai u arratis nga Shqipëria. Myfit Myrto Bushati ishte nipi i Sylço Begut. Myfit Bushati rreshtohet me Ballin Kombëtar por strehon dhe ndihmon dhe aktivistë të Lëvizjes Nacional-Çlirimtare. Në operacionin represiv komunist të Shefqet Peçit e Mehmet Shehut në Shkodër, në 1944-1945, u arrestua dhe u dënua me 30 vjet burgim. Djali i tij Astrit Bushati është deputet i kuvendit të Shqipërisë që nga viti 2001 e në vazhdim.

Një tjetër figurë tipike përfaqësuese e familjes së madhe të Bushatllinjve është dhe Maliq Bushati, një ndër personalitetet politike të shtetit shqiptar të gjysmës së parë të shekullit XX. Bën pjesë më 1914 në Lidhjen Kombëtare dhe ndiqej nga malazeztë. Më 1921 është deputet i Shkodrës dhe rreshtohet me Partinë Popullore. Deri në vitin 1937 është vazhdimisht deputet. Së bashku me Sylço Beg Bushatin, sipas dokumentave të kohës, nuk morën pjesë në Asamblenë Kushtetuese dhe paraqitjen e kurorës mbretërore, mbretit të Italisë.

sylco begu dhe maliq bushati duke shkuar tek mbreti Zogu
Sylço Begu (me kostum kombëtar) dhe Maliq Bushati,
duke shkuar tek Zogu

Në qeverinë e Shefqet Vërlacit, Maliq Bushati ka qenë Ministër i Brendshëm. Në qeverinë e Mustafa Krujës do të jetë Ministër i shtetit. Më 17 shkurt 1943, Maliq Bushati është Kryeministër i Shqipërisë, post të cilin e mbajti për dy muaj derisa dha dorëheqjen. Gjatë kohës që ishte Kryeministër, edhe pse vendi ishte i pushtuar tregoi disa shenja të pavarësisë siç ishin heqja nga Flamuri Shqiptar i simboleve të fashizmit, krijimi i doganave dhe xhandarmërisë shqiptare etj. U arrestua nga komunistët dhe gjatë gjyqit ushtarak me akuzën e kriminelit të luftës, sipas dokumentave dolën fakte se gjatë periudhës që Maliq Bushati drejtonte qeverinë kishte kundërshtuar hapur italianët për internimet e të burgosurve. Në fundin e vitit 1944 pati një riaktivizim të tij në politikë duke u përpjekur të hynte në lidhje me aleatët anglo-amerikanë.

Komunistët e kapin me tradhti aty ku fshihej, ndërsa lante fytyrën, pa patur mundësi të reagonte me armë. Pushaktohet në shkurt të vitit 1946 së bashku me Padër Anton Harapin dhe Lef Mosin. Pasardhës të tij pësuan persekutim politik me burgim e internim si vëllezërit Fadili, Hakiu, etj. Nga Bushatllinjtë pati familje që e përkrahën dhe u vunë totalisht në dispozicion të luftës partizane. Shefqet Bej Bushati vuri gjithçka në shërbim të luftës dhe shtëpinë ia dogjën gjermanët. Djali i tij Sytkiu u plagos gjatë një shkëmbimi zjarri me policët e kuesturës, ishte efektiv i batalionit partizan "Perlat Rexhepi" dhe mori pjesë në luftën e Reçit. Më pas ka qenë një mjek mjaft i njohur i sëmundjeve infektive dhe pedagog në fakultetin e mjekësisë.

Sami Shefqet Bushati ishte një tjetër pjesëtar i kësaj familjeje që mori pjesë aktive në formacionet partizane, si dhe punoi si ushtarak i lartë me gradën Kolonel, nga ku doli në lirim. Po kështu familja e Hamza Mehmet Bushatit u përfshi në luftën partizane, ku morën pjesë vëllezërit e Hamzasë, Asimi e Aliu por dhe djemtë e tij, Samiu, Mit'hati e Nuriu si dhe kushërinjtë e tyre Feridi e Muharremi. Nuri Hamza Bushati, është dëshmor i atdheut. Pasi doli partizan dhe mori pjesë në luftën e Reçit e të Vorfës, u arrestua dhe internua në kampin e përqendrimit nazist në Prishtinë ku dhe u ekzekutua.

shaqir bushati luftetar me ded gjo lulin
Shaqir Bej Bushati, luftëtar me Ded Gjo Lulin

Sulejman Hamza Bushati, ka qenë Kryetar i Komitetit Ekzekutiv të këshillit popullor të Rrethit të Shkodrës, në vitet 1970-1974, me arsim të lartë. Më pas ka qenë Sekretar i parë i Komitetit të PPSH në Shkodër, Kukës e Lushnje, ndërsa ka punuar në drejtorinë e bujqësisë pranë Komitetit Qendror të PPSH deri në vitin 1991. Dhe familja e Xheladin Mehmet Bushatit dha kontribut në luftën partizane, ku djali i dytë Shyqyri Bushati do të pushkatohej nga gjermanët në Prishtinë, bashkë me djalin e xhaxhasë së tij Riza Bushatin, ashtu si dhe Nuri Bushati. Vëllai i Shyqyri Bushatit, Sait Bushati ka qenë Sekretar i parë i Qarkorit të Rinisë për Shkodrën, dhe Sekretar i parë i PPSH në Pukë, Durrës, Gjirokastër, Elbasan e Lezhë. Djali i madh i Sait Bushatit, Petrit Bushati, është figurë publike në fushën e diplomacisë duke punuar pranë ambsadës shqiptare në Austri në vitet 1984-1987, pranë ATSH-së, më 1988 është Ambasador në Suedi, më 1991-1993 Drejtor drejtorie në Ministrinë e Jashtme, më 1997 Ambasador i Shqipërisë në SHBA, më 2001 në Kanada, e më pas Ambasador në Beograd. Ka kryesuar delegacione shqiptare pranë Organizmave ndërkombëtarë.

Ndër Bushatllinjtë, ka dhe figura të shquara fetare e juridike, të njohur për personalitetin e tyre dhe respektin që gëzonin në popull. Të tillë janë Molla Rrustem Bushati, që mori pjesë me armë në luftën për mbrojtjen e Shkodrës. Vëllai i tij Riza Bushati do të arsimohej për jurist në Stamboll dhe punonte si përmbarues në Gjykatën e Shkodrës, në vitet '20. Molla Zenel Bushati ishte një tjetër klerik i kësaj familjeje. Djali i tij Qazim Bushati, gjithmonë duke iu referuar monografisë së shkruar nga Hamdi Bushati dhe plotësuar nga Nexhmi Bushati, do të pushkatohej në vitin 1945 nga komunistët, pasi mori mbi vete përgjegjësitë e strehimit të Sylço Beg Bushatit, me qëllim që të shpëtonte tre vëllezërit e tjerë.

Hafiz Halit Bushati ishte personalitet i njohur fetar, që ushtronte dhe detyrën e juristit. Djali i tij Hysni Bushati u arsimua dhe punoi si mësues besimi.

Bushatllinjtë njihen si ndër intelektualët më të shquar në Shkodër. Nga kjo familje e madhe numërohen 88 mësues e pedagogë, 15 mjekë, 74 të diplomuar me shkollë të lartë në degë të ndryshme. Po kështu kjo familje e madhe e me tradita në Shkodër ka 17 sportistë si: atletë, futbollistë, volejbollistë, boksierë, basketbollistë etj. Ndër mësuesit e kësaj familjeje, vend të veçantë zë "Mësuesi i Popullit" Hamdi Bushati dhe djali i tij, "Mësuesi i Merituar" Nexhmi Bushati.

hamdi bushati mesue i popullit
Hamdi Bushati, Mësues i Popullit

Hamdi Bushati është një ndër personalitet më të shquara të arsimit shqiptar, i njohur dhe për aktivitetin e tij produktiv si historian, grumbullues e studiues folklori. I mëkuar me dashurinë për atdheun dhe qytetin e tij të lindjes, me punën e dijen, ai që në moshë të re u formua si intelektual duke studiuar në shkollat më të njohura të Shkodrës dhe jashtë saj, në Romë e Paris, ai arriti një profeksionim të elementëve kryesore të shkencave të ndryshme. Përveç kontributit të tij të madh në fushën e arsimit shqiptar, ai studion në mënyrë autodidakte, grumbullon dhe gërmon në arkiva të ndryshëm, dëshifron dorëshkrime të vjetra, përkthen dokumenta, mbledh fakte e dëshmi verbale nga pjesëmarrës në ngjarje të ndryshme. Zotërimi prej tij mjaft mirë i turqishtes së vjetër, por dhe i asaj të resë, i italishtes e frëngjishtes, si dhe njohja mirë e arabishtes dhe e gjermanishtes, i dha mundësi të njihej me botimet e huaja për historinë kombëtare e lokale. Tepër aktiv në punën kërkimore, dhe i ngazhuar në jetën intelektuale të elitës së qytetit të Shkodrës, Hamdi Bushati jep një kontribut të madh si mësues, historian, përkthyes, e studiues. Si mësues dhe drejtues shkolle ai shquhet për përgatitjen me përkushtim të brezave të tërë nxënësish, hartimin e mjaft teksteve shkollore dhe studimin e historisë së shkollës dhe mendimit pedagogjik shqiptar. Si historian, ai boton nëpër organet e shtypit të kohës, artikuj e studime si "Gjenealogjia e Bushatllinjve", botuar në revistën "Dituria", punimin "Lufta e Miletit" të botuar në vitin 1928 në "Kalendari Kombiar", e mjaft studime e punime të tjera që u përfshinë më pas në kryeveprën e tij "Shkodra dhe Motet". Si përkthyes ai përveç dokumentave të shumta në turqisht, si dhe mbishkrimeve mbi objekte kulti, përktheu dhe vepra të plota siç janë: "Fjalori Historik" dhe "Fjalori Etnografik" nga "Enciklopedia" e Sami Frashërit, "Psikologjia" e Hasan Tahsinit, "Xhibali" e J. Davvenport, "Mbrojta e Shkodrës" nga Nazif-Karamentin etj. Ai pasuroi bibliotekën e tij personale me vepra të larmishme si fjalorë, gramatika e manuale gjuhësore të gjuhëve që njihte, me vepra letrare e historike, me krijime folklorike etj. Vepra e tij kryesore "SHKODRA DHE MOTET", me dy vëllime dhe një suplement shtesë e botuar në vitin 1998 është unikale në llojin e vet dhe i shërben brezave. Ndërsa në vitin 2003 u botua vepra tjetër historike e Hamdi Bushatit, "Bushatllinjtë".

Vepra "Shkodra dhe motet" e "Mësuesit të Popullit" Hamdi Bushati, është një vepër enciklopedike që tregon më së miri madhështinë e qytetit të Shkodrës, vlerat e saj historike e kulturore, figurat e bijtë e saj të ndritur. Ajo është enciklopedia më e plotë e botuar apo dhe e shkruar deri tani, për qytetin e lashtë të Rozafës. Në rreth 1500 faqet e dy vëllimeve, për të cilat autori punoi gati 60 vjet dhe që u arrit të botohet 15 vjet pas vdekjes së tij, nën kujdesin e djalit të tij Nexhmi Bushati, pasqyrohet më së miri madhështia e këtij qyteti, familjet shkodrane, niveli ekonomik, kulturor, arsimor, i tyre, zakonet e doket, historia e figurat e saj. Në faqet e kësaj vepre, autori jep shumë detaje për qytetin e tij. Historia, shtrirja gjeografike, humori, të dhëna topografie, arkeologjike, etnografie, urbanistike, sociologjike, gjuhësore etj. Më 1945, Hamdi Bushati burgoset politikisht por i jepet pafajësia. Më 1950 largohet nga arsimi e punon si punëtor krahu. Më 1954-1960 internohet politikisht. Në vitet 1960- 1983 i kushtohet punës shkencore por i mohohet pensioni. Vepra e tij shkencore e historike u botua pas ardhjes së demokracisë nga djali i tij Nexhmi Bushati, i cili e pasuroi me të dhëna të tjera gjithça kishte ruajtur e trashëguar nga babai i tij.

Aktualisht, pasardhës të Bushatllinjve ndodhen të shpërndarë në të gjithë botën, jo vetëm në Evropë, por dhe në Afrikë, Australi, Shba e Azi. Në Shkodër janë rreth 180 familje që i përkasin trungut të Bushatllinjve. Gjatë gjithë periudhave historike, Busahtllinjtë kanë dhënë kontribut të madh për zhvillimin politik, ekonomik e shoqëror të Shkodrës. Që në periudhat e hershme të pashallekut të tyre, ato ndërtuan disa ura si mjete komunikimi siç janë Ura e MesitPostribë, Ura e Tamarës në Këlmend, Ura e Vezirit në Kukës, Bexhisteni në Shkodër ku kishte me qindra njësi tregtimi, Ura e Moraçës në Mal të Zi, Xhamia e Plumbit etj.

Pronat e Bushatllinjve

Sipas të dhënave historike që përban monografia "Bushatllinjtë", ato kanë qenë një familje feudale e fuqishme që gjatë periudhës së sundimit të pashallekut i zgjeroi mjaft pronat e saj. Nexhmi Bushati rrëfen për "Shekullin" se në Bushat ka qenë shtëpia e madhe e pashallarëve, që në bazë të fotografive ka qenë e vendosur tek një oborr i madh, ku ndodheshin tre çinarë të mëdhenj. Ajo ndodhej në buzë të lumit Drin, në krahun e majtë të rrugës drejt Tiranës. Sipas kronikanit turk Evlia Çelepiu, kjo shtëpi është ngritur në themel që i takonin shekullit të XV, dhe që ishte vizituar prej tij (Çelepiut) në vitin 1641, ndërsa Mehmet pashë Plaku kishte thënë se e kishte trashëguar nga stërgjyshi. Kjo shtëpi ka qenë dëshmitare e ngjarjeve të mëdha historike. Kështu, në oborrin e saj u organizua festimi i madh popullor i vitit 1908, kur u shpall kushtetuta turke e Hyrjetit. Gjithashtu, më 1919 aty u mbajt Kuvendi i Bushatit, me përfaqësues nga Malësia e Madhe, Dukagjini, Postriba, fshatrat e Nënshkodrës, të Zadrimës, Lezhës etj, dhe ku rreth 2000 burra i kërkuan Konferencës së Paqes në Paris moscopëtimin e Shqipërisë.

Kjo shtëpi u pat rikonstruktuar në vitin 1869. Në vitin 1912-1913, serbët e dogjën këtë shtëpi por nuk e bënë këtë me çinarët, Shtëpia u dogj sërish në vitin 1924 nga qeveria e Nolit dhe u rindërtua në vitin 1930. Ajo ishte si pallat dhe ekzistencën e saj e vërteton dhe një pohim i Frang Bardhit. Kjo shtëpi qëndroi deri në vitet 50-të të shekullit të kaluar, kur u prenë çinarët, u shemb shtëpia dhe u kthye në tokë arë së bashku me xhaminë dhe varret. Shtëpi tjetër e madhe e Bushatllinjve ishte dhe ajo që u ndërtua prej tyre rreth vitit 1873 në qytet, një tjetër banesë me pamjen e një pallati, model për kohën. Shtëpia shquhet edhe sot, (është monument kulture) për arkitekturën e jashtme dhe gdhendjet artistike në dru. Më 1881 ajo kaloi në pronësi të një familjeje tjetër. Pronat e Bushatllinjve kanë qenë kryesisht në fshat dhe me ligjin 7501, askush nuk ka mundur t'i marrë pasi u janë ndarë të tjerëve.

Në shkrimim që vijon prezantohen Bushatllinjtë e Shkodrës me fakte e dokumenta. Së pari do të tregojmë dy episode, të botuara më parë në të përkohshmen "Albania" (1) nga z. Theodor Ippen (2), konsulli i përgjithshëm i Austrisë në Shkodër (në vitet 1897 - 1903).

I. DOKUMENT

Një mision nga Austria tek Pashai i Shkodrës në shekullin e XVIII

Nga fundi i shekullit XVIII, Mehmet Pashë Bushatlija, sundimtar i Vilajetit të Shkodrës, diti që t'ia siguronte familjarëve të vet të drejtën, që t'ua linte pashallëkun e tij si trashëgim. Ai vdiq në vitin 1770, i therur nga një jasakxhi (3), i cili, në bazë të një urdhri të Stambollit, kishte për detyrë që të ekzekutonte dënimin, që gjyqi kishte dhënë kundër pashait. Dhe kjo ndodhi për arsye se pashai nuk pati marrë pjesë në luftën kundër Rusisë (në vitet 1768 - 1774).

bushatllinjte e shkodres pashalleku

Postin e tij e trashëgoi Mustafa Pasha, djali i madh i tij. Ky, në vitin 1777, mori urdhër që të shkojë në Mòre për të shtypur myslimanët shqiptarë, të cilët nëpërkëmbnin të krishterët e vendit. Shqiptarët e Pashait të Shkodrës patën mundësi që të shuanin menjëherë sundimin e shqiptarëve në Mòre, por Dera e Madhnueshme (4), duke patur frikë se ata mund të bëhen më të rrezikshëm, në vitin 1779 e helmoi Mustafa Pashën, nëpërmjet dy grave të haremit, që porta vetë ia pat falë. Përveç kësaj, porta autorizoi të krishterët që të sulmonin ushtarët e Pashait. Atëherë, sundimin e vilajetit të Shkodrës e mori i vëllai më i vogël, Mahmud Pasha. Ky është edhe heroi i episodeve që do të vijojnë.

Kuptohet qartë se, pas provave që kishte patur familja e tij, Mahmud Pasha nuk kishte besim tek Stambolli, prandaj kërkoi që të afronte për vete mbrojtjen e një prej pushteteve më të mëdha. Duke e ditur qëllimin e tij dhe duke dashur që ta ndëshkojë, porta dërgoi kundër tij një ushtri turke prej 60 000 vetësh, të cilës i printe Kara Zeki Pasha, sundimtar i Rumelisë, Sirri Selim Pasha, sundimtar i Bosnjës dhe Kapudan Pasha, mirrallaj i madh, që e rrethuan Shkodrën për trembëdhjetë javë (në fund të gushtit deri më 23 nëntor 1787).

Mahmud Pasha, i cili dinakërisht u pat marrë vesh me vezirin e Bosnjës dhe me mirrallajin e madh, i detyroi armiqtë që të tërhiqeshin. Veziri i Rumelisë u zmbraps keqas në Monastir dhe pashait, që do të vinte si zëvendës i Mahmudit dhe që kishte mbërritur bashkë me ushtrinë e tij deri në ledhet e Shkodrës, iu pré koka dhe iu soll Mahmudit si trofé. Atëherë, Mahmud Pasha me ndërmjetësinë e ministrit fuqiplotë të Rumelisë në Venedik, Aleksandër Mordinon, u drejtua nga Petersburgu, që ishte gati për ta mbrojtur, mjaft që të mos bënte tjetër veç marrëveshje me Vjenën.

Rusia në atë kohë, që prej gushtit 1787 gjendej në luftë me Turqinë. Austria edhe ajo që më 9 shkurt 1788 i kishte shpallë luftë Turqisë, si besëlidhur e Rusisë që ishte dhe i kishte premtuar ndihmë edhe Mahmud Pashës së Shkodrës. Pashai i bënte marrëveshjet me Perandorin Zefi II nëpërmjet ipeshkvit katolik të Shkodrës, imzot Borzit dhe të një mjeku të huaj që kishte ardhur në Shkodër dhe që quhej Franz Pichler. Mahmud Pasha i kërkonte të holla dhe municion Austrisë dhe i premtonte që të luftonte krah për krah me të.

Marrëdhëniet direkte me Pashain i kryente një mision ushtarak, të cilin në vitin 1788, qeveria e Austrisë e pati dërguar tek Vlladika i Malit të Zi, Peter Petroviç Niegush, që ta ndikonte edhe këtë për të sulmuar turqit. Kryetar i këtij misioni ishte komandanti Filip Vukasoviç. Anëtarë, kapiteni Ludovik Perneth, dhënësi i ndihmave Krmpotiç, aspiranti Vukasoviç dhe nënoficerët Karaçeviç, Krejviç, Uzelac dhe Tronkoviç.

Misioni në fillim u ndal në kuvendin e Stanjeviçit, paksa mbi limanin e vogël të Budvas, që në atë kohë i përkiste Venedikut. Më vonë shëtiti në të gjithë Malin e Zi, duke nxitur vendasit që të ngriheshin kundër turqve. Pikërisht ky mision ushtarak i Austrisë kishte hyrë në marrëveshje me Mahmud Pashën, por pasi nuk i besonte, misioni e këshillonte qeverinë e vet që të mos i çonte ndihmë Pashait, pasi ai nuk ishte njeri që mund t'i besohej. Krmpotiç, dhënësi i ndihmave, në prill të vitit 1788 u dërgua në Semlin, në komandën e përgjithshme të Perandorit, që të parashtronte situatën.

Megjithëkëtë, Ministria e Punëve të Jashtme vendosi që të vazhdonte marrëveshjet me Pashain e Shkodrës dhe Krmpotiç u kthye në Cetinë me 29 maj 1788 tek komandanti Vukasoviç. Më 14 qershor 1788 ia mbërriti në Cetinë edhe z. de Brogniard, i ngarkuari i veçantë, që Ministria austriake dërgonte për t'u marrë vesh me Pashain e Shkodrës.

Pjesëtarët e misionit ushtarak, si dhe Vlladika i Malit të Zi, u munduan që t'ia mbushnin mendjen z. de Brogniard se me Mahmud Pashën nuk mund të bëheshin marrëveshje, pasi ai nuk u qëndronte fjalëve. Por më 14 qershor, z. de Brogniard bashkë me kapedanin Perneth, mjekun Pichler dhe me malazeztë Ivan Gjurashkoviç, prift, dhe Ilija Vojvodiç, u nis për në Shkodër, duke lënë në Cetinë dhuratat që do t'i jepeshin Pashait.

Sapo mbërriti në Shkodër, z. de Brogniard ktheu përsëri në Cetinë kapedanin Perneth, Pichlerin dhe priftin Gjurashkoviç që të merrnin dhuratat dhe njëkohësisht t'i mbushnin mendjen edhe Vukasoviçit që të vinte në Shkodër; ai vetë, sipas dëshirës së Pashait do të rrinte në Shkodër, tek konsulli i Venedikut.

Komandanti Vukasoviç, gjithnjë duke mos patur besë tek Pashai, nuk pranoi që të vinte në Shkodër dhe të dërguarit e z. de Brogniard u kthyen vetëm me togerin Schönpflung. Me vete kishin gjëra të ndryshme, të çmueshme, dhe disa mijëra dukatë. Mahmud Pasha i pëlqeu këto dhurata me shprehje gëzimi e falënderimi dhe si bakshish i nisi Perandorit një pushkë të gjatë dhe dy pistoleta të veshura me argjend.

Ndërkohë, kapedani Perneth ia kishte arritur të merrte vesh se, Pashai donte me tradhti t'i vriste ata; prandaj i propozoi z. de Brogniard që të kërkonte audiencë me Pashain dhe të shfrytëzonin rastin për ta sharë të paktën, meqë ata të mbaruar ishin se ishin. Z. de Brogniard nuk e pranoi këtë mendim guximtar; kërkoi natyrisht që të takohej me Pashain, i cili e qetësoi atë se nuk kishte për t'i gjetur ndonjë e keqe dhe për më tepër i dha edhe një letër-sigurimi.

Me 21 qershor, z. de Brogniard, bashkë me shokët e tij (përveç priftit malazez), u larguan nga Shkodra duke lundruar me një barkë nga liqeni, të përcjellë nga disa zotërinj të qytetit, të cilët me një barkë tjetër i shkonin nga prapa mjaft afër barkës së tyre. Mahmud Pasha kishte dhënë urdhër që t'i ndiqte ata edhe me një barkë të tretë, në të cilën ndodheshin oficeri i tij Hasani, njeriu më i besueshëm i tij, Osman Agë Megjikuqi i Hotit, me dymbëdhjetë vetë të armatosur, të cilët kishin urdhër për t'i vrarë austriakët. Hasani dhe hotiani i ftuan të huajt për të dalë në breg, që të pushonin pak dhe të lagnin gojën me ndonjë pije. Sado që malazezi, Ilija Vojvodiç e kuptonte këtë ftesë si një pusi tradhtie, z. de Brogniard pranoi që t'i afrohej bregut dhe të ulej në tokë, në bregun perëndimor të liqenit, afër fshatit mysliman Muriq.

Osman Aga i dha dorën malazezit Vojvodiç dhe me tjetrën i jepte për të bërë duhan. Si e pengoi kështu në të dyja duart, kapadainjtë e Pashait i ranë me dy plumba pas shpine; me dy tjera përmbysën kapedanin Perneth dhe pesë herë e qëlluan togerin Schönpflung, i cili edhe pse me pesë plagë në trup, ia arriti të kapte një pushkë dhe me e vra njërin nga këto katilë. Z. de Brogniard e shqyen në grykë. U prenë të katër kokat e tyre dhe Mahmud Pasha ia dërgoi vezirit të Rumelisë, për t'i treguar atij se sa besnik ishte ai për çështjet e Turqisë. Trupat e tyre u ruajtën se mos shkonte ndokush nga fshatrat e krishtera për t'i varrosur. Mahmud Pasha i kërkoi Vlladikës së Malit të Zi edhe kokën e komandantit Vukasoviç, por ai nuk ia dha. Vukasoviçi, duke parë se as në Malin e Zi nuk mund të bëhej punë, u kthye në Austri, në shtator të vitit 1788.

Mahmud Pasha, për t'i hyrë në qejf Sulltanit, doli me ushtritë e tij në Bihaç, Bosnje, për të luftuar kundër armatës së Perandorit, e cila i kishte pushtuar ato vise. Sulltani kësaj here, me anë të një kapixhibashi, i dërgoi atij emërimin si Vezir.

Nga Anila Dushi

__________

(1) Revue d'Archéologie d'art et des sciences appliquées en Albanie et dans Balkans. N. II. Année MCMXXVII. - Ed. - Bestetti - Milano - Roma - A Paris, Chez Éd. Champion, 5 Quai Malaquais.

(2) Theodor Ippenn ka qenë konsulli i Perandorisë së Austro-Hungarisë në Shkodër, në vitet 1897 - 1903. Ka shkruar ndër tjera librin "Shqipëria e Epërme". Ka qenë konsulent i Konferencës së ambasadorëve në Londër për vendosjen e kufijve veriorë të shtetit shqiptar... [ lexo këtu ]

(3) Njëri prej djemve të rojës së tij.

(4) Porta e Lartë.

COMMENTS