Mary Edith Durham

Mary Edith Durham
Edith Durham lindi në Londër, më 8 dhjetor 1863. Ishte një udhëtare, artiste, shkrimtare britanike që u bë e famshme për shkrimet e saj antropologjike rreth jetës në trojet shqiptare, në fillim të shekullit të XX.

Mikesha e përjetshme e shqiptarëve, siç e quante Faik Konica, ishte fëmija i parë i familjes Durham. Babai i saj Arthur Eduard Durham ishte një kirurg i njohur në Londër. Edith studimet e para i mori në Bedford College (1878-82) ku dhe shfaqi talentin e saj në pikturë. Më pas u regjistrua në Akademinë Mbretërore të Arteve. Një pjesë e vizatimeve dhe pikturave të saj kanë dhënë një kontribut të rëndësishëm në fushat e biologjisë dhe antropologjisë; ilustrimet e detajuar të një numri të madh amfibësh dhe reptilësh u paraqitën në volumin Cambridge Natural History i publikuar në vitin 1899, disa të tjera mbahen ende sot në Institutin Mbretëror Antropologjik.

Pas vdekjes së babait, Editit iu desh të kujdesej me vite me rradhë për nënën e sëmurë që rezultoi si diçka shumë e lodhshme. Në moshën 37-vjeçare, e këshilluar edhe nga doktori i saj, ajo ndërmori një pushim jashtë vendit për t'u qetësuar. Me anë të detit, duke u nisur nga Anglia deri në bregun e Dalmacisë, duke udhëtuar nga Trieste në Kotor, më në fund zbarkoi në Cetinje, kryeqyteti i Malit të Zi. Kjo pjesë e vogël e harruar e botës do t'i linte asaj mbresa të thella për të gjithë jetën. Në vitin 1901, pasi pajiset me leje nga autoritetet osmane, Edith Durham zbret në Shkodër nëpërmjet Liqenit të Shkodrës. Të parët që njohu në Shkodër qenë piktorët Kolë Idromeno, Ndoc Martini dhe fotografi Pjetër Marubi.

Për 20 vjet ajo udhëtoi dendur nëpër Ballkan duke u fokusuar më shumë në çështjen shqiptare, që atë kohë ishte një nga zonat më të izoluara e të prapambetura të Evropës. Ajo punoi gjerësisht duke pikturuar, shkruar dhe duke mbledhur artin dhe folklorin e zonave nga kaloi. Pavarësisht nga kjo, vetëm shkrimet e saj do t'i jepnin famë të madhe. Ajo shkruajti 7 libra rreth çështjeve të Ballkanit, nga të cilët High Albania (Shqipëria e Epërme) e shkruar në vitin 1909 është më e njohura dhe më e arrira. Ky libër akoma edhe sot e kësaj dite është një udhërrëfyes i mirë i kulturës dhe traditave të malësorëve të Shqipërisë Veriore.

Pothuajse gjithë periudhën e Luftërave Ballkanike e kaloi në Ballkan, e kryesisht në Shqipërinë Veriore. Zonja Durham u njoh shumë afër dhe përkrahu çështjen shqiptare për pavarësinë dhe bashkimin e shqiptarëve. Ajo kishte një respekt të vëçantë për kombin shqiptar, si kombi më i vjetër i Evropës. Por kjo bëri që të fitonte një reputacion të keq prej etnocentrikeje dhe më vonë do të kritikohej dhe ri-kritikohej nga përkraheshit e shtetit Serb, të cilët synonin shkëputjen e plotë të territorit të Kosovës të banuar kryesisht nga shqiptarë, nga territoret shqiptare për t'a futur në territoret sllave. Edit Durham rrjedhimisht u kthye kundra politikës së Serbisë, duke denoncuar me termin "Krimbi serb" me që nuk kishin krijuar një Jugosllavi të madhe, por thjesht po arrinin qëllimin e vërtetë në realizimin e "Serbisë së Madhe", duke vazhduar akuzat se njerëzit nën këtë regjim vuanin një diktaturë më të egër se më parë. Për më tepër, intelektualë angleze që përkrahnin çështjen serbe kanë kritikuar rëndë Editin dhe pikpamjet e saj.

Shqiptarët e nderojnë akoma edhe sot Editin dhe kanë respekt për të. Ajo sipas shqiptarëve është "Mbretëresha e Malësorëve". Ajo u mirëprit nga malësorët shqiptarë dhe gjatë kalimit të saj në këto vise nuk pati asnjë keqtrajtim edhe pse ishte një femër e vetme. Përshtypje të mbetura nga Shqipëria ishte tradita e "Burrneshave Shqiptare", që ishte një zakon ku femrat visheshin si burra dhe kishin një pozitë të qartë në shoqëri, mikpritja dhe besnikëria e shqiptarëve.

Mbas vdekjes së saj më 15 nëntor 1944, Mbreti Zog i Shqipërisë i dha merita të larta asaj. Mbreti Zog ka shkruar për të: "Ajo na fali neve zemrën e saj dhe fitoi si këmbim vëmendjen e malësorëve tanë." Ajo vazhdon të nderohet si "Heroinë Kombëtare" dhe në 2004 në një deklaratë të presidentit shqiptar, Alfred Moisiu e cilësoi atë si një nga figurat më të spikatura të Shqipërisë të shekullit të kaluar.

Veprat e saj për Shqipërinë janë: High Albania 1909 (Shqipëria e Epërme), The burden of the Balkans 1905 (Brenga e Ballkanit), Through the Lands of the Serb 1904 (Përmes tokave të Serbisë), The struggle for Scutari 1914 (Përleshja për Shkodrën), Twenty Years of Balkan Tangle 1920 (Ngatërresa ballkanike 20-vjeçare), The Serajevo Crime 1925 (Krimi Sarajeva), Some Tribal Origins, Laws and Customs of the Balkans 1928 (Disa dëshmi te fiseve ballkanike, dokumente ligjesh dhe të kulturës së Ballkanit), Albania and the Albanians: selected articles and letters 1903-1944 (Shqipëria dhe Shqiptarët: Artikuj dhe letra të zgjedhura).

COMMENTS