August Landmesser, kundërshtari politik i Adolf Hitler

August Landmesser, kundërshtari politik i Adolf Hitler
August Landmesser (Moorrege, 24 maj 1910 - Ston, 17 tetor 1944), bir i August Franz Landmesser dhe Wilhelmine Magdalene Schmidt, ishte një punëtor gjerman, kundërshtar politik anti-nazist në vitet tridhjetë. Ai ishte një nga disa gjermanë të cilët kundërshtuan publikisht qeverisjen e Adolf Hitlerit...

Punëtor në kantjerin detar Blohm + Voss në Hamburg, August Landmesser u bë i njohur në vitin 1991 për paraqitjen e tij, të mundshme por jo të sigurt, në një fotografi ku, vetëm një nga qindra punëtorë dhe autoriteteve, nuk pranoi për të kryer përshëndetjen naziste Adolf Hitlerit, gjatë ceremonisë së nisjes së anijes së trajnimit të marinës gjermane, Horst Wessel, më 13 qershor 1936. Kjo fotografi është gjetur vetëm në 1991, ekspozuar në qendrën e dokumentimit "Topografia e terrorit" në selinë e vjetër të Gestapos në Berlin, u botua nga gazeta Die Zeit. Në këtë foto vajzat e August, Ingrid dhe Irene, besohet të ken njohur të atin e tyre në gjestin e tij të protestës.

August Landmesser ishte anëtar i Partisë Nacional-Socialiste në vitet 1931-1935, i shtyrë vetëm nga nevoja për të marrë një punë. Ai filloi të kundërshtojë nazizmin kur, pasi u martua me një grua të fesë çifute dhe lindën dy vajza, u gjet fajtor për "çnderim race" dhe për këtë arsye - u raportua si kundërshtar i regjimit të Rajhut të Tretë - u dëbua së pari nga partia dhe pastaj u burgos dy herë në kampin e përqendrimit të Börgermoor.

August Landmesser ishte martuar në vitin 1935 me Irma Eckler e cila ka lindur në vitin 1913, por martesa e tij - për shkak të hyrjes në fuqi të ligjeve raciale të Nurembergut në gusht 1935 - nuk është njohur nga zyra e komunës së qytetit të Hamburgut dhe gjithashtu të bijat, Ingrid dhe Irene, nuk iu ishte njohur mbiemri i babait por i nënës.

Irma Eckler u arrestua nga Gestapo në vitin 1938 dhe mbahet fillimisht në kampin e përqëndrimit të Fuhlsbüttel në Hamburg dhe pastaj e transferojnë në kampin femërore të Oranienburg dhe Ravensbrück. Irma Eckler mendohet të ketë vdekur më 28 prill 1942 në institutin shëndetsor të Bernburg ku mjekët nazistë praktikonin eutanazinë mbi të sëmurët mendorë. Vajzat Ingrid dhe Irene i ndanë: Ingrid iu besua gjyshes nga babai, ndërsa Irene u dërgua fillimisht në një jetimore pastaj iu caktua të afërmëve.

August Landmesser u lirua nga burgu më 19 janar 1941 dhe u dërgua të kryente punë të rënda për kompaninë Püst. Kjo kompani ishte një degë e Heinkel-Werke në qytetin Rostock-Warnemünde. Në shkurt të vitit 1944 për shkak të mungesës së njerëzve të aftë në ushtri, Landmesser, pavarësisht dënimeve të tij penale, u caktua në Batalionin 19 i Këmbësorisë të famëkeqit Strafdivision 999, dhe u deklarua i humbur gjatë një beteje në Ston të Kroacisë.

Më 20 dhjetor 1949, gjykata e qarkut të Hamburg-Altona deklaroi Irma Eckler të vdekur, duke cilësuar datën 28 prill 1942 si data më e mundshme e vrasjes së saj, ndërsa në të njëjtin vit, gjykata e qarkut të Rostock deklaroi të vdekur August Landmesser më 1 gusht 1949. Në vjeshtën e vitit 1951 komuna e Hamburgut njohu zyrtarisht martesën mes August Landmesser dhe Irma Eckler dhe, gjithashtu, vajzat Ingrid dhe Irene, i mbijetuan luftës dhe iu dha mbiemri i babait.

COMMENTS