Qarku Shkodër

Qarku Shkoder Country
Qarku Shkodër, ISO 3166-2-Code AL-10, është një nga 12 qarqet në Shqipëri. Shtrihet në pjesën veriore të Shqipërisë, në Alpet Shqiptare (lindje veri), në Ultësirën Perëndimore (perëndim jug) dhe në krahinën malore qendrore (pjesa juglindore e territorit). Qarku i Shkodrës kufizohet në veri me Malin e Zi, në lindje me Qarkun e Kukësit, në jug me Qarkun e Lezhës dhe në perëndim me Detin Adratik. Ka një sipërfaqe prej 3.350 km2 dhe nje popullsi prej 342.000 banorë. Qarku i Shkodrës përfshin 3 rrethe, 5 bashki, 28 komuna dhe 276 fshatra.

Qarku i Shkodrës përbëhet nga tre rrethe:


Risurset kulturore dhe natyrore të Qarkut Shkodër

Qarku Shkodër ka një numër të konsiderueshëm risursesh kulturore dhe natyrore. Ato janë të lidhura ngusht me njëra-tjetrën si për nga historia dhe si për nga veçoria natyrore që karakterizon këtë zonë të Shqipërisë.

Monumente të Natyrës në Qarkun Shkodër sipas Rretheve:

Rrethi Malësi e Madhe

 1. Ahu i Gerçës (Mrizi i Gerçës)
 2. Arra e Madhe
 3. Blini i Bzhetës
 4. Burim i Vuklit
 5. Burimet e Koprishtit
 6. Carraca e Vrithit
 7. Cirku i Livadhit të Bogës
 8. Çinari (Foljeta) e Ganjollit
 9. Depozitimet fluvio-glaciale të Bogës
 10. Foljeta e Lohjes
 11. Fortesa e Kelmendit
 12. Gështenja e Reçit
 13. Kalaja e Shtegut të Dhenëve
 14. Kanioni i Bashkimit Vermosh
 15. Kanioni i Poicës
 16. Lugu akullnajor i Runicës
 17. Lugu akullnajor i Seferçës
 18. Morenat e Razmës
 19. Mrizi (Ahu) i Pleshtit (Bogë)
 20. Mullarët e Gurtë të Bajzës
 21. Mullaret e Radit (Rapsh)
 22. Pusi i Cilikokajve
 23. Pusi i Xhek Markut
 24. Shpella e Gjolajve
 25. Shpella e Krevenicës
 26. Shpella e Njerëzve të Lagur
 27. Shpella e Pucit
 28. Syri i Gjonit
 29. Syri i Sheganit
 30. Tarraca e Greçës
 31. Vidhat tek pusi i Markajve
 32. Vulfenia e Shtegut të Dhenëve

Rrethi Pukë

 1. Akacjet e Migjenit
 2. Bungat e varrezave në Korthpule
 3. Fosilet e Kçirës
 4. Gështenjat e Kokdodit
 5. Guri i Shenjtë
 6. Hurdha e Tisit
 7. Karsti i Munellës
 8. Mani i Zi
 9. Mrizi i Ndërlugjeve
 10. Peneplena e Gomsiqes
 11. Pisha e Dardhës
 12. Pisha e Shejzës
 13. Qarret e varrezave të Shënkollit në Kryezi
 14. Qarri i Xhamisë së Kryeziut
 15. Shpella e Kaurit
 16. Sofra e Lekës
 17. Ujëvara e Kryeziut

Rrethi Shkodër

 1. Ahet e Gurrës së Krenave
 2. Bliret në Lesniqe
 3. Blloku Gravitativ e Gurit të Zi
 4. Burimet e Kirit
 5. Burimet e Okolit - Thethit
 6. Burimet e Shtarzës
 7. Burimi i Vrakës
 8. Çinari i Tophanës
 9. Cirku i Gropës së Bukur së Jezercës
 10. Fragment i Thyrjes tektonike Shkodër - Pejë (Karmë)
 11. Fusha e Liqethit
 12. Gështenjat e Mgullit (Pult)
 13. Guri i Lekës
 14. Habitati i Salamandrës Alpine
 15. Kanioni i Grunasit
 16. Kanioni i urës së Shtrenjtë
 17. Kërleka e Kakisë
 18. Liqeni i Jezercës
 19. Liqeni i Pejës
 20. Lisat e Minaqit (Domne)
 21. Mbihipja tektonike e Shirokës
 22. Olistolitet e Kodrës së Tepesë
 23. Pisha Flamur e qafës së Pejës
 24. Portat e Shalës
 25. Pragu i Kapreit
 26. Pylli i ishullit të Franc Jozefit
 27. Rasa e Palajve
 28. Rrapi i Hoxhë Dheut
 29. Rrapi i Toplanës
 30. Rrepet e Vorrezave të Ramajt
 31. Shpella e Gajtanit
 32. Shpella e Gjeçovit
 33. Shpella e Jubanit
 34. Shpella e Kataraktit
 35. Shpella e Liqethit Cukal
 36. Shpella e Majës së Arapit
 37. Shpella e Melagjisë
 38. Shpella e Muriqit
 39. Shpella e Thethit
 40. Shpella e Zhyles
 41. Ujëvara e Thethit
 42. Ura shkëmbore e Markzagorës

Monumente kulture dhe atraksione arkeolo-etnografike në Qarkun Shkodër

 1. Banesa antike me mozaik në bregun e djathtë të lumit Drin, afër urës së Bahçallëkut në qytetin e Shkodrës
 2. Banja e Vogël (Hamami) në qytetin e Shkodrës
 3. Fontana (Komuna Bushat, Rrethi Shkodër)
 4. Kalaja e Dakajve (Komuna Shalë, Rrethi Shkodër)
 5. Kalaja Rozafa në qytetin e Shkodrës
 6. Kështjella e Balzës në fshatin Baks-Rrjoll (Komuna Velipojë, Rrethi Shkoder)
 7. Kështjella e Danjës (Bashkia Vau i Dejës, Rrethi Shkodër)
 8. Kështjella e Drishtit (Komuna Postribë, Rrethi Shkodër)
 9. Kështjella e Kratulit në fshatin Boks (Komuna Postribë, Rrethi Shkodër)
 10. Kështjella e Shapës në fshatin Nënshat (Komuna Hajmel, Rrethi Shkodër)
 11. Kështjella e Shurdhahut (Bashkia Vau i Dejës, Rrethi Shkodër)
 12. Kështjella e Vigut (Komuna Mnelë-Vig, Rrethi Shkodër)
 13. Kështjella e Zhupit në fshatin Berishë e Vogël (Komuna Iballë, Rrethi Pukë)
 14. Kisha e lashtë e Kodër-Shëngjergjit (Komuna Shosh, Rrethi Shkodër)
 15. Kisha-Xhami e kalasë Rozafa në qytetin e Shkodrës
 16. Kisha e Shirqit (Komuna Dajç, Rrethi Shkodër)
 17. Kulla e Gjonmarkajve në qytetin e Shkodrës
 18. Kulla e Ngujimit në fshatin Theth (Komuna Shalë, Rrethi Shkodër)
 19. Lagjja e Gjuhadol në qytetin e Shkodrës
 20. Muzeu Historik në qytetin e Shkodrës
 21. Muzeu Kombëtar i Fotografisë Marubi në qytetin e Shkodrës
 22. Qyteza në fshatin Pepsumaj (Komuna Shosh, Rrethi Shkodër)
 23. Qyteza e Beltojës (Komuna Bërdice, Rrethi Shkodër)
 24. Qyteza e Ganjollës (Komuna Guri i Zi, Rrethi Shkodër)
 25. Sahati i Inglizit, ndërtuar nga lordi anglez Paget në fund të shekullit XIX, në qytetin e Shkodrës
 26. Shpella e Gajtanit (Komuna Gur i Zi, Rrethi Shkodër)
 27. Shtëpia e Bajraktarit në fshatin Abat (Komuna Shalë, Rrethi Shkodër)
 28. Shtëpia e Lulash Keqit në fshatin Theth (Komuna Shalë, Rrethi Shkodër)
 29. Stacioni rrugor "Ad Pikarium" (Pukë)
 30. Tuma ilire në Postribë (Komuna Postribë, Rrethi Shkodër)
 31. Ura e Mesit (Komuna Postribë, Rrethi Shkodër)
 32. Varreza në Koman (Komuna Temal, Rrethi Shkodër)
 33. Varreza e Telashit në fshatin Kir (Komuna Pult, Rrethi Shkodër)
 34. Vendbanimi i fortifikuar i Kratulit në fshatin Boks (Komuna Postribë, Rrethi Shkodër)
 35. Vendbanimi i fortifikuar i "Gjytetit" në fshatin Kir (Komuna Pult, Rrethi Shkodër)
 36. Vendbanimi i Marshejit (Komuna Kastrat, Rrethi Malësi e Madhe)
 37. Vendbanimi i vjetër stanor në fshatin Mollkuqe (Komuna Qafë-Mali, Rrethi Pukë)
 38. Vendbanimi prehistorik i Grunasit në fshatin Theth (Komuna Shalë, Rrethi Shkodër)
 39. Xhamia e Plumbit në qytetin e Shkodrës

COMMENTS