Fjalë ari (fjalë të urta dhe thënie popullore)

Fjale ari, fjalë të urta dhe thënie popullore

Fjalë ari (fjalë të urta dhe thënie popullore)


Fjalë ari - një përbledhje me fjalë të urta dhe thënie popullore nga krahinat e Shqipërisë dhe Kosovës, nga trevat shqiptare në Çamëri, Mali i Zi, Maqedoni si dhe nga arbëreshët në Itali, Kroaci etj. Kur është e mundur, për secilën prej tyre do të shënohet edhe krahina.

 • Buka e botës - laku i kokës. (Jug)
 • Burrë e grua, mish e thua.
 • Çdo berr varet nga këmbët e veta.
 • Davora e armikut - o helm, o thikë.
 • Dhe të lodhur katër sy shohin prapë më mirë se dy.
 • Fjal' e ëmbël - melhem në zemër. (Korçë)
 • Fjal' e keqe rrëzon male. (Jug)
 • Fjal' e keqe të dërmon, fjal' e mirë të larton. (Sarandë)
 • Fjal' e ligë - më e rëndë se plumbi. (Librazhd)
 • Fjal' e ligë për të zonë. (Jug)
 • Fjal' e mbarë nget ngadalë. (Jug)
 • Fjal' e mirë çan gurë. (Vlorë)
 • Fjal' e mirë nxjerr gjarpërin nga vrima. (Jug)
 • Fjal' e prapë vret të zonë. (Jug)
 • Fjal' e randë - plagë plumi. (Gjakovë)
 • Fjal' e xhahilit - si pushk' e katilit. (Elbasan)
 • Fjala e burrit - pesha e gurit.
 • Fjalë me çokë, mend për kokë. (Elbasan)
 • Fjalën e keqe, lene për nesër. (Krujë)
 • Fjalë pak e të amla. (Shkodër)
 • Fjalët e perzemërta e prekin zëmrën. (Vlorë)
 • Fol me gojë, e mos me dorë. (Jug)
 • Frënjtë mbajën kalin, mëntë mbajën burrin. (Jug)
 • Goja të idhnon - goja të gëzon. (Tiranë)
 • Gomarin, po e ngacmove për bishti, prit shqelma. (Jug)
 • Gomarit, po i solle, t'i durosh shqelmat. (Elbasan)
 • Grenxën as me shkop të mos e ngasish. (Veri)
 • Grerëzat, sa më shumë t'i ngacmosh, aq më shumë egërsohen. (Jug)
 • Gurit të rrukullisur dhe të dehurit mos i del përpara. (Gjirokastër)
 • Gjaku i nxehtë s'e lan pushkën. (Guci)
 • Gjarpnin mos e nguc në bisht, se të xen në gisht. (Shkodër)
 • Gjeti i marri të pirin e lëshoi udhën. (Jug)
 • Gjezdis si dhia për ujk. (Jug)
 • Gjithshkahit bani durim, se durimi asht pshtim. (Kosovë)
 • Gjithshka të bash, bane me urti. (Veri)
 • Gjuha të lith - gjuha të zgidh. (Vlorë)
 • Gjylpana majë më majë s' vihet. (Elbasan)
 • Hiqe këmbën xvarë dhe vallen shtruar. (Gjirokastër)
 • Hiq inatin - gjej rahatin. (Krujë)
 • Hiri gjen hirin - dhuna gjen dhunën. (Jug)
 • Hujin e mbramjes, shfreje nadje. (Shkodër)
 • Humbi kokën e pyet për flokët.
 • Hyp se të vrava - zbrit se të vrava. (Kosovë)
 • I riu si veriu. (Tiranë)
 • Kali plak s' mëson revan. (Tiranë)
 • Kallamoqi i ri e qet buken ma t' amel. (Shkodër)
 • Koha është flori.
 • Koha s' lidhet me litar.
 • Koka bën - koka pëson. (Jug)
 • Koka e falur nuk pritet.
 • Koka mundon këmbët. (Jug)
 • Kush luan këmbët, luan dhëmbët.
 • Kur s' ha kumbulla, s' të mpihen dhëmbët.
 • Kur s' ke gunën, shtro kësulën.
 • Kur s' ke shok, pyet shkopin.
 • Kush s' ka kry, ka kamë. (Shkodër)
 • Larg syvet - larg zemret. (Shkodër)
 • Lima e butë të ha trutë.
 • Me gojë të lan me dhëmbë të çan.
 • Mendja në lis e koka në plis. (Jug)
 • Më mirë të pritet koka sa të thyhen gjynjët. (Jug)
 • Mulliri bluan kur ka ujë.
 • Muri luan, burri s' luan.
 • Një krimb than një lis. (Jug)
 • Rrit gjarprin të të hajë kokën. (Jug)
 • S' ngopet ariu me miza.
 • Sipas kokës edhe festen. (Jug)
 • Si kofini pas të vjelave. (Jug)
 • Sytë që s' shihen, shpejt harrohen. (Tiranë)
 • Urtë e butë e plot tigani.
 • Varfëri mos rrit, pleqëri mos këllit, qen të huaj mos thërrit. (Arbëreshët e Sicilisë)

vijon ...

COMMENTS